András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Tudomány

Cári csontok – mégsem a kivégzett Romanovokat találták meg?

2004.03.04.Admin
National Geographic Magyarország

Az elmúlt évszázad egyik történelmi rejtélye, hogy pontosan hol temették el a kivégzett cári családot a bolsevikok, akik 1918-ban gyilkolták meg a Romanovokat.

Hat évvel ezelőtt orosz tudósok megvizsgáltak néhány csontot, és azokról megállapították, valóban az uralkodócsalád tagjaié voltak. Ugyanakkor a legfrissebb amerikai kutatási jelentés cáfolni látszik mindezt.

Vitatott kísérletek

Az orosz kormány 1998-ban jelentette be, hogy egy szibériai tömegsírban 1991-ben megtalált csontok a cári család maradványai. Oroszország utolsó uralkodóit, a Romanovokat 1918-ban, Jekatyerinburgban ölték meg a bolsevikok. A városban lévő egyik tömegsírból kilenc csontvázat exhumáltak az oroszok, amelyekről későbbi vizsgálataik alapján azt állították, hogy a cári család leszármazottjaihoz tartoznak.

A Stanford Egyetem kutatói, az ottani antropológiai laboratórium szakértői közreműködésével azonban most cáfolják a korábbi hivatalos orosz bejelentést, minthogy legújabb DNS-tesztjeik alapján nem tudták igazolni a genetikai kapcsolatot a csontok és a Romanov dinasztia között.

Knight és munkatársai azt állítják, hogy törvényszéki orvosi és molekuláris biológiai szempontból is kifogásolhatók a korábbi orosz genetikai tesztek.

A Stanford kutatói Erzsébet nagyhercegnő ujjából származó DNS-t vetettek össze az 1918-ban meggyilkolt cárnő, Alekszandra feltételezett maradványaiból kinyert DNS-sel, és mint kiderült, a két minta nem egyezett egymással. Márpedig Erzsébet nagyhercegnő Alekszandra testvére volt!

Az amerikai kutatók eredményeiket az Annals of Human Biology című szaklap legfrissebb számában közölték.

Hibás eredmények?

Az eredeti DNS-analízist két kutató nevével kapcsolják össze. Az orosz kormány szakbizottsága egy brit tudóst, Peter Gill törvényszéki orvosi szakértőt és Pavel Ivanovot, a moszkvai Engelhardt Intézet specialistáját kérte fel korábban az elemzések elkészítésére. Eredményeikről a két kutató a Nature Genetics folyóirat 1994-es számában közölt cikket.

Vizsgálataik azt sugallták, hogy a Jekatyerinburgban talált csontok a Romanovoké voltak. Az akkori kutatás DNS-alapú szex-tesztekre alapozódott, illetve arra, hogy rövidebb DNS-szakaszokat elemeztek a tudósok, amelyeket a csontsejtek magjaiból nyertek ki. Ezek alapján állították, hogy megtalálták az elhunyt cár, a cárnő és három lányuk földi maradványait.

 A cári család

A cári család

A megállapítások ellenőrzésére Gill és Ivanov a mitochondriális DNS-t vizsgálták meg. (A mitochondriumok a sejtek alkotóelemei, amelyek az energiatermelésért felelősek.) A mitochondriális DNS jobban megőrződik ugyanis a csontokban, mint a sejtmag genetikai információi, és kevésbé van kitéve mutációknak. Ezért sokkal alkalmasabbak a többgenerációs törvényszéki orvosi elemzéshez.

Ám ez egyfajta csapdát is jelent: a mitochondriális DNS csak anyai ágon öröklődik. Az 1994-es tanulmány a feltételezett Romanov-csontokból kinyert DNS-töredékszakaszokat a brit Fülöp herceg DNS-ével hasonlították össze. Ő Alekszandra cárnő másodfokú unokaöccse. Ugyancsak összehasonlításokat tettek a cár anyai nagyanyjának két ma élő rokonával. Knight szerint ezek az eredmények „túl jók” ahhoz, hogy igazak legyenek.

Mekkora a kinyerhető DNS hossza?

A Stanford kutatója egyrészt kétli, hogy az ilyen régi csontokból olyan hosszú DNS-szakaszokat lehet kinyerni, mint amilyeneket az 1994-es kutatás vezetői említenek. (Az 1223 bázisból, illetve bázispárból álló szakasz Knight szerint igencsak hosszú.) Knight úgy véli, hogy átlagosan legfeljebb 250 bázist lehet azonosítani egy olyan körülmények között elásott csont esetében, mint amilyenek a Jekatyerinburgban talált maradványok voltak, s amelyeket például hetven évig nem óvtak meg a környezeti hatásoktól.

Knight szerint elképzelhető, hogy amikor a régi DNS-eket „felerősítették”, akkor szennyeződhettek a minták, például olyan DNS is bekerülhetett a mintába, amely éppen a genetikai anyagot kezelő személyzettől származik. Ugyanakkor Gill a Science című tudományos lap hasábjain visszautasította Knight vádjait, amely mögött a brit kutató politikai szándékokat sejt.

Ugyanakkor a kibontakozó vitában Peter de Knijff, a holland Leideni Egyetem törvényszéki orvosi kutatója is Knight mellé állt. Szerinte is valószerűtlenül jó eredményeket ért el Gill a cári csontok esetében.

Megtagadták a véres zsebkendő elemzését

 Alekszandra - népe nem szerette

Alekszandra – népe nem szerette

De Knijff felidézi azt is, hogy Ivanov megtagadta azoknak az elemzéseknek a nyilvánosságrahozatalát, amelyek egy véres zsebkendővel függenek össze. A zsebkendőt akkor használta II. Miklós orosz cár, amikor egy őt meggyilkolni akaró merénylő 1891-ben, Japánban megtámadta, és egy sebet ütött a cár fején.

A zsebkendő ugyanis kiváló forrás lenne az egykori cár DNS-ének azonosítására – de Knijff szerint. Ivanov egyébként azt nyilatkozta a zsebkendőről, hogy annak DNS-tartalma megsérült, nem alkalmas a cár személyazonosságának megállapítására. Ezt azonban sok tudós nem hiszi el.

Ezek a viták indították el Knightot, hogy alaposabban utánanézzen a cári DNS-eknek. Három évvel ezelőtt Knight elhatározta, hogy elvégzi el a Gill-Ivanov-adatok újraelemzését. Hónapokkal később Knight New Yorkba ment, hogy megszerezzen egy kis fadobozt, amely Erzsébet nagyhercegnő (Alekszandra cárnő testvére) ujját rejtette magában.

Erzsébet koporsóját 1982-ben nyitották fel Jeruzsálemben, s a jó állapotban megmaradt ujjat Anthony Grabbe püspök őrizte, aki az azóta feloszlatott Ortodox Palesztin Társaság elnöke volt. Knight végül sikerrel járt, miután pénzügyi támogatókat is sikerült szereznie. (Ezek a támogatók egyébként azt feltételezték, hogy nem igaziak az 1991-ben megtalált jekatyerinburgi csontok, és ezt szerették volna bizonyítva is látni.)

Ugyanakkor vannak olyanok, akik Knight kísérleteiben is kételkednek. Mark Stoneking, a lipcsei Max Planck Intézet molekuláris antropológusa például részt vett az eredeti, orosz vizsgálatokban, és nem ért egyet Knighttal. Szerinte nem lehetséges „felerősíteni” a csontokban lévő DNS-t. Tom Parsons, az amerikai hadsereg DNS-szakértője szintén úgy véli, hogy az örök fagy birodalmában, Szibériában a szokásosnál nagyobb az esély arra, hogy a csontokban megőrződik a DNS. Knight ezt elismeri, ám azzal érvel, hogy Jekatyerinburgban nyáron, júliusban és augusztusban rendkívül magas a hőmérséklet, s csak télen van hideg, tehát szó sincs örök fagyról.

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, minden ötödik gyermeket is érint.

Részecskefizikai együttműködés globális kérdések nyomában

Részecskefizikai együttműködés globális kérdések nyomában

Centiméteres pontosságú navigáció egy beomlott bányában, ahol nincs GPS jel? Egy még ismeretlen barlangi üreg, vagy egy rejtett kamra feltárása egy piramisban kozmikus részecskékkel? Izgalmas összefoglaló cikk jelent meg a Nature Reviews Methods Primers folyóiratban a világban aktuálisan zajló müográfiai kutatásokról, a különböző csoportok erősségeiről, köztük magyar kutatók eredményeiről.

Szimbiózis segíthette a túlélést

Szimbiózis segíthette a túlélést

A cikászok egykor elképesztő bőségben nőttek bolygónkon, ám a legtöbbjük a dinoszauruszokkal együtt kihalt.

Miként lehet a legtöbbet kihozni a lehullott levelekből?

Miként lehet a legtöbbet kihozni a lehullott levelekből?

Az erdőkben teljesen jól működik a természetes körforgás, azonban a kertekben, parkokban, utcákon egész más a helyzetet.

Nem képes csodákra az agyunk

Nem képes csodákra az agyunk

A közhiedelem és a tudományos közvélemény is úgy tartja, agyunk bizonyos sérülések után képes újrahuzalozni magát – egy új kutatás azonban megcáfolta ezt.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket