Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Tudomány

Megépítik Einstein és Szilárd Leó hűtőgépét

2005.01.24.Admin
National Geographic Magyarország

Albert Einstein nemcsak az elméleti fizikában jeleskedett, hanem több mint ötven gyakorlati találmány is a nevéhez fűződik. A világ azonban sokszor elfelejtkezik arról, hogy az ötletek megvalósításában, szabadalmaztatásában a magyar Szilárd Leó is közreműködött.

Einstein és Szilárd közös találmányai közé tartozik például egy hűtőszekrény, amelyet most német mérnökök és fizikusok megpróbálnak újra megépíteni – erre jó alkalmat ad, hogy idén ünneplik a tudósok az Einstein-évet. A megvalósítás azonban sok akadályba ütközik, ugyanis Einstein, mint a svájci (berni) szabadalmi hivatal egykori munkatársa, tudta, hogyan kell megvédeni találmányait attól, hogy ellopják az ötleteit, s nehezen értelmezhető leírásokat nyújtott be szabadalomként.

Einstein és Szilárd

További nehézség, hogy a híres tudós egyáltalán nem akarta, hogy nevét olyan köznapi dolgokkal kapcsolják össze, mint egy hűtőgép. Minderről Wolfgang Engels, az Oldenburgi Egyetem fizikatörténeti tanára nyilatkozott a Spiegel Online német internetes újságnak. Engels tagja annak a kutatócsoportnak, amely most megpróbálja rekonstruálni a nagy fizikus hétköznapi találmányát. Persze a tekintélyes magazin internetes kiadása megfeledkezik arról, hogy Einstein nem egyedül találta ki a frizsider szerkezetét. Társa és segítője volt ebben a magyar Szilárd Leó, akit a Horthy-rendszer idején üldöztek el Magyarországról, s aki később majd Einsteinnel együtt a nácik elől menekül az Egyesült Államokba. (Szilárd állandóan bepakolva tartott két bőröndöt, ugyanis két országból is kalandos körülmények között kellett kiszöknie, Németországot például egy nappal a határok lezárása előtt, a zsidók számára tiltott határátlépés elrendelése előtt hagyta el.)

Einstein és Szilárd később Amerikában is együttműködtek: a német tudós Szilárd hatására írta meg korszakalkotó levelét, amelyben Roosevelt amerikai elnököt az atombomba megalkotására ösztökélte. Kevesebben szokták megemlíteni, hogy Szilárd és Einstein még egy levelet írtak az elnöknek, csak akkor már arra figyelmeztettek, hogy ne vessék be polgári lakosság ellen a pusztító bombát, hiszen akkor már az USA és szövetségesei megnyerték a háborút. Ez a második levél azonban már nem zavarta Trumant, az új elnököt, hogy Hirosimára és Nagaszakira ledobja a bombát.

A frizsider

Visszatérve a hűtőszekrényre: Einstein 1926-ban, egy újsághír nyomán látott hozzá Szilárddal együtt a frizsider tervezéséhez. Az újsághír szörnyű volt: egy család megfulladt az otthoni jégszekrényből kiáramló kéndioxid miatt. Éppen ezért a korábbiaktól eltérő módszeren alapuló frizsider megépítéséhez kezdtek hozzá a tudósok. Találmányuk működési elvét, illetve részleteit azonban nagyon nehéz rekonstruálni, mert Einstein eltüntette a szabadalmi hivatalból a regiszterek egy részét. (Mint említettük: félt attól, hogy ellopják az ötletét.)

Einstein és Szilárd 1926-ban adták be a találmányi hivatalba szabadalmukat, és két évvel később a hamburgi Citogel cég be is mutatta a lipcsei műszaki vásáron a készülék első terveit. Más források szerint prototípus is készült belőle, s később a híres AEG konszern is megvásárolta a licenc-jogokat, és ez a vállalat is épített egy példányt.

A freon miatt elsikkadt Einsteinék találmánya

Ugyanakkor később elsikkadt a találmány, mert mások bevezették a freon gáz használatát, s ez akkor nem tűnt mérgező anyagnak. Utóbb kiderült, hogy talán jobb lett volna Einstein és Szilárd találmányát tovább tökéletesíteni, mert a freon nagyban hozzájárult a Földet körülvevő ózonpajzs megritkulásához.

Az oldenburgi tudósok most próbálják kitalálni, hogyan is működhetett (volna) a berendezés. A szabadalmi leírások egyébként olyan zavarosak voltak, hogy tisztán azok alapján nem építhettek volna működő berendezést – magyarázta Wolfgang Engels. Mindez több hónapos aprólékos kutatás és „barkácsolás” nyomán derült ki.

Einstein hűtőgépe a többi frizsideréhez hasonló elven alapul: etanollal, alkohollal működött a szerkezet, és ha ezt a folyadékot magas koncentrációban, alacsony nyomáson forráspontig juttatva elpárologtatják, akkor a párolgáshoz a környezetétől hőt von el az etanol, vagyis „hideg lesz” körülötte. Ezzel a módszerrel az oldenburgiak mínusz húsz fokot is elértek már – dicsekedett Engels, aki a kísérletek első fázisának lezárulása után nyilatkozott.

Most már tehát valósággal is elkezdődhet a hűtőgép megépítése, hiszen az elméleti és műszaki hátteret sikerült tisztázniuk a részben a saját intuíciójukra hagyatkozó oldenburgi mérnököknek és fizikusoknak.

Problémák a technikai kivitelezésnél

Persze még komoly fejtörést okoz a mai szakembereknek, hogy miként oldják meg egy vízsugár-pumpa és egy megfelelő abszorbeáló eszköz alkalmazását. A pumpa a gőzölgő alkoholt lenne hivatott elvezetni, az abszorbeálónak pedig a gáz alakban létező anyagokat kellene kivonnia a folyadék(ok)ból. Einstein hűtőszekrénye ugyanis nem alkot zárt rendszert, vagyis folyamatos utánpótlásra szorul a működéséhez. (Csaknem olyan, mintha egy benzinmotor lenne, amelyre mindig rá kell tölteni, hogy működhessen.) A szabadalmi leírás szerint a hűtőszekrény naponta egy liter tiszta alkoholt fogyasztana, vízből pedig ennek többszörösét igényelné.

Most, hogy már a tudósok az alapvető tényezőket tisztázták, megteremtették annak feltételeit, hogy az Oldenburgi Egyetem mechanikai műhelye, illetve az asztalosok is munkához lássanak: immár ugyanis elkészítik a 1, 5 méter magas „szekrényt” vagyis a hűtőgép burkolatát, illetve részegységeit. Einstein találmányának furcsasága, hogy mindehhez betont is fel kell használniuk: talán a spórolás, az olcsó anyagok miatt Einstein ugyanis betonból tervezte a burkolatot. Mindennek következtében a hűtőgép 400 kilót nyom majd, ha elkészül. A mai mérnökök nem értik, hogy Szilárd és Einstein miért alkalmaztak betont, ugyanis ennek az anyagnak még rendkívül rosszak a hőszigetelési tulajdonságai is!

Hatvanezer euróba került a projekt

A hűtőgép összeszerelése, megépítése 60 ezer euróba kerül. A munkához a pénzt a Max Planck Tudománytörténeti Intézet adta. Az első újragyártott Einstein-frizsidert május 12-én állítják ki Németországban, ahol az Einstein-év egyik fő attrakciója lehet belőle.

Bár a hűtőszekrény tulajdonságai aligha tették volna lehetővé széleskörű elterjedését – az etanol- és vízutántöltésről, illetve a beton alkalmazása miatti súlyfeleslegről van szó –, Einstein és Szilárd találmánya mégsem volt felesleges. Kettőjük munkája ugyanis végül nem a háztartásokban jutott szerephez, hanem az atomiparban. Szilárd Leó ugyanis Berlinben Einsteinnel együtt nyújtott be egy hűtőfolyadékok áramoltatására alkalmas mágneses szivattyúról szóló szabadalmat. Ebben nincsenek könnyen meghibásodó alkatrészek (dugattyúk, forgórészek), ezért az atomreaktorok hűtőrendszerében ma is ezen az elven működő szivattyúkat használnak. Mindez talán összefügghet azzal is, hogy korábban a két tudós sokat dolgozott a „normál” hűtőszekrényen.

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszköz készült Pécsen

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszköz készült Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem részvételével fejlesztették azt az új orvosi eszközt, amelyben kiterjesztett valóság segíti a vizsgálatok kiértékelését és az eredmények gyakorlati felhasználását.

A fekete halál túlélőinek átalakult a mikrobiomja

A fekete halál túlélőinek átalakult a mikrobiomja

Sok modern, civilizációs betegség hátterében sejtik a mikrobiom valamilyen hatását.

Az öregedés gyorsíthatja az evolúciót

Az öregedés gyorsíthatja az evolúciót

Meghatározott körülmények között az öregedés elősegítheti az irányító szelekcióra adott választ, vagyis a megváltozott környezeti körülményekhez való evolúciós alkalmazkodást.

Újabb felmérés készül az egyetemisták mentális állapotáról

Újabb felmérés készül az egyetemisták mentális állapotáról

A két évvel korábbi kutatást szeretnék megismételni, hogy fény derüljön a változásokra.

Piercing és a baktériumok

Piercing és a baktériumok

A piercingek, fülbevalók különleges környezetet, kedvező élőhelyet teremtenek a baktériumok számára.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket