Megtalálták az elhízásért felelős gént
Nemzetközi kutatócsoport azonosította a GAD2 nevű gén szerepét az elhízás kialakulásában. A felfedezés lehetővé teheti a túlzott táplálékbevitelre való hajlam korai felismerését, és a kövérséghez vezető étkezési szokások megváltoztatását.
A francia és angol tudósokból álló kutatócsoport felismerte, hogy a GAD2 nevű gén egyik formája szerepet játszik az étvágy fokozásában, és ez a forma nagyobb százalékban található meg elhízott emberekben.
Ha GABA-túltengés alakul ki…
A GAD2 gén a 10. kromoszómán helyezkedik el, és fokozza a gamma-amino-vajsav (GABA) nevű idegi ingerületátvivő molekula termelődését. Amikor a GABA az agy egy bizonyos területén – a hypothalamus paraventrikuláris magjában – kölcsönhatásba kerül a neuropeptid-Y nevű másik átvivő molekulával, az ember táplálkozási késztetést érez. A kutatók úgy gondolják, hogy azoknál, akik GAD2 génje aktívabb az átlagosnál, nagyobb mennyiségű GABA jut a hypothalamusba, és emiatt jóval erősebb késztetést éreznek a táplálkozásra. Ez megmagyarázhatja, hogy az elhízott emberek miért esznek többet az átlagosnál.
Prof. Philippe Froguel, a kutatás vezetője szerint a felismerés, hogy egyetlen gén felelős a túltáplálkozásért, döntő jelentőségű annak megértésében, hogy miért válik egyre gyakoribbá az elhízás világszerte.
A genetikai tényezők önmagukban nem szolgáltatnak magyarázatot az elhízottság arányának növekedésére, de ezek ismerete elősegítheti a kövérséggel járó egészségkárosodás megelőzését és kezelését szolgáló eljárások kialakítását.
E gén ismeretében szűrővizsgálatokat lehet végezni annak felmérésére, hogy az adott személy hajlamos-e a túltáplálkozásra, és az eredmény függvényében lehetővé válhat a megelőzés.
A védelem és a kísértés
A kutatócsoport 576 elhízott és 646 normális testsúlyú felnőttnél végezte el a genetikai állomány vizsgálatát, és azt tapasztalták, hogy a GAD2 génnek két alternatív formája, más néven allélja létezik.
Az egyik forma véd az elhízás ellen, a másik pedig növeli az elhízás kockázatát. A normális testsúlyú személyeknél jóval nagyobb arányban találták a GAD2 protektív formáját.
Az elhízott személyekkel táplálkozási szokásokat felmérő kérdőívet is kitöltettek, melyben rákérdeztek az étkezési megszorításokra, a fegyelmezettségre és az észlelt éhség mértékére. Azs eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a GAD2 gén elhízási kockázatnövelő allélját hordozzák, jelentősen gyakrabban számoltak be nagy mértékű éhségérzetről, és arról, hogy képtelenek táplálékbevitelüket korlátozni.