A-vitaminnal fékezhető a dohányosok tüdőtágulata
Egy Kansas állambeli kutató véletlen mellékeredményként fedezte fel a dohányzás, az A-vitamin hiány és a tüdőtágulat szoros összefüggését.
Richard Baybutt, a Kansas Állami Egyetem táplálkozáskutatója az A-vitamin és a tüdőgyulladás kapcsolatait vizsgálgatva érdekes felfedezést tett. E szerint dohányosoknál az A-vitamin mennyisége és a tüdőtágulat kialakulása összefügg egymással.
Baybutt egyik korábbi kísérletében megfigyelte, hogy az A-vitamin szegény étrenden tartott patkányoknál tüdőtágulat (emphysema) alakul ki.
Az emphysema jellemzően dohányosoknál előforduló betegség, melynek lényege, hogy a tüdő hólyagcsáinak és hörgőcskéinek fala a dohányfüst hatására sérül, így a levegő a kötőszöveti állományba is bejut. Emiatt az érintett tüdőrész megnagyobbodik, ám légzési hatékonysága csökken.
Baybutt mostani kísérletében patkányokkal rendszeresen cigarettafüstöt lélegeztetett be, és azt tapasztalta, hogy ezeknél az állatoknál is A-vitamin hiány alakult ki. A kutató szerint a cigarettában található egyik rákkeltő anyag, a benzpirén felelős a vitaminhiány létrejöttéért. Amelyik állatnál a tüdő A-vitamin tartalma alacsony volt, nagyobb valószínűséggel alakult ki tüdőtágulat.
Baybutt azt feltételezi tehát, hogy a dohányosoknál a tüdőtágulat kialakulásának közvetlen előidézője az A-vitamin hiánya, ami viszont a benzpirén hatására jön létre.
Egy további vizsgálatban a kutató cigarettafüstnek kitett patkányokat nagy A-vitamin tartalmú étrenden tartott. Az eredmények megfeleltek a várakozásoknak: ezeknél az állatoknál sokkal kisebb arányban alakult ki tüdőtágulat.
Richard Baybutt szerint tehát magas A-vitamin tartalmú étrenddel megelőzhető a dohányzás emphysemát előidéző hatása, azonban számos egyéb betegség kialakulhat. Következő kísérletsorozatában a hatékony rákmegelőzőnek tartott A-vitamin és a tüdőrák kapcsolatát készül vizsgálni.