Nándor, János, Pál2021. október 19., kedd
Tudomány

Közgazdasági Nobel-díj ökonometriai kutatásokért

2003.10.08.Admin
National Geographic Magyarország

Az amerikai Robert F. Engle és a brit Clive W. J. Grange nyerte az idei közgazdaságtani Nobel-díjat.

A jelenleg közös tanszéken tanító két tudós a hetvenes évek végén az ökonometria megreformálásában alkotott maradandót. A közgazdasági Nobel-díj idei nyertesei, Engle és Granger új statisztikai, ökonometriai módszereikkel írták be magukat a közgazdaságtan történetébe. Az általuk kifejlesztett megoldásokat ma már széles körben használják a pénzügyi piacok jelenségeinek, valamint a nemzetgazdasági folyamatoknak az elemzésére.

Két területen járultak hozzá a gazdasági idősorok gyakorlati módszereihez: segítségükkel a közgazdászok bánni tudnak az idősorok időben változó volatilitásával, és kezelni képesek a nem-stacionárius idősorokat.

Mi az a változó volatilitás?

Az időben változó volatilitás és a nem-stacionárius idősorok elsőre ökonometriai bűvszavaknak tűnnek, valójában hétköznapi logikával is megérthető fogalmakat takarnak.

A pénzügyi piacokon, egyáltalán a pénzügyek világában gyakran megesnek véletlen hullámzások – ezt takarja a volatilitás elnevezés – gondoljunk csak a részvények vagy az opciók árára. Ezek a hullámzások időben sokat változhatnak, az egyik hónapban például egy 10 forintos intervallumon belül mozog az árfolyam, míg a következő hónapban akár 50 forintos sávba sem fér bele. A változékonyabb időszakokat gyakran követik csendesebb periódusok.

Annak ellenére, hogy a gazdasági adatokat időben változó volatilitás jellemzi, a közgazdászok hosszú ideig konstans – tehát változatlan – volatilitást feltételeztek statisztikai módszereikben, és ezáltal gazdasági modelljeikben is. Robert Engle módszere ezen a területen hozott óriási áttörést azzal, hogy kitalálta az „autoregresszív feltételes heteroszkedaszticitás” (ARCH) fogalmát.

Az ARCH segítségével a kutatók ma már képesek pontosan megragadni a legtöbb idősor tulajdonságait, akkor is, ha időben változik a hullámzások kilengése. Az ARCH modell mára a pénzügyi elemezők egyik fő eszközévé nőtte ki magát a pénzügyi termékek árazásánál és a portfóliók kockázat-elemzésénél.

Rövid táv, hosszú táv – leomlik a fal

A legtöbb makrogazdasági idősor sztochasztikus trendet követ, azaz egy átmeneti zavar, mondjuk a GDP alakulása, hosszú távú hatást fejt ki. A nem-stacionárius elnevezés ezekre az idősorokra vonatkozik, míg a stacionárius idősorok hosszabb időtávon nem csökkennek vagy növekszenek, hanem egy adott érték körül hullámzanak.

 Clive W. J. Granger

Clive W. J. Granger

Elsőként Clive Granger mutatta be, hogy a stacionárius idősorokhoz használt statisztikai módszerek teljesen félrevezető következtetésekre vezetnek, ha nem-stacionárius adatokra alkalmazzák őket.

Granger ötlete azon alapul, hogy több nem-stacionárius idősor különleges párosításából, kombinációiból előállítható egy „szépen viselkedő” adatsor, amelyikre nyugodt szívvel alkalmazhatják a statisztikusok korábbi stacionárius elemzési technikáikat.

Granger ötlete „kointegráció” néven vonult be a gazdasági szakirodalomba, módszerével feloldható a közgazdaságtan egyik legnagyobb problémája: a rövid távú és a hosszú távú folyamatok összeegyeztetése. Általa képesek a kutatók olyan rendszereket kezelni, melyeket bár rövid távon nagy, véletlen mozgások jellemeznek, hosszú távon mégis a gazdaság egyensúlyi kapcsolatai, törvényszerűségei szerint működnek.

Egy tanszéken tanítanak

Robert F. Engle 1942-ben a New York állambeli Syracuse-ban született. Diplomáját 1966-ban a Cornell Univerity-n szerezte fizika szakon. Ugyanitt folytatta Ph.D tanulmányait, ám időközben átnyergelt a közgazdaságtanra. 1969 és 1977 között az MIT professzora, majd a University of California San Diego egyetemre kerül, ahol 1990-ben kinevezik a tanszék vezetőjének.

Clive W. J. Granger 1934-ben született a wales-i Swansea-ben. 1955-ben szerzett diplomát a brit University of Nottingham matematika szakán. Négy évvel később ugyanitt szerzett Ph.D fokozatot statisztikából. Jelenleg ő is a University of California San Diego egyetem közgazdaságtan tanszékének emeritius professzora.

Nobel díjak ökonometriáért

Érdekesség, hogy az elmúlt ötven év közgazdasági Nobel-díjasának egyötöde volt ökonométer, vagyis olyan tudós, akik vagy a valós statisztikai adatokat „masszírozzák” addig, amíg bele nem fértek egy bármilyen modell adta keretbe, vagy, mint Engle és Granger is, az adatokban meglévő tényleges statisztikai információt próbálják felszínre juttatni.

Az ökonometria megalapítója, a norvég Ragnar Frisch, ő kapta egyébként az első közgazdasági Nobel-díjat is 1969-ben, megosztva a holland Jan Tinbergennel. Frisch gazdaságmatematikus, aki makroszintű tervezéssel foglalkozott, tőle származik maga az ökonometria elnevezés is.

A holland Tinbergen a gazdasági növekedést próbálta ökonometriai modellekkel leírni: irányításával készültek a holland állami tervezés első ökonometriai modelljei. Vezetésével készítették el a Római Klub harmadik jelentését is, amely olyan új nemzetközi gazdasági rend megteremtését sürgette, amelyben a fejlett tőkés országoknak áldozatokat kellene hozniuk a fejlődő országok gazdasági fejlődésének meggyorsításáért

Ugyancsak Nobel díjban részesült az USA és Nagy-Britannia ökonómetriai modelljét elkészítő Lawrence R Klein. Az amerikai tudós emellett becsléselmélettel, a statisztikai módszertannal, a gazdaságpolitikai alkalmazásokkal, a kapacitásméréssel, a termelési függvényekkel és ágazati kapcsolatokkal is foglalkozott.

A szovjet-orosz közgazdászok szintén komoly munkát végeztek a statisztikai adatok feldolgozása terén. Leonyid Vitaljevics Kantorovics például azon kevés szovjet tudós közé tartozott, aki megkapta a Nobel-díjat (1975-ben). Ő 1930-as években egy másik kutatótól, Dantzigtól függetlenül kidolgozta a lineáris programozás módszerét, amelyet 1939-ben Leningrádban hozott nyilvánosságra.

1995-ban kapta meg a Nobel-díjat Robert E. Lucas Jr. A szintén.ökonométer Lucas neve sokak számára a racionális várakozásokról szóló elmélete miatt cseng ismerősen.

Hozzászólások

Okos fehér bot készülhet látássérülteknek

Okos fehér bot készülhet látássérülteknek

Az eszközt az önvezető autóknál használt érzékelési technika segíti, és olcsón elkészíthető.

Rés volt az ős-Naprendszerben

Rés volt az ős-Naprendszerben

A protoplanetáris korongot kettéosztó résnek szerepe lehetett abban, hogy milyen összetételűvé váltak a bolygókezdemények.

Milyen is volt a torokgyík?

Milyen is volt a torokgyík?

Az oltásellenes mozgalmak akkor kaptak lábra, amikor a

Tudományról három percben – a FameLab döntője videón

Tudományról három percben – a FameLab döntője videón

Tizenhárom fiatal kutató mutathatta be produkcióját a zsűrinek és a nagyközönségnek a FameLab tudománykommunikációs verseny magyarországi döntőjén, 2021 szeptemberében.

Lepra vadon élő csimpánzokon

Lepra vadon élő csimpánzokon

A lepra kórokozója, a Mycobacterium leprae alapvetően az embert megbetegítő baktérium, amely azonban más élőlényekre is átterjedt.

National Geographic 2021. októberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 995 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket