Vörösborral a rák ellen

Francia tudósok felismerték, hogy a vörösbor - sok egyéb jó tulajdonsága mellett - tartalmaz egy olyan anyagot, amely igen hatékony lehet a rák elleni küzdelemben.
Stéphane Quideau, az Európai Kémiai és Biológiai Intézet munkatársa szerint korai lenne még azt állítani, hogy a vörösbor gyógyítja a daganatos betegségeket. Mindenesetre érdemes utánajárni, hogy a most felfedezett hatóanyag rokonvegyületei közül melyek találhatők még meg a bíborszínű nedűben.
A rákellenes hatóanyag neve acutissimin-A, és tizenhat évvel ezelőtt a tölgyfa kérgében mutatták ki először a jelenlétét. Egy, a tumoros sejtek növekedésében szerepet játszó enzim működését gátolja, és előzetes vizsgálatok szerint mintegy kétszázötvenszer hatékonyabb, mint a jelenleg alkalmazott VP-16 nevű szer.
Az acutissimin-A a polifenolok családjába tartozik, mely vegyületek zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő. A vörösborban, zöld teában és csokoládéban található polifenolok antioxidáns hatékonysággal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy segítenek eltávolítani az oxigénből származó úgynevezett szabadgyököket, melyek súlyosan károsíthatják a szív és az erek szöveteit. Tehát ezek fogyasztása hatékony a szívbetegségek és az érszűkület megelőzésében.
Az acutissimin-A valószínűleg a tölgyfahordóban érlelt vörösborokban keletkezik csupán. További vizsgálatokra van szükség, hogy daganatellenes hatását pontosabban feltérképezzék.