A sör is rendelkezik a vörösbor jótékony hatásával
Jó hír a sörivóknak: a nedű szintén rendelkezik a vörösbor antioxidáns tulajdonságaival, azaz segít a daganatos betegségek megelőzésében.
A kanadai Nyugat Ontario Egyetem kutatói szerint a sör ugyanolyan mértékben képes növelni a vérplazma antioxidáló aktivitását, mint a vörösbor.
A sör is képes tehát a szervezetbe bekerülő, vagy egyes anyagok bomlástermékeként abban termelődő agresszív oxigén-szabadgyökök közömbösítésére, megóvva a DNS-t a károsodástól, mutációtól. A szabadgyökök a sejtek lerombolása révén készítik elő a terepet olyan rendellenességek számára, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek.
A kutatók körében meglepetést okozott, hogy a két ital antioxidáns képessége annak ellenére megegyezik, hogy a vörösbor 20-szor több polifenolt tartalmaz, mint a sör.
A polifenol, azáltal, hogy erősíti a sejtek falát, megvédi a növényeket az UV-sugárzás ártalmaitól. Az emberi szervezet számára antioxidáns hatása miatt előnyös. A kutatók szerint a bor hiába tartalmaz több polifenolt, a szervezet mindkét italból körülbelül azonos mennyiséget képes hasznosítani.
A sör, a vörösbor és a tölgyfahordóban érlelt rövid italok, mint például a rum, a whisky, a sherry vagy a portói bor mind jelentős mennyiségű polifenolt tartalmaznak. Kis mennyiségben bármelyik ital figyelemreméltó jótékony hatásokkal rendelkezik a már említett betegségek megelőzésében, arra azonban figyelni kell, hogy az ember ne lépje túl a biztonságos alkoholfogyasztás kereteit, nagyobb mennyiségben ugyanis növelik a rendellenességek kialakulásának esélyét.
Annak, aki sem a bort, sem a sört nem szereti, de a polifenol antioxidáns hatásából nem szeretne kimaradni, a zöld teát ajánlanánk.
A kanadai egyetem kutatóinak tanulmánya a Nonlinearity in Biology, Toxicology and Medicine című biológiai szaklapban olvasható.