Csongor, Bernadett2024. április 16., kedd
Tudomány

Skót és magyar felfedezők – Pasteur előtt?

2003.10.14.Admin
National Geographic Magyarország

Egy brit biológus szerint Pasteur előtt húsz évvel egy skót orvos már felfedezte a baktériumokat és gyógyította az általuk okozott betegségeket.

Egy edinburgh-i (skóciai) orvos volt az első, aki felfedezte a bakteriális fertőzést, és ő volt az első, aki gyógykúrát dolgozott ki a betegség ellen – állítja egy brit biológus, Milton Wainwright, a Sheffieldi Egyetem kutatója a Nature című tudományos lapban.

Goodsir alapozta meg a modern mikrobiológiát?

A skót orvos, John Goodsir lenne tehát a modern mikrobiológia megalapozója, nem a francia Pasteur – ha igaz, amit Wainwright állít. Goodsir ugyanis eszerint 1842-ben, csaknem húsz évvel Louis Pasteur 1860-as bacilus-elmélete előtt fedezte fel a baktériumokat.

Wainwright számos archívumot, levéltárat, könyvtárat nézett át, amíg bizonyítani nem vélte, hogy már az ókori Rómában is voltak olyan teóriák, amelyek szerint egyes betegségeket apró részecskék, állatok okoznak. Természetesen a baktériumokat ekkor még nem fedezték fel, de a kutatás nem volt olyannyira elmaradott, mint ahogyan azt – visszavetítve az eseményeket – ma gondolnánk.

Wainwright nemcsak tudományos bizonyítékokat sorakoztatott fel: így például utal arra, hogy egy angol színdarabban már 1798-ban előfordulnak olyan kitételek, miszerint hal formájú lények úszkálnak a vérünkben, és betegségeket okoznak…

A sheffieldi biológia-történész azt állítja, hogy az Edinburgh-i Egyetem orvosa, Goodsir volt az első, aki baktériumokat ölt. A skót tudós egy beteg kisfiú hányadékát vizsgálta mikroszkóp alatt, és parányi élőlényeket pillantott meg, amelyeket Sarcina Goodsirnek nevezett el. Ezeket a baktériumokat ma Sarcina ventriculinak nevezik. Goodsir betegét antiszeptikus gyógyszerekkel, fertőzés elleni szerekkel kezelte. Szódium hiposzulfitot és gyenge karbolsavat adott be, amelyek megszüntették a fertőzést. (Ezidőtájt, illetve ezután kezdett elterjedni a karbolsav alkalmazása, mint a kolera egyik gyógymódja.)

Goodsir publikálta eredményeit, de nem figyeltek rá

Goodsir az Edinburgh Medical and Surgical Journalban közölte eredményeit, és más brit patológusok hasonló munkát végeztek a mikrobák okozta betegségek terén. Ám az angolok és skótok kutatásai nem hoztak áttörést, elméleteik nem váltak a tudomány meghatározó, irányadó nézeteivé. A konzervatív erők túlsúlyban voltak ekkor még – vélekedik Wainwright. Tulajdonképpen Pasteur érdeme szerinte az, hogy remekül reklámozta magát, és ő hozta meg a várva várt áttörést a baktériumok elleni küzdelemben.

Ugyanakkor Corin Jamma, a párizsi Pasteur Intézet szóvivője nincs meggyőződve Wainwright igazáról, és Goodsir elsőségéről. Senki sem állította, hogy Pastur volt az első, aki a baktériumokra, mint a fertőzések forrására gondolt – jegyezte meg Jamma. De ő volt az első, aki tudományosan bizonyította létezésüket, és a fertőzések megelőzésére is gondolt, és sikerült továbbadnia információit, téziseit ebben a témában.

Egy elfeledett magyar tudós…

Preysz Móricz is azon tudósaink számát gyarapítja, akik majdnem híresek lettek. Kutatásaival és tudományos eredményeivel pedig könnyen világhírnévre tehetett volna szert, talán csak figyelmetlenségen, vagy oda nem figyelésen múlott, hogy ma a tejesdobozok oldalán nem a „preyszerezett” hanem a pasztőrözött felíratott olvashatjuk…

 
A pasztőrözés lényege
Pasztőrözés: Hőlabilis folyadékok (például: gyümölcslevek, tej, bor stb.) enyhe kezelési eljárása, amely az I. ellenállási kategóriába tartozó csírákat (valamennyi vegetatív csíra, gombák, gombaspórák és vírusok (sztafilokokkuszok) megöli, és rövid idejű tartóságot eredményez.

Preysz Móricz 1829. július 23-án Sopronban született, iskoláit Sopronban, Pesten, majd 1845-től a bécsi műegyetemen végezte, ahol 1855-től Anton Schrötter (a vörösfoszfor feltalálója) tanársegédje lett. Két év múlva visszatér Pestre, és az akkor induló reáliskola (ma Eötvös József Gimnázium) kémiatanáraként helyezkedik el, itt létrehozza a kor egyik legmodernebb laboratóriumát.

Első kutatását a Természettudományi Társaság kérésére kezdte el, a felkérés céljaként azt tűzték ki, hogy találjon megoldást a tokaji bor minőségromlásának megakadályozására. A méltán világhírű ital palackozása után erjedni kezdett, íze megváltozott és az ital megzavarodott.

Kísérleteiről 1861-ben beszámolt, Pasteur csak 1865-ben

 Louis Pasteur

Louis Pasteur

Kísérleti eredményeiről 1861. október 16-án számol be a Hegyaljai Bormívelők Egyesületének gyűlésén: eljárása igen egyszerű volt, zárt edényben a bort 70-80 Celsius fokra hevítette, majd levegőtől elzártan tárolta. A Preysz által javasolt módszer ma a pasztőrözés nevet viseli, pedig a francia tudós, Pasteur csak 1865-ben mutatta be az École normale laboratóriumában.

Komikus módon Pasteurt a francia borászok kérték fel egy tartósítási módszer kidolgozására, és ő vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy az utóérés kémiai folyamatát élesztőgombák okozzák, ám ezek a mikroorganizmusok melegítés hatására elpusztulnak.

Sajnos a magyar vegyész nem publikálta külföldi tudományos lapokban eredményét, magyar nyelven is csak 1865-ben jelent meg „A tokaji bor utóerjedésének meggátlásáról” címen, ezért az elsőségért vívott harcban alulmaradt. Talán teljesen feledésbe merült volna Preysz felfedezése, ha Diósy Márton fel nem figyel Pasteur és a magyar kutató módszerének azonosságára. Tudományos munkássága eredményeként 1863-ban Preysz Móric a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett.

A magyar vegyész munkássága sokkal szerteágazóbb, mint gondolnánk. Meghatározó részben neki köszönhető Budapest gázvilágításának megvalósítása, kísérletei eredményeképpen a lámpák fényerejét úgy tudta fokozni, hogy közben a világítás költségeit csökkentette (aniphoton). Eredményesen harcolt Budapest ivóvízellátásáért, a város korábban a Dunából és fúrt kutakból szerezte ivóvízét, ezek többsége azonban fertőzött volt, Preysz által indított mozgalom hatására építették ki a városi vízvezetéket 1868-ra.

Preysz Móricz 1877. március 24-én hunyt el Budapesten.

Százmillió éves poloskákat rejtett egy borostyán

Százmillió éves poloskákat rejtett egy borostyán

A kréta időszakban éltek azok a molnárpoloskák, amelyek mianmari borostyánba zártan kerültek elő.

Így szabadulhatunk meg a haragtól

Így szabadulhatunk meg a haragtól

A harag rossz tanácsadó, japán kutatók megoldást találtak arra, miképpen lehet a legkönnyebben megszabadulni tőle.

Felfedezték az első természetes fraktál-molekulát

Felfedezték az első természetes fraktál-molekulát

Bár a természetben számtalan fraktállal találkozhatunk, molekuláris szinten egészen eddig nem bukkantunk rá erre a jellegzetes mintázatra.

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

A 19. század óta Európa nyugati és középső részein számos hasonló, ám vitatott identitású csonttöredék került elő.

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptomiak csillagászati, például a Napra és Holdra vonatkozó ismereteit vallásos áhítat is kísérte, azt azonban mindeddig nem értettük, miféle szerepe volt náluk a Tejútnak.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket