A vörösbor csökkentheti a tüdőrák esélyét

Egy kis mintán végzett vizsgálat eredményei szerint napi egy pohár vörösbor 13 százalékkal csökkenti a tüdőrák kialakulásának esélyét.
A spanyol Santiago de Compostela Egyetem kutatói tüdőrákos és más betegségben szenvedő betegek életvitelét vizsgálták. A mnegkérdezett alanyok többsége hatvanas éveiben járó férfi volt: 132 tüdőrákos és 187 egyéb ok miatt kórházban fekvő beteg.
A kérdőív rákérdezett a táplálkozási szokásokra, dohányzásra, foglalkozásra és a naponta elfogyasztott alkohol mennyiségére és típusára, ezen belül arra is, hogy főleg fehér, vörös vagy rozé bort fogyaszt-e az illető.
Az eredmények szerint mindkét csoport nagyjából azonos mennyiségű bort fogyasztott: naponta mintegy három és fél pohárral. A tüdőrákos csoportnak azonban csak egyharmada ivott rendszeresen vörösbort, míg a másik csoportnak felére jellemző volt ez.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vörösbornak szerepe lehet a tüdőrák kialakulásának megakadályozásában. Ebben igen hasznosak lehetnek a benne található tanninok, amelyek antioxidáns tulajdonságuknál fogva sejtvédő hatást fejtenek ki, valamint a resveratrol, amiről ismeretes, hogy hátráltatja a daganatok kifejlődését és növekedését.
Ennek ellenére a kutatók senkinek sem ajánlják, hogy drasztikusan növelje vörösborfogyasztását. Az alkohol ugyanis igazoltan növeli a száj-, gége-, garat- és nyelőcsőrák kialakulásának valószínűségét, valamint gyaníthatóan az emlőrák megjelenésének esélyét is kismértékben növeli. A kutatás vezetője, Dr. Alberto Ruano-Rovina szerint a tüdőrák elkerülésének legjobb módja a dohányzás abbahagyása illetve el nem kezdése, hiszen a tüdőrákok többségének hátterében ez a szenvedély áll.