Árpád, Benjámin, Benő2023. március 31., péntek
Tudomány

Einstein és elfeledett magyar segítői

2005.04.12.Admin
National Geographic Magyarország

Idén zajlanak az Einstein-év eseményei, s a világ talán leghíresebb tudósára emlékezve nem feledkezhetünk meg arról, hogy hány – a nemzetközi közvélemény számára jobbára ismeretlen – magyar tudós, matematikus és fizikus segédkezett egykor Albert Einsteinnek.

Az elfelejtett, illetve kevésbé ismert magyar tudósok között van Szilárd Leó atomkutató, Grossmann Marcell matematikus, Lánczos Kornél, aki a matematikában és a fizikában is jelentős eredményeket ért el, továbbá Einstein felesége, a Magyarországon született Mileva Maric, és Kemény János, a Basic programozási nyelv kidolgozója. Majdnem mindannyian matematikusként segédkeztek a relativitáselmélet atyjának, miután Einstein maga nemigen értett a bonyolultabb matematikához. (Relativitáselméleti teóriájába még így is sok matematikai hiba csúszott, s mint azt Simonyi Károly írta A fizika kultúrtörténete című munkájában, utóbb egy Ives nevű matematikus vezette le helyesen a híres E=mc2 képletet.)

Ki a magyar?

Persze az, hogy valaki magyarnak számít, sokszor önkényes kategorizálás, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia idején született Mileva Maric vagy Grossmann Marcell egyáltalán nem volt magyar származású, az előbbi szerb, az utóbbi svájci felmenőkkel rendelkezett, és mindketten Svájcban találkoztak később Einsteinnel. Mindketten viszont a magyar iskolarendszer, legalábbis a középfokú oktatás büszkeségei lehetnek. Egészen pontosan a magyar és a horvát iskolarendszert dicsérhetjük, mivel Maric a zágrábi Királyi Gimnáziumba járt középiskolába, míg Grossmann a pesti Berzsenyi Gimnáziumba.

Maric nem egyszerűen csak Einstein feleségeként vonult be a tudománytörténetbe, hanem matematikusként minden bizonnyal Einsteinnel közösen dolgozta ki az általános relativitáselméletet. Amikor az első, erről szóló tudományos közleményt megírták, akkor eredetileg ketten szerepeltek szerzőként, az utolsó pillanatban azonban Einstein lehúzta felesége nevét a kéziratról. Amikor a tudományos lap szerkesztője megkérdezte, miért tette ezt, Einstein úgy válaszolt: „Wir sind ein Stein.” Vagyis a saját nevével játszva, „egy kő”-nek minősítette párosukat. Mindezt Marx György idézi fel A marslakók érkezése című kötetében.

Maric alighanem a matematikai alapok kidolgozásában segített Einsteinnek, aki nem igazán értett ehhez a tudományhoz, ő fizikus volt ugyanis. Az is Maric társszerzősége mellett szól érvként, hogy Einstein nem az első volt a relativitáselmélet felfedezésben, hiszen előtte már két matematikus, köztük a híres francia Poincaré is közzétett hasonló teóriát. Ezek az elméletek matematikai lapokban jelentek meg, – ezért nem ismerte meg azokat a világ –, s nem biztos, hogy Einstein maga matematikai szaklapokat olvasgatott volna, sokkal valószínűbb, hogy Maric ismerte ezeket a folyóiratokat. Maric szerepét azonban alighanem még a tudománytörténészeknek kell tisztázniuk, s e téren maradt elég megoldandó feladat számukra.

Egy svájci magyar

A másik, szintén Magyarországról származó, nem magyar eredetű családból kikerült matematikus Grossmann Marcell volt. Ő svájci gyároscsalád sarjaként született Budapesten, és a Berzsenyi Gimnáziumba járt középiskolába. Később Svájcba került, ahol az általános relativitáselmélet geometriáját dolgozta ki Einsteinnel együtt. Az általános relativitáselmélet kétévente tartott konferenciáját egyébként Grossmann Marcell Találkozónak hívják ma is. Az egyetemen Einstein egyébként nem nagyon járt be a matematika előadásokra, a vizsgákra is évfolyamtársának – ki másnak, mint Grossmann Marcellnek – a jegyzeteit használta. Innen ered az ő kapcsolatuk. (Egyébként Mileva Maricot is a svájci felsőoktatási intézményben ismerte meg Einstein.)

Miután Einsteinnek megromlott a kapcsolata feleségével, és az 1910-es években el is váltak egymástól, a relativitáselmélet kidolgozójának hirtelen szüksége lett matematikus segítőkre. A 20-as években ajánlotta be nála Szilárd Leó – akivel Einstein közösen kutatott, és többek között egy hűtőgépet is szabadalmaztattak együtt – Lánczos Kornélt. Ő tanársegéd lett Einstein mellett. Jóllehet csak egy évig töltötte be ezt a posztot, évtizedeken át megmaradt a barátsága Einsteinnel. Ha bonyolultabb matematikai problémát vetett fel valaki az általános relativitással kapcsolatban, ekkoriban Einstein így felelt rá: „Kérdezzék meg Lánczost!”.

Amikor Einstein Amerikába került, Kemény János lett a Princeton Egyetemen a segítője. Kemény utóbb kidolgozta a Basic programozási nyelvet, és a világon elsőként ő vezetett be internetes összeköttetést egy későbbi egyetemi munkahelyén. Ugyancsak adott matematikai segítséget Einsteinnek Balázs Nándor is, akiről szintén Marx György emlékezett meg.

 Einstein Szilárdra utaló levele Rooseveltnek

Einstein Szilárdra utaló levele Rooseveltnek

Kapcsolat Szilárd Leóval

A relativitáselmélet atyja azonban nemcsak matematikusokkal működött együtt. A fizikusok közül elsősorban Szilárd Leóval ápolt tartós baráti viszonyt. Amerikában – amikor már mindketten ott éltek, közös németországi munkájuk után – még egy FBI-jelentés is tanúskodik arról, hogy Einstein megbízhatónak tartotta Szilárd Leót, és kizárta azt, hogy esetleg idegen hatalomnak információkat adna át a magyar fizikus, amikor erről kérdezték (vagy kémlelték ki) a véleményét.

A 2005-ös év egyik szenzációja lehet, ha megépítik Einstein és Szilárd közös találmányát, azt a hűtőszekrényt, amelyen még Németországban dolgoztak együtt. Ám közös tevékenységüknek nem egy frizsider a legfőbb hozadéka! Amerikában is együttműködtek: a német tudós Szilárd hatására írta meg korszakalkotó levelét, amelyben Roosevelt amerikai elnököt az atombomba megalkotására ösztökélte. Kevesebben szokták megemlíteni, hogy Szilárd és Einstein még egy levelet írtak az elnöknek, csak akkor már arra figyelmeztettek, hogy ne vessék be polgári lakosság ellen a pusztító bombát, hiszen akkor már az USA és szövetségesei megnyerték a háborút. Ez a második levél azonban már nem zavarta Trumant, az új elnököt, hogy Hirosimára és Nagaszakira ledobja a bombát.

Emiatt fúj a galaktikus szél

Emiatt fúj a galaktikus szél

Az NGC 253 jelű, 11,4 millió fényévre lévő spirálgalaxist a Chandra-űrteleszkóp vizsgálta röntgen tartományban.

A rabszolga-kereskedelem, a szárazság és a szúnyogok

A rabszolga-kereskedelem, a szárazság és a szúnyogok

Az Afrikából Amerikába irányuló rabszolga-kereskedelem nemcsak afrikaiak millióit, hanem a sárgalázat terjesztő szúnyogot is áthurcolta az óceánon.

Magzati fejlődés vizsgálata a vetéléssel végződő terhességeknél

Magzati fejlődés vizsgálata a vetéléssel végződő terhességeknél

Egy új kutatás szerint a spontán vetéléssel végződő terhességek során lassabban fejlődnek a magzatok, a fejlődés menetének vizsgálata segíthet előrejelezni problémát.

Elektromos energia vércukorból

Elektromos energia vércukorból

Számos betegségben jut szerep a testbe ültethető készülékeknek, legyen szó például egy pészmékerről vagy épp gyógyszert adagoló eszközről, s ezeknek elektromos áramra van szükségük a működésükhöz.

Vegán kutyaeledelt teszteltek

Vegán kutyaeledelt teszteltek

Az emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készített vegán kutyaeleség tápanyag-összetételét gondos mérésekkel határozták meg, majd le is tesztelték a hatását.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket