Fogyasszon tápanyagdús csúszómászókat!

Az ehető rovarok tele vannak a szervezet számára elengedhetetlenül fontos anyagokkal, így nem véletlen, hogy egyes közép-afrikai országokban alternatív tápanyagforrásként fogyasztják ezeket.
Az Egyesült Nemzetek Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO kijelentette, hogy az ehető rovarok valós megoldást jelenthetnek az afrikai fehérje-energia alultápláltságra.
Paul Vantomme, a FAO erdészeti szakértője szerint az erdei rovarok sokkal inkább megfelelnek e célnak, mint a művelt területekről származók, mert az utóbbiakban sokszor rovarirtó vegyszerek halmozódnak fel.
Egy vizsgálat szerint 100 gramm szárított hernyó mintegy 53 gramm fehérjét, 15 százalék zsírt és 17 százalék szénhidrátot tartalmaz. Ezáltal nagyobb arányban tartalmazzák a fehérjét és zsírt, mint a legenergiadúsabb marhahúsok vagy halak. A hernyók, fajtól függően, nagy mennyiségben tartalmaznak ásványianyagokat is, így káliumot, kalciumot, cinket, foszfort és vasat valamint különböző vitaminokat. A vizsgálat szerint 100 gramm rovar elfogyasztása fedezi az egyes ásványianyagok és vitaminok iránti napi szükségletet.
Őrölt-pépes kukac
A hernyókat a fentiek miatt több afrikai országban etetik gyerekekkel az úgynevezett fehérje-energia alultápláltság elkerülése érdekében. Fehérje-energia alultápláltságnak nevezzük a minőségi éhezést, azaz azt, amikor a bevitt táplálék mennyisége elégséges, de a létfontosságú tápanyagok iránti szükségletet nem fedezi. A rovarokat lisztté őrölve vagy péppé dolgozva fogyasztják.
A csúszómászó nem csak végszükség esetén kerülnek terítékre, számos országban csemegeként szolgálnak. Egy felmérés szerint Botswana lakosainak 90, a Közép-Afrikai Köztársaság lakóinak 85 és a Kongói Demokratikus Köztársaság állampolgárainak 70 százaléka evett már rovarokat.