Balázs, Oszkár, Celerina2023. február 03., péntek
Tudomány

Minden, amit a sziámi ikrekről fontos tudni

2003.10.16.Admin
National Geographic Magyarország

A legtöbb összenőtt ikerpár Indiában vagy Afrikában lát napvilágot. Magyarországon 1991 óta nem született sziámi ikerpár. Az angolszász szaknyelvben a „sziámi iker” kifejezés tabu.

 
Az első ikerpárnak 22 gyermeke volt
A sziámi ikerpár kifejezés Eng és Chang (nevük jelentése Bal és Jobb) Bunker emlékét idézi, akik 1811-ben Sziámban (ma Thaiföld) születtek, és ők voltak az első olyan összenőtt ikerpár, akik jelentős köz- és magánéleti sikereket, elismerést vívtak ki. A két iker teste között vaskos szövetnyaláb húzódott, melyen keresztül a májuk összeköttetésben állt egymással. Eng és Chang cirkuszi mutatványosokkal lépett fel, majd az Egyesült Államokban családot alapítottak. 63 évig éltek, összesen 22 gyermeket nemzettek.

Az iráni sziámi ikernővérek tragikus nyári szétválasztási kísérlete ismét ráirányította a figyelmet a természet e furcsa jelenségére. A múlt hétvégén élénk médiaérdeklődés közepette egy kétéves egyiptomi sziámi ikerpárt választottak szét 34 órás műtét keretében. A fejüknél összenőtt két kisfiú, Ahmed és Mohamed Ibrahim állapota stabil. (Az egyiptomi ikerpár szétválasztásáról részletesen>>)

Az angolszász szakirodalomban a „sziámi iker” kifejezés használata tabu, egyrészt azért, mert azóta Sziám thaiföldi nemzetként kinyilvánította függetlenségét, másrészt pedig azért, mert nem minden ikerpár sziámi származású (tréfás adat, hogy a névadó Chang és Eng valójában kínai szülők gyermekei voltak). Az állapot hivatalos megnevezése ma a szakynelvben „összenőtt iker” (conjoined twins).

Az összenőtt ikrek kialakulása

Összenőtt ikrek keletkezése esetén a magzati fejlődés során az embriókezdemény megkezdi egypetéjű (azonos genetikai állományú) ikrekké való szétválását, de valamilyen okból ez nem válik teljessé, és a részlegesen szétvált sejtcsoport fejlődik tovább. A tökéletlen kettéosztódás oka legtöbbször az, hogy a megtermékenyített petesejt túlságosan későn, több mint két héttel a megtermékenyítés után válik szét. Minél később következik be ez a kettéválás, annál nagyobb fokú összenövés marad fenn. A késlekedés oka lehet környezeti vagy genetikai.

Összenőtt ikrek tehát csak egypetéjűek lehetnek, ebből következik, hogy minden esetben azonos neműek. Érdekes jelenség, hogy bár az egypetéjű ikerpárok legtöbbje fiú, az összenőtt ikrek között mintegy háromszor annyi lány található, mint fiú. Hármas-négyes, stb. összenőtt ikrek nem alakulnak ki, ez az osztódási folyamat jellegéből egyértelműen következik.

Hazánkban 1991 óta nem fordult elő

Minden 200 egypetéjű ikerpárból egy összenőtt. Az összenőtt ikrek 40%-a halva születik, mindössze 25%-uk él 1 napnál hosszabb ideig. Eddig ismeretlen okok miatt a legtöbb összenőtt ikerpár Indiában vagy Afrikában lát napvilágot. Magyarországon a fejlett terhességi vizsgálómódszereknek köszönhetően 1991 óta nem született összenőtt ikerpár.

Az összenövés formái

Az összenőtt ikreket az összenövés helye alapján csoportosíthatjuk. Több mint 30 fő variáció létezik, az egyes csoportokon belül is nagy eltérések lehetnek az összenövés szorossága, súlyossága között. Az egyes csoportok neve az összenövés helyének görög vagy latin nevéből és a „pagus” (kb. összeköttetés) utótagból áll össze. Az alábbiakben csupán a leggyakoribb formákat soroljuk fel.

Craniopagus: Csak a koponya nőtt össze, és gyakran közös az agy és a fej vérkeringésének egy része. Előfordulási gyakorisága 2%.

Cephalopagus: Az ikreknek egy közös, deformált feje van és két ép teste. Nagyon ritka. Az ilyen újszülöttek általában életképtelenek

Thoracopagus: A mellkas összenőtt, és a szív közös. Előfordulási gyakorisága 35-40%. Az életképesség a szív állapotának függvénye.

Pygopagus vagy illeopagus: A törzs hátsó részének összenövése. Az összenőtt ikrek 20%-a tartozik ebbe a csoportba, a túlélési esélyek igen jók.

Ischiopagus: Az ikrek csípő- vagy keresztcsonja nő össze, a közös medencéből négy alsó végtag ered. A túlélési esély a közös belső szervek számától függ. Előfordulási gyakorisága 6%.

Omphalopagus: A mellkas alsó része és a hasfal nő össze. Ezek az ikerpárok jóval életképesebbek, mint a thoracopagus ikrek, mert a szív soha nem érintett. Előfordulási gyakorisága 34%.

Parapagus: Az ikrek az oldaluknál nőnek össze, arcuk azonos irányba néz. Előfordulási gyakorisága 5%.

Dicephalus: Ilyenkor egy közös testhez két fej tartozik. Nagyon ritka állapot.

Ritka előfordulási formák

Ide tartozik az ún. parazita-iker, amely állapotban az egyik iker kicsi, alulfejlett, és életműködései a testvérétől függnek, önmagában életképtelen volna. Egy másik jelenség a fetus in fetu, ami azt jelenti, hogy az egészséges gyermek testében valahol megtalálható alulfejlett ikertestvére.

A szétválasztás – etikai kérdés is

Amint láttuk, a természet néha furcsább dolgokat hoz létre, mint az emberi ésszel elképzelhető volna. Az összenőtt ikrek legtöbbször szenvednek állapotuk miatt, és sokan akár életük kockáztatása árán is független létre vágynak. Bizonyos állapotokban erre egyáltalán nincs lehetőség, például közös szív, agy, vagy túlságosan nagy felületű összenövés esetén. Máskor a szétválasztó műtét megkísérelhető, de mindkét iker számára valamelyes kockázattal jár. Ilyenkor az összenőtt ikreknek vagy közvetlen hozzátartozóiknak el kell dönteniük, vállalják-e ezt.

A legkényesebb eset az, amikor a műtét előtt tudni lehet, hogy a beavatkozás az egyik iker számára biztosan végzetes lesz. Alice D. Dreger, a Michigan Egyetem orvostörténésze szerint megengedhetetlen egy ember ilyen jellegű feláldozása. Hangsúlyozza, hogy csupán azért, mert két ember anatómiailag eltér a többségtől, még nem vonatkoznak külön szabályok rájuk. Egy orvos tehát ugyanúgy, ahogyan nem ölheti meg egyik betegét a másik túlélése érdekében, az összenőtt ikerpár egyik tagját sem áldozhatja fel tudatosan. Dr. Dreger rámutatott, hogy az egyik iker feláldozásával járó műtéteket követően szinte kivétel nélkül napokon belül meghalt a másik is.

Újabb ismeretek a skizofrénia hátteréről

Újabb ismeretek a skizofrénia hátteréről

Egy eddig kevésbé kutatott sejtpopuláció, az agykéreg felső rétegében elhelyezkedő speciális gátló- és serkentő neuronok sérülése állhat a skizofrénia egyes tüneteinek hátterében - állapította meg az a kutatás, amelyet Adorján István, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének kutatóorvosa vezet a Harvard Egyetemmel, a Zágrábi Egyetemmel és a Koppenhágai Egyetemmel együttműködésben. A kutatók eredménye áttörést hozhat a betegség hátterének megismerésében - olvasható az MT által közzétett közleményben.

Kutyák rákos megbetegedései

Kutyák rákos megbetegedései

A kutyák közt, ugyanúgy, mint az embernél, igen gyakoriak a daganatok, egy új kutatásban azt mérték fel, hány éves korban diagnosztizálják a kutyáknál a daganatos megbetegedéseket.

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát - erősítették meg korábbi eredményeiket az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói legújabb kutatásukban, amelyben a kognitív fejlődés hatását vizsgálták az időtartamok becslésére.

Jura időszaki őskrokodil a Jura-partról

Jura időszaki őskrokodil a Jura-partról

A krokodilfélék valószínűleg már a triász végén kialakulhattak, a most megtalált csontok ebben jelentenek új adatokat.

Mamut után jöhet a dodó?

Mamut után jöhet a dodó?

A dodó, a 17. század közepéig Mauritius szigetén élt óriásmadár a kihalás szimbóluma lett, a legújabb szenzáció szerint e fajt is szeretnék „feltámasztani”.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket