> Orvostudományi Nobel-díj - Mire jó az MRI?>> Fizikai Nobel-díj - Mire jók a szupravezetők? >> Kémiai Nobel-díj – Eredmények a sejtkutatásban>> Közgazdasági Nobel-díj – Fókuszban az ökonometria >> Béke Nobel-díj – A demokráciáért küzdő iráni jogásznő>> A Nobel-hét lázában égett Stockholm és Oslo További cikkeink: Botrány az orvosi Nobel-díj körül >> 2003 legabszurdabb kutatásai >> Átadták az alternatív Nobel-díjakat >> 33 éve Nobel-díjas Szolzsenyicin>>" />> Orvostudományi Nobel-díj - Mire jó az MRI?>> Fizikai Nobel-díj - Mire jók a szupravezetők? >> Kémiai Nobel-díj – Eredmények a sejtkutatásban>> Közgazdasági Nobel-díj – Fókuszban az ökonometria >> Béke Nobel-díj – A demokráciáért küzdő iráni jogásznő>> A Nobel-hét lázában égett Stockholm és Oslo További cikkeink: Botrány az orvosi Nobel-díj körül >> 2003 legabszurdabb kutatásai >> Átadták az alternatív Nobel-díjakat >> 33 éve Nobel-díjas Szolzsenyicin>>" />
Elza, Natália, Blanka, Bonita2022. december 01., csütörtök
Tudomány

Ma adják át a Nobel-díjakat – a ceremónia rejtelmei

2003.12.10.Admin
National Geographic Magyarország

A stockholmi Városháza kék termében tartandó vacsorára tavasz óta készülnek a séfek. A díjazottak feladata sem irigylésre méltó: a svéd diákság előtt 45 percben, a ceremónián pedig 2 percben kell összefoglalniuk egy élet munkáját.

A szokásokhoz híven idén is három híres svéd szakács kelt versenyre. A menüsorokban mindig kell hogy szerepeljen tipikusan svéd étel, ám a borokat tekintve már eléggé nemzetközi a lista – így például gyakran tokaji bor dukál a desszerthez.

A tervezett menüket a séfek már szeptemberben megfőzik, s ekkor választja ki a győztest a Nobel-díj bizottság. Természetesnek számít, hogy a királyi család testőrei az étkeket közvetlenül a feltálalás előtt is megkóstolják.

A tálalás, az étkészletek és a dekoráció

A tálalás is bizalmi munka: évek óta egy Tina nevű pincérnő szolgálja ki a királyt, a királynőt pedig egy Antonio nevű pincér. Minden óraműszerűen kidolgozott: az előételnek például pontban 19 óra 20 perckor kell a vendégek asztalára kerülnie, méghozzá tükörszervizzel: a pincéreknek egy ugyanazon pillanatban kell leemelni a fedőt az ételről, egymás szemébe nézve.

Az évtizedek óta használt, gyönyörű, svéd Orrefors és Kosta Boda porcelánok valamint poharak már kifényesítve várnak arra, hogy a neves vendégek elfogyasszák belőlük a rendkívüli gondossággal megtervezett menüt, amelyeknél személy szerint figyelembe veszik, ki mire allergiás vagy éppen tiltja-e a vallása bizonyos nyersanyagok használatát.

Az asztali virágdíszek ezúttal az északi egyszerűség jegyében születtek: kökénybokor termések, makkok és pici lappföldi virágok lapulnak majd erdei mohába ültetve.

Az ünnepségen 1280 vendég vehet részt és nemcsak a Nobel-díjasok hozzátartozói: bárki jelentkezhet erre, ha pénze van hozzá, de csak bizonyos létszámig. Sorsolással döntik el, hogy végül kik lehetnek jelen.

Férfiak frakkban, nők hosszú estélyiben

Az is hagyomány, hogy néhány kiemelkedő tudású diákot meghívnak a Kék teremben tartott gálavacsorára és a bálra. Később a városháza éttermében az ünnepség után bárki megrendelheti a menüt, mint ahogyan az étkészletet is meg lehet vásárolni.

Az ültetési rend már évszázadok óta változatlan: a ceremóniamesterek kidolgozzák, hogy ki mellé ülhet az irodalmi Nobel-díjas, akárcsak azt, hogy ki lehet a király nővérének beszélgető partnere. A díjazottak nem hívhatnak meg korlátlan számban vendégeket – az is előfordult már, hogy megszóltak valakit azért, mert egész rokonságával állított be.

A férfiak csak frakkot viselhetnek, a nők pedig hosszú estélyi ruhát. Aki egy rövid, jóllehet nagyon drága és elegáns koktélruhában érkezik, azt megkérik, fáradjon át a szalonba és válasszon az ott lévő estélyi öltözetek közül. Kivétel a népviselet: azt elnézik, ha például a japán irodalmi Nobel-díjas felesége ünnepi kimonót ölt.

A királynő, a népszerű Sylvia többnyire nagy francia divatházak – például Nina Ricci – kreációját és természetesen a meseszép koronaékszereket vagy azok hiteles másolatát viseli, ám elsőszülött lánya, Victoria az idén egy fiatal svéd tervező, Lars Wallin öltözéke mellett döntött.

Turista látványosság

Ha véletlenül egy pincér leönt valakit vörösborral – ami számára azt jelenti, hogy a következő vacsorán már nem működhet közre – azonnal munkába lépnek a ruhatisztítók, és futár szalad az elegáns NK áruházba, ahonnan több gyönyörű estélyit hoz, hogy a “károsult” választhasson.

A Nobel-díj átadás évente 300 ezer turistát vonz Stockholmba: legalább kívülről szeretnék látni azt az épületet, ahol átadják a világ legrangosabb díjait. Ilyenkor van Luca napja is, ami egyébként is nagy ünnep. Ma is él az szokás, hogy a díjazottakat a szállodájukban éjszaka Luca-jelmezbe öltözött fiatal lányok ébresztik fel, égő gyertyakoszorúval a fejükön és régi svéd népdalokat énekelnek nekik.

A zenekart egy Stefan Solyom nevű karmester vezényli, az ünnepségen pedig fellép Malena Laszlo is, mindketten kint élő magyarok leszármazottai.

A díjazottak két perce

Szokás, hogy a díjazottak a díjátadás előtti napokban a Stockholmi Egyetemen a diákság előtt megkísérlik 45 percben vázolni több évtizedes kutatómunkáját.

Ennél is nehezebb feladat vár rájuk a díjkiosztó ünnepségen, amikor két perces beszédben kell egy élet munkáját összefoglalniuk.

Míg a Nobel-díjakat hagyományosan december 10-én, a díjalapító Alfred Nobel svéd iparmágnás halálának évfordulóján Stockholmban adják át, a Nobel-békedíjat aznap Oslóban nyújtják át.

Díjazottak

 • Irodalmi Nobel-díj – John M. Coetzee munkássága>>
 • Orvostudományi Nobel-díj – Mire jó az MRI?>>
 • Fizikai Nobel-díj – Mire jók a szupravezetők? >>
 • Kémiai Nobel-díj – Eredmények a sejtkutatásban>>
 • Közgazdasági Nobel-díj – Fókuszban az ökonometria >>
 • Béke Nobel-díj – A demokráciáért küzdő iráni jogásznő>>
 • A Nobel-hét lázában égett Stockholm és Oslo

  További cikkeink:

 • Botrány az orvosi Nobel-díj körül >>
 • 2003 legabszurdabb kutatásai >>
 • Átadták az alternatív Nobel-díjakat >>
 • 33 éve Nobel-díjas Szolzsenyicin>>

 • Hozzászólások

  Új ásványokat fedeztek fel egy meteoritban

  Új ásványokat fedeztek fel egy meteoritban

  2020-ban Szomáliában találtak rá arra a mintegy 15 tonnás vasmeteoritra, amelyben kanadai kutatók legalább két új ásványra bukkantak.

  Fiatal korában elpusztult pterodaktilusz

  Fiatal korában elpusztult pterodaktilusz

  A pterodaktilusz a pteroszauruszok egyik neme volt, neve szárnyas ujjút jelent, nemrégiben egy új, 152 millió éves lelettel gazdagodott a nem.

  A növényi étrend és a bélrák kockázata

  A növényi étrend és a bélrák kockázata

  A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása az amerikai tanulmány eredményeit, melyet az MTI tett közzé.

  A Mars egykori óceánja

  A Mars egykori óceánja

  Ma már számos vizsgálati eredményből tudjuk, hogy a Mars régen vízben jóval gazdagabb hely volt, egy új kutatásból részletek is kiderültek.

  Eredményesen előre tudják jelezni a jövőbeli járványokat

  Eredményesen előre tudják jelezni a jövőbeli járványokat

  A Szegedi Tudományegyetem vezetésével alakította meg tizenhat hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot.

  National Geographic 2022. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  13 200 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket