Sok kávéval megelőzhető a cukorbaj

Egy kutatás tanúsága szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a 2. típusú, más néven felnőttkori, nem inzulin-függő cukorbetegség (diabetes) kialakulásának valószínűségét.
A Harvard Egyetem Közegészségtani Részlege, valamint a Brigham és Women’s Kórház kutatói több mint 125 ezer ember bevonásával végeztek hosszú távú tanulmányt. A vizsgálatban 41.934 férfi és 84.276 nő egészségi állapotának és táplálkozási szokásainak változásait kísérték figyelemmel 12 illetve 18 éven keresztül.
A résztvevők a vizsgálat kezdetén tökéletesen egészségesek voltak, sem cukorbetegség, sem daganatos, sem szív-érrendszeri betegség nem állt fenn náluk.
A vizsgálat folyamán időről időre kérdőívet töltettek ki velük, ami táplálkozási szokásaikra világított rá részletesen.
Külön kérdés vonatkozott például arra is, hogy normál vagy koffeinmentes kávét fogyasztanak-e.
A koffeinmentes kávé is hatékonynak bizonyult
A tanulmány időtartama során 1333 férfinél és 4085 nőnél alakult ki 2. típusú cukorbetegség. A kutatók azt tapasztalták, hogy azon férfiaknál, akik napi hat csészénél több koffeindús kávét ittak, 50 százalékkal csökkent a cukorbaj kialakulásának esélye, míg az ugyanennyi kávét fogyasztó nőknél közel 30 százalékkal.
Ezt a hatást nem befolyásolták az egyéb életmódbeli tényezők, úgymint a dohányzás, testmozgás és elhízás. A koffeinmentes kávé is hatékony volt, de hatásai kisebb mértékben mutatkoztak meg, mint a normál kávé esetében.
Vajon hogyan hat?
A kutatók régóta tudják, hogy a kávé egyik legfontosabb alkotóeleme, a koffein rövid távon emeli a vércukorszintet, és fokozza az energiafelhasználást, de hosszú távú hatásai egyelőre nem igazán ismertek.
A normál és koffeinmentes kávé egyaránt sok antioxidáns hatású molekulát tartalmaz, például magnéziumot, illetve klorogénsavat, ami jótékony hatásai mellett a kávé ízéért is felelős.
Ezek az összetevők fokozhatják a sejtek inzulin iránti érzékenységét, és csökkenthetik a 2. típusú diabetes iránti hajlamot.
Természetesen ez a megfigyelés még nem tekinthető tudományosan megalapozott ténynek, további kutatásokra van szükség a kávé előnyös hatásainak pontos feltérképezésére.
Kapcsolódó cikkünk: