Borbála, Barbara, János2023. december 04., hétfő
Tudomány

Az év tíz legnagyobb tudományos felfedezése

2003.12.23.Admin
National Geographic Magyarország

A Science tudományos magazin, minden évben összeállítja a tíz legfontosabb tudományos felfedezés listáját. Idén a „sötét oldal” kerekedett felül…

Persze nem Darth Vaderről és nem a Csillagok háborújáról van szó, hanem az Univerzum sötét erőiről. A sötét anyag – mint arról idén újabb bizonyítékokat tártak fel a tudósok – teszi ki a világmindenség nagy részét.

A „sötétséget” természetesen a sötét erők tartják össze – az elmélet szerint. A felfedezés nyomán még bonyolultabbá vált az Univerzum szerkezete, sokkal bonyolultabbá, mint ahogyan azt eddig gondoltuk – indokolta a Science a döntést.

Az új modell szerint a világmindenség 70 százalékát a sötét energiák teszik ki, 25 százaléka sötét anyagból áll, és mindössze 5 százalékot „látunk” szabad szemmel, vagyis ennyi a „normál” anyag részaránya az Univerzumban. Ugyanakkor az Univerzum azért tágul, mert a sötét energia szétfeszíti a sötét anyagot.

A sötétség vizsgálata

A „sötétség” vizsgálatára egyébként még idén februárban, az úgynevezett Wmap-műhold, vagyis a Wilkinson Microwave Anisotropy Probe-szatellit kutatási eredményei nyomán került sor. Ez a műhold az eddigi legrészletesebb képet alkotta a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásról, amely tulajdonképpen a kozmosz „gyermekkorának” emlékei. A háttérsugárzásból ugyanis az Univerzum 400 ezer éves állapotára lehet visszakövetkeztetni.

Júliusban tovább folytatódtak a kutatások, ekkor a Sloan Digital Sky Survey (SDSS, Sloan Digitális Égboltfelmérés) a galaxisok feltérképezésekor jutott újabb eredményekre. A Sloan-féle kutatás tulajdonképpen a Wmap-adatokra „húzott rá” egy új elméletet, miközben rendszerezte a galaxisokat is. Tulajdonképpen az SDSS során alakult ki az a nézet, hogy a sötét energiának léteznie kell.

Vagy még sincs sötét anyag?

A Science tézisei persze vitathatóak, hiszen az Európai Űrügynökség, az ESA csillagászai arra a következtetésre jutottak az XMM-Newton műholdas obszervatórium megfigyelései alapján, hogy nem létezik a „sötét anyag”. Ezt a megállapításukat az európaiak egyébként éppen a Science „toplistájának” publikálása előtt, december 12-én tették közzé.

Az európai csillagászok szerint ugyanis nem valami misztikus sötét erő tartja össze az univerzumot, hanem a normál anyag sűrűsége nagyobb az eddig feltételezettnél. Sokkal több galaxis és sokkal több anyag van ugyanis a korábban feltételezettnél az Univerzumban, és minderre a kozmikus Röntgen-sugárzás mennyiségéből és energiájából következtettek az ESA szakemberei.

A francia kutató, Alain Blanchard úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy az ő számításaik szerint például igen kevés „hely” maradna a misztikus sötét anyagnak az Univerzumban. A világmindenség legnagyobb részét ugyanis a normális anyag teszi ki az Observatoire Midi-Pyrénées csillagásza szerint.

További helyezettek

A Science ranglistái korábban is vitathatóak voltak, és nem kivétel ez alól a mostani sem. A második helyet a listán egyébként azok a tudósok érdemelték ki, akik azonosították a mentális betegségeket okozó géneket. Különösen a skizofréniát és a depressziót kiváltó genetikai anyagok megismerése jelenthet előrelépést a tudományban.

A harmadik helyre a globális felmelegedéssel kapcsolatos kutatások kerültek. A klímaváltozást bizonyító újabb eredmények nagy hatást tettek a Science szerkesztőségére. Don Kennedy, a Science főszerkesztője így nyilatkozott: szerinte az újabb bizonyítékok alapján immár kialakult a konszenzus – a globális felmelegedés letagadhatatlanná vált. A konkrét bizonyítékok közül kiemelendők a Csendes- és az Indiai-óceánban feltűnt szokatlanul meleg áramlatok, illetve a Jeges-tengerbe ömlő folyók megnövekedett vízbősége.

A Science tízes toplistája
 • 1. A sötét Univerzum megvilágítása – műholdas és teleszkópos vizsgálatok szerint az Univerzum nagy része sötét anyagból és energiából tevődik össze.
 • 2. A mentális betegségek eredetének megfejtése – kutatók azonosították azokat a géneket, amelyek az öröklődő elmebetegségeket okozzák. Így többek között a skizofrénia és a depresszió génjét is megtalálták.
 • 3. A klímaváltozás hatásai. A tudósok az olvadó jégről, megváltozott állati és növényi viselkedésről számoltak be.
 • 4. RNS-kutatások. A DNS melletti legfontosabb genetikai anyagról immár többet tudunk: új eredmények születtek az RNS-nek a sejtek működésére gyakorolt hatásáról. Különösen a korai fejlődéstől kezdve a gének kifejeződéséig tartó szakaszról tudunk immár többet.
 • 5. Egyedi molekulák vizsgálata a sejten belül – a tudósok, biológusok és fizikusok immár egy-egy molekula viselkedését tanulmányozzák a sejteken belül.
 • 6. Csillagrobbanások és gammasugárzás – a tudósok javítottak eddigi elméleteiken, így a világmindenség legnagyobb energiarobbanásairól is többet tudunk. Ezek a robbanások okozzák a gammasugárzást a kozmoszban.
 • 7. Spontán ivarsejtek. A spermiumokról és a petesejtekről derült ki néhány újdonság – őssejtek spermiumokká és petesejtekké alakulhatnak, s ezáltal többet tudhatunk meg a termékenységről, illetve a terméketlenségről.
 • 8. Balkezes anyagok – kutatások szerint számos magas technológiával előállított anyag a fényt és más elektromágneses sugárzást „rossz” irányba térít el.
 • 9. Önmagára „támaszkodik” az Y-kromoszóma. Az emberi, férfi Y kromoszómáról kiderült, hogy duplikált, azaz megkettőződött géneket tartalmaz. Így mutáció esetén, amikor új génekre van szükség, „kéznél van” egy ikermásolat is a genetikai információról.
 • 10. Lehetséges a rákterápia? – júniusban tudósok arról számoltak be, hogy olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amely korlátozza a tumorok, a daganatok vérellátását. Amikor embereken, klinikai vizsgálatok során próbálták ki a szert, az meghosszabbította az előrehaladott vastagbélrákban szenvedők életét.
 • Rizsháncs és papír lehet a jövő szigetelőanyaga

  Rizsháncs és papír lehet a jövő szigetelőanyaga

  A rizsháncs olyan mezőgazdasági melléktermék, amelynek már eddig is számos felhasználási formáját találták ki, most egy újabb áll be ebbe a sorba.

  Kiterjedt ősi tiszafaerdők

  Kiterjedt ősi tiszafaerdők

  Kelet-Anglia egy sík régióját a régmúltban kiterjedt tiszafaerdők uralták.

  A palackorrú delfin elektromos érzékelője

  A palackorrú delfin elektromos érzékelője

  Egy új kutatás szerint a palackorrú delfinek is érzékelhetik az elektromos teret az orrukban lévő érzékelővel.

  Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszköz készült Pécsen

  Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszköz készült Pécsen

  A Pécsi Tudományegyetem részvételével fejlesztették azt az új orvosi eszközt, amelyben kiterjesztett valóság segíti a vizsgálatok kiértékelését és az eredmények gyakorlati felhasználását.

  A fekete halál túlélőinek átalakult a mikrobiomja

  A fekete halál túlélőinek átalakult a mikrobiomja

  Sok modern, civilizációs betegség hátterében sejtik a mikrobiom valamilyen hatását.

  National Geographic 2023. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  18 780 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket