Koffeinmentes kávécserjét találtak

Brazil kutatók olyan kávécserjét találtak, melyeken természettől fogva alacsony koffeintartalmú termés nő. Ez a módosulat a jövőben kiszoríthatja a jelenleg piacon lévő mesterséges koffeinmentes kávékészítményeket.
A Campinas Állami Egyetem kutatói Paulo Mazzafera vezetésével koffeinszegény variációk után kutatva összesen 3000 kávécserjét vizsgáltak meg, melyek 300 fajba tartoztak. Három olyan cserjét találtak, melyek terméseinek koffeintartalma a hagyományosnak mintegy tizenötöd része volt.
Korábban már Madagaszkáron is felfedeztek alacsony koffeintartalmú kávécserjéket, ám azok termése gyenge minőségű volt ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen. A most talált egyedek azonban – melyek egyazon anyanövénytől származtak – a Coffea arabica fajhoz tartoznak, amely a világ legkedveltebb kávécserjéje.
Az alacsony koffeintartalmat az magyarázza, hogy a növényekből egy véletlenszerű genetikai mutáció hatására hiányzik a hatóanyag előállításához szükséges koffein-szintáz enzim.
Serkentőszer nélkül
A kereskedelmi forgalomban lévő kávék mintegy tíz százaléka koffeinmentes, ami arra utal, hogy igen nagy a kereslet a „gyengített” kávék iránt. A koffein élettani hatásai közé tartozik az erek szűkítése, a vérnyomás emelése, a szívverés gyorsítása, a gyomorsavtermelés serkentése. Sokan érzékenyek ezekre a hatásokra, ám a kávézás öröméről nem kívánnak lemondani; az ő számukra készül a koffeinmentes verzió.
A koffein kivonása a természetes, magas hatóanyag-tartalmú kávészemekből igen nehézkes és drága eljárás. Vagy szerves oldószerek és szén-dioxid segítségével „gyengítik” a kávét – ezáltal viszont az ízéért felelős anyagok egy részét is eltávolítják -, vagy pedig szénszűrővel rekesztik ki a koffeint, ami még az előzőnél is drágább módszer.
A kutatók most megkezdték az alacsony koffeintartalmú cserjék termesztését. Még nem tudják, milyen íze lesz az ezek terméséből készült kávénak, hiszen jó néhány évnek el kell még telnie, amíg a növények beérnek. A cserjék ugyanis mintegy 30 százalékkal lassabban nőnek, mint a hagyományos Coffea arabica, ezért a kutatók azt tervezik, hogy a jövőben keresztezni fogják a gyorsan növő koffeindús és az újonnan felfedezett enzimhiányos növényt, hogy hamarabb érő koffeinmentes kávéforráshoz jussanak.