Nagy-Britannia engedélyezte a génkezelt kukorica termesztését

A brit kormány elvben hozzájárult a génkezelt kukorica kereskedelmi forgalmazásához, ám az elkövetkező öt évben még nem valószínű, hogy boltba kerül a takarmánynövény.
Az első génkezelt takarmánykukorica-palánták várhatóan 2005-ben kerülnek földbe, amelyet több éves vizsgálatok követnek majd – jelentette a BBC Online.
A genetikailag módosított mezőgazdasági termékek engedélyezését sok szakértő erősen vitatja, Margaret Beckett környezetvédelmi miniszter is igencsak óvatosan fogalmazott a génkezelt kukorica engedélyezésének bejelentésekor: nincs tudományos alapja mindenféle génkezelt termék válogatás nélküli engedélyezésének, de ugyanígy nincs tudományos alapja a mindenre kiterjedő, teljes tilalomnak sem.
A génkezelt élelmiszerek egyik legismertebb nagy-britanniai szószólója egy magyar tudós. Pusztai Árpád, az MTA Biokémiai Intézetének volt munkatársa 1956-ban vándorolt ki Nagy-Britanniába. Pusztai a kilencvenes években a skóciai Rowett Research Institute kutatójaként géntechnikai vizsgálatokat végzett.
Világhírre akkor tett szert, amikor 1998 nyarán egy tévéműsorban – alig néhány mondatban – ismertette, hogy vizsgálatai szerint a génkezelt élelmiszerrel táplált patkányok súlyos fejlődési, szervműködési és egyéb rendellenességeket mutattak.
Később azonban a világ egyik legtekintélyesebb orvosi folyóirata, a The Lancet is közölte megállapításait, és a brit tudományos akadémia, a Royal Society is kiadott két éve egy óvatos szakértői állásfoglalást arról, hogy a génmódosított terményeknek lehetnek jelentős előnyei, de egyelőre nem sokat lehet tudni az egészségre gyakorolt hatásukról.