Miért nem pusztítja el az immunrendszer a bélbaktériumokat?

A Harvard Egyetem kutatói igazoltak egy mechanizmust, amely választ adhat arra, hogy miért kíméli meg az immunrendszer az emberi bélben tanyázó nagy mennyiségű baktériumot.
Az ember bélrendszerében különféle baktériumok élnek, melyek elősegítik a számunkra egyébként emészthetetlen, főleg növényi eredetű táplálék lebontását. E baktériumok mennyisége a székletben grammonként mintegy trillió, a bélsár 30 százalékát kiteszik.
A Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatóit régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy miként védik ki ezek a baktériumok az immunrendszer támadását, hiszen az minden, a szervezet számára idegen anyag elpusztítására törekszik.
Mimikri
A kutatócsoport Dr. Laurie Comstock vezetésével a Bacteriodes fajba tartozó baktériumokat vizsgálta meg közelebbről. Kiderült, hogy ezek az egysejtűek olyan anyagot termelnek, ami a környezetükben lévő sejteket egy fukóz nevű cukor fokozott előállítására serkenti. A baktériumok ezt a cukrot bekebelezik, majd némi átalakítás után saját felszínükre helyezik.
Fukóz nagy mennyiségben található a bélhámsejtek felszínén, így a Bacteriodes baktériumok ezzel az akcióval tulajdonképpen bélhámsejtnek álcázzák magukat. E mechanizmus jelentőségét alátámasztja az is, hogy amikor a kutatók egérkísérletben elvonták a fukózt a tenyészetből, a baktériumok hamar elpusztultak.
A felismerésnek komoly szerepe lehet a későbbiekben a szervezet számára jótékony baktériumokat tartalmazó, úgynevezett probiotikus gyógyszerek előállításában.