Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Tudomány

Franciaországban épülhet a kísérleti fúziós erőmű

2005.06.28.Admin
National Geographic Magyarország

Óriási nukleáris beruházás helyszíne lesz hamarosan a dél-franciaországi Cadarache városa. A Nemzetközi Űrállomás után a második legdrágább tudományos projekt azután került Európába, hogy Japán alulmaradt a versenyben.

A fúziós erőmű helyszínéről szóló döntést kedden hozták meg a Moszkvában tanácskozó hivatalnokok, akik a hat résztvevő felet képviselték. A most megvalósítandó erőmű az utolsó fázist jelenti majd a megépítendő, kereskedelmi célokra is felhasználható reaktor prototípusa előtt. A fúziós program neve angolul International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER, Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor).

Janez Potocnik, az Európai Unió tudományért és kutatásért felelős biztosa szerint a nemzetközi tudományos együttműködés nagy lépést tett most előre. Potocnik hozzátette: „konszenzusra jutottunk az ITER ügyében, s most már minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy véglegesítsük a projektről szóló egyezményt, és minél előbb megkezdődhessen az építkezés”.

Az oroszok és a kínaiak támogatták a franciákat

A projektben résztvevő hat fél közé tartozik az EU, az USA, Oroszország, Japán, Dél-Korea és Kína. Japán most azért vonta vissza jelentkezését, mert nem sokkal ezelőtt sikerült egy kompromisszumos megoldást találni, amellyel a „versenyben második helyezettet” kompenzációs csomaggal kárpótolnák. A hírek szerint a japánok így a projekt kutatói posztjainak egyötödét kapnák meg, annak ellenére, hogy a költségeknek csak a tizedét vállalnák magukra. Japán ugyancsak a helyszíne lehet egy a projekthez kapcsolódó anyagkutatási létesítménynek, s ennek a beruházásnak a költségeit felerészben az EU vállalná.

A francia köztársasági elnök, Jacques Chirac megköszönte az uniós tagállamoknak, továbbá Oroszországnak és Kínának, hogy támogatták a francia pályázatot. Chirac szerint ez nagy siker Franciaország, Európa és az ITER összes partnere számára.

Tízmilliárd euróba kerül a létesítmény

A Cadarache-ban megvalósuló projekt költségeit a szakértők 10 milliárd euróra becsülik, időtartama pedig szintén figyelemreméltó: 35 évig fut majd a program! A tervek szerint a most Franciaországnak odaítélt projekt során fenntartható nukleáris fúziót hoznak létre a tudósok és mérnökök, és ezzel az atomenergia hasznosításának új korszakába léphet az emberiség.

Nem véletlen, hogy a projekt tudományos értéke mellett az anyagi vonzatok is csábították a beruházásért versengő országokat. Európán belül például Spanyolország szeretett volna otthont adni a fúziós reaktornak, ám a rivalizálásban Párizs győzött kontinensünkön. Az USA már korábban bejelentette, hogy a nemzetközi együttműködésben készülő projekt helyszínéért nem kíván versengeni. Így végül az utolsó fázisban csak Japán és Franciaország maradt a ringben, s a két ország közül a „finisben” az európaiak győztek.

Sokáig megbénult a nemzetközi együttműködés

Az ITER-program immár 18 hónapja megbénult, minthogy a résztvevő országok nem tudtak megállapodni a reaktor helyszínéről, s elsősorban a japánok és a franciák vitája akadályozta az előrelépést.

A termonukleáris fúzión alapuló reaktor működési elve hasonló a Napban lejátszódó folyamatokhoz vagy a hidrogénbombában végbemenő történésekhez. A folyamat lényege az, hogy hidrogénatomok (pontosabban deutérium és/vagy trícium izotópok, amelyek a hidrogén változatainak tekinthetők) egyesülnek, és héliumatomokat hoznak létre. A keletkező héliumatomok tömege azonban kisebb az eredeti „összetevőknél”, márpedig Einstein relativitáselmélete szerint a tömeg ilyenkor energiává alakul át. Az így felszabaduló energiát szeretnék hasznosítani a nemzetközi együttműködésben résztvevő tudósok és mérnökök.

Annak ellenére, hogy a Teller Ede által kifejlesztett hidrogénbomba is hasonló elven működik, a termonukleáris fúzión alapuló erőmű sokkal tisztább lesz, mint a hagyományos atomerőművek, hiszen mint az alapanyagok, mind pedig a keletkező végtermékek a folyamat során sokkal veszélytelenebbek az uránnál, a plutóniumnál vagy azok származékainál, amelyek magas radioaktivitásuk miatt még évszázadokig, vagy még tovább szennyezhetik a környezetet a felhasználás után.

A hagyományos atomreaktorok ugyanis fissziós, azaz maghasadáson alapuló folyamatok révén termelik az energiát. (Itt is bizonyos tömeg vész el a folyamat során, az így keletkezett energiát hasznosítják az olyan erőművekben, mint például a paksi létesítmény.) Sőt, ha sikerül megvalósítani a fúziós erőművet, az még a fosszilis energiahordozók felhasználásánál is tisztább lesz, tehát a szén-, földgáz- vagy olajtüzelést is kiválthatja, jelentősen javítva a globális felmelegedés elleni küzdelem esélyeit – vélik megfigyelők.

Akadályok a megvalósítás előtt

Mindez igen jól hangzik ugyan, de a fúziós erőmű megvalósítása előtt még hatalmas akadályok tornyosulnak. Ahhoz, hogy kontrollálni tudják a fúziót, a gázokat 100 millió fokig kell hevíteni. Az ehhez szükséges technikai feltételek megvalósítása óriási kihívást jelent a tudósok számára. Egyelőre még nem is teljességgel bizonyos az egész projekt sikere, viszont ha eredménnyel járnak a tudósok, az óriási áttörést hozhat az emberiség történetében: ha az ITER gazdaságosan és sikeresen működne, egyetlen kilogrammnyi fűtőanyaga ugyanannyi energiát termelne, mint 10 millió kilogramm hagyományos (fosszilis) tüzelőanyag.

Cadarache mintegy hatvan kilométerre – a szárazföld belsejében – található Marseille-től, a dél-franciaországi kikötővárostól. A kisváros azóta a francia nukleáris kutatás egyik központja, hogy Párizs (pontosabban de Gaulle tábornok, köztársasági elnök) atomenergia-programját 1959-ben elindította. A helybeli politikusok nagyon örültek a moszkvai bejelentés hallatán, hiszen a Cadarache-ban megépülő létesítmény munkahelyek ezreit teremti majd a környéken.

Környezetvédők azonban máris aggályaikat hangoztatják: szerintük Cadarache egy veszélyes törésvonalon fekszik, ahol földrengések fordulhatnak elő. A cadarache-i vezetők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem veszélyezteti semmi a meglévő létesítményeket, illetve a tervezett projektet.

A macska elmondja, de mi nem mindig értjük

A macska elmondja, de mi nem mindig értjük

Az ember és a háziállata harmonikus kapcsolatának titka, hogy megértsék egymás szándékát, érzéseit.

Mogyoró és a kőkori erdők

Mogyoró és a kőkori erdők

Az emberek Észak-Európában már a jégkor vége óta esznek mogyorót, nekik köszönhetően rekonstruálni lehet az egykori erdőségek helyzetét.

Magyarország első Na-S akkumulátora

Magyarország első Na-S akkumulátora

A villamos energia innovatív tárolását demonstrálhatja majd hazánk első nátrium-kén akkumulátora, amely megérkezett a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK) telephelyére. A projekt során szerzett tapasztalatok segíthetik Magyarország karbonsemlegességének elérését.

Új módszer a rák gyógyításában

Új módszer a rák gyógyításában

Az ELTE kutatói  együttműködésben jól kötő kismolekulákat találtak, amelyekkel nem a sejtosztódás alapvető mechanizmusaiba avatkoznak be, hanem az egészséges állapotot állítják helyre.

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Egy új kutatás szerint közel 7 évbe telik, mire sikeresen megállapítják a betegséget.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket