Új eljárások az alkoholfogyasztás kimutatására
Svájci kutatók három új eljárást mutattak be, amelyekkel akár hetekre visszamenően is kimutatható, hogy adott időpontban a vizsgált személy fogyasztott-e, és ha igen, milyen mennyiségben alkoholt.
Maga az alkohol órák alatt eltűnik a szervezetből. Számos módszerrel kimutatható azonban ezután is, hogy valaki fogyasztott-e alkoholt, vagy sem.
A jelenleg széles körben elterjedt eljárások közvetett bizonyítékokon alapulnak: elsősorban a májenzimeknek a vérben való koncentrációjára összpontosítanak.
Ám mivel más mérgek vagy terhesség szintén képes a májenzimek szintjében ilyen jellegű változást előidézni, a tesztek nem megbízhatóak.
Árulkodó nyomok vérben és vizeletben
Az elmúlt évtizedben több nemzetközi kutatócsoport is vizsgálni kezdte az alkohol részecskéinek lebomlási folyamatát.
A svájci bázeli egyetem kutatói most három, a lebomlási folyamaton alapuló alkoholteszttel álltak elő – számolt be róla a New Scientist brit tudományos lap.
Az alkohol lebomlásának egyik mellékterméke az ethyl glucuronide (EtG), amely a véralkohol szintjének csökkenésével párhuzamosan kezd felhalmozódni. A vérben az alkohol hiánya és az EtG magas szintje erős másnapossági állapotot jelez. Az EtG-szint vizeletből történő vizsgálatával akár öt nappal később is megmondható, hogy az illető fogyasztott-e az adott időpontban alkoholt vagy sem.
A másik érdekes lebomlási melléktermék a phosphatidyl ethanol (Peth), amely segítségével a vérből még három héttel később is kimutatható, hogy valaki adott időpontban három sör vagy ezzel egyenértékű alkoholegységnél többet fogyasztott-e. A szakemberek szerint a teszt sokkal megbízhatóbb, mint a májenzimek vizsgálata.
A nyomok eltűntetése hajborotválással
Még hosszabb ideig kimutatható az alkohol a hajban felhalmozódó négyfélé zsír-sav-etilészter (FAEE) alapján.
A FAEE 12-18 órával az alkohol elfogyasztása után jelenik meg a vérben, és utána heteken keresztül tárolódik a hajban.
Így a hajszálban található FAEE-mennyiség képes azt is megmutatni, hogy valaki csupán szolid italozó, vagy gyakori ivó.
A svájci kutatók szerint az új eljárások felkelthetik a munkaadók, biztosítási cégek érdeklődését, de elképzelhetőnek tartják például azt is, hogy légitársaságok pilótáik ivási szokásainak tesztelésére alkalmazzák őket.