Csilla, Noémi, Kájusz2024. április 22., hétfő
Tudomány

A neurotikus Hitlerről is tanácskoztak Budapesten

2005.05.09.Admin
National Geographic Magyarország

Hisztériás vakságban, azaz traumás neurózisban szenvedett-e egykor Hitler? És hozzájárult-e ez az első világháborúban szerzett sérülése, illetve annak hipnózissal való gyógyítása későbbi pályafutásához? Többek között erről tanácskoztak francia és magyar pszichológusok és orvosok Budapesten.

Az elmúlt hét végén másodszor tartott Magyarországon konferenciát a versailles-i székhelyű Piotr-Tchaadaev Társaság. A budapesti Francia Intézetben tartott tanácskozás társszervezője a Magyarországi Frankofón Orvosok Társasága volt. A programban – a francia pszichológia hagyományainak megfelelően – nem csupán pszichológiai témák szerepeltek, így például a konferencia társzervezői, Jean-Yves Feberey és Temesvári Péter Bartókról, illetve Semmelweisről tartottak előadásokat.

Bartók, Ferenczi, Bálint

Mindketten a két híres magyar személyiség francia kapcsolataira is kitértek, így Párizsnak, az ottani látogatásnak Bartókra gyakorolt hatására, illetve Semmelweis munkásságának utóéletére, arra, hogy miként védte meg Pasteur utóbb Semmelweis nézeteit egy tudományos vitában. A Bartókról szóló Feberey-előadást zenei „kíséret” is aláfestette: Varga Réka Bartók zongoraművei alapján mutatott be improvizációkat, Durkó Péter pedig saját műveit is játszotta a konferencián.

A pszichológiai témák sem hiányoztak a tanácskozásról. Alexander Nepomiachty, a Csaadajevről, a XIX. századi orosz ellenzéki személyiségről elnevezett francia társaság elnöke például arról adott elő, hogy miként lehet e-mailben pszichoterápiát végezni. Az orosz származású Nepomiachty ugyanis Versailles-ból néha vissza-visszatér Szentpétervárra, ahol van egy páciense, akit nagyon ritkán lát személyesen, s akivel e-mailben tartja a kapcsolatot.

Tringer László ”A pszichoterápia, mint foglakozás? A magyarországi helyzet” című előadásában azt fejtegette, miként szakosodik a lélekgyógyászat, és milyen lehetőségek nyílnak meg a pszichoterápiai képzéseken részt venni akarók előtt.

Michelle Moreau-Ricaud Párizsból érkezett, és szinte folytatta egy évvel korábbi előadását Ferenczi Sándorról és Bálint Mihályról, a budapesti pszichológiai iskola legfontosabb képviselőiről. Ferenczi kapcsán megemlítette, hogy ő talán még Freudnál is jobb analizáló, terapeuta volt, akinek ezt a képességét maga a modern pszichológia megalapítója, azaz Freud is elismerte. Bálintról pedig azt tartotta fontosnak megjegyezni a francia szakértő, hogy ő volt az, aki nyugaton Ferenczit népszerűsítette, és különösen a brit E. Jones professzorral szemben képes volt arra, hogy Ferenczi munkásságát a szaktudósok körében is elismertesse.

Háborús traumák hatása

A konferenciának a nagyközönség számára talán legérdekesebb előadását Daniel Lemler strassburgi lélekgyógyász tartotta, aki a traumákról, a traumatizmusról beszélt. Lemler szerint a traumák, különösen a háborús traumák gyakran járulnak hozzá a neurózis kialakulásához, és az ilyen esetek kérdésessé teszi az idegbetegségek, a neurózis freudi elméletét. Lemler szerint ugyanis nem feltétlenül a szexualitásban gyökerezik az efféle traumák kialakulása.

Hogy mindez mennyire nem elméleti kérdés, és mennyire nem csupán az első és a második világháborúhoz kapcsolódik, azt jól bizonyítja Lemler szerint a mostani és az előző Öböl-háború, az iraki konfliktus is, ahol szintén sok katona szerez súlyos idegi kihatású sérüléseket.

Lemler érdekfeszítő előadásában kitért arra, hogy a háborús traumák már Freudot is kifejezetten foglalkoztatták. Freudot például szakértőnek kérték fel egy eljárásban, amely az első világháború után Wagner-Jauregg professzor ellen indult. Jauregg elektrosokkal „kezelte” a frontról visszatért neurotikusokat, azért, hogy kiszűrje közülük a szimulánsokat, s még a harcok idején visszaküldhesse azokat a csatába. (A magyar olvasók ennek sokkal komikusabb változatát ismerhetik a Svejkből is, ahol – mint tudjuk – beöntéssel „kezelték” a frontról kiszuperált katonákat.) Bár a Jauregg elleni perben Freud azt hangsúlyozta, hogy szerinte a híres (vagy inkább hírhedt?) professzor nem kegyetlenkedett a betegekkel, maga a per sajátos fordulatot vett: a Jauregg elleni eljárás a Freud által kidolgozott pszichoanalízis elleni vádbeszéddé alakult át. Freud később keserűen emlékezett vissza erre az esetre – mondta Lemler.

De mi is volt Freud hipotézise a traumás neurózissal kapcsolatban? A trauma Freudnál a hisztéria patológiájánál kerül szóba, a traumatikus hisztériát és a neurózist egységesen kezelte a pszichológia úttörője. A neurózis eszerint a traumatikus pillanathoz való rögződést, fixációt jelenti, azt a rémületet idézi fel, és ismétli meg, amely lehetetlenné teszi a trauma „lereagálását”. A traumatizmus ökonómiai modellje szerint így a trauma olyan rövid idő alatt következik be, ami lehetetlenné teszi a szervezet számára a túlzott energia levezetését, normál módon ez a hatalmas feszültség nem kezelhető. Ennek az irtózatos (lelki) energiának a hasznosítását jelenti tulajdonképpen a sokféle „utóhatás”, a tartósan jelentkező neurotikus tünetek. A szorongás ilyen értelemben egyfajta védekezés a sokkokkal szemben, a szervezet felkészülten várja ekkor a külső hatást. A traumás neurózis esetén viszont a szervezetnek nincs ideje felkészülni, túl hirtelen, túl rövid idő alatt éri a trauma.

A traumás neurózis egyik kevésbé különleges esete rendkívüli történelmi jelentőségre tett szert – amint ez Lemler mostani előadásából is kiderült. Egy kevésbé ismert szerző, Ernst Weiss regényében egy anekdotáról ír, amelyről nem lehet eldönteni, mennyire felel meg a valóságnak. Annyi bizonyos, hogy a regény olvasható, és így legalábbis megismerhető Weiss teóriája, miszerint Adolf Hitler az első világháborúban traumás neurózist, hisztériás vakságot kapott, méghozzá mustárgáz-támadás idején. Később Hitlert hipnózissal kezelték, és állítólag utóbb ez a módszer, amelyet rajta sikeresen alkalmaztak, adott ötletet Hitlernek a „tömeghipnózis” bevetésére a politikai küzdelmekben. Lemler nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy Hitler hisztériás vaksága összefügg-e későbbi politikai pályafutásával, mindenesetre érdemesnek tartotta felvetni ezt a problémát.

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

A keserű íz számos olyan anyagot kísér, amely az élőlények számára mérgező, így felismerése előnyt jelent a túlélésben.

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

A NASA újraértékelte a lehetőségeket a marsi kőzetminták hazaszállítása kapcsán, és arra jutott, hogy az eddigi elképzelés nem megvalósítható.

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

A speciális, daganatos betegek számára kidolgozott eljárás hazánkban csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen.

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Az LSST kamera nevű műszer 3,2 gigapixeles, és egy chilei csillagászati obszervatóriumban szolgálja majd a világegyetem titkainak vizsgálatát.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket