Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Tudomány

Bécs antidarwinista érseke az elhunyt pápával száll szembe

2005.07.19.Admin
National Geographic Magyarország

Immár nemcsak Amerikában akadnak vallási alapon kritikusai a darwinizmusnak, hanem Ausztriában is. A bécsi érsek „neodarwinizmus” elleni levele megütközést keltett.

A német Spiegel Online szerint a német pápa, XVI. Benedek állhat a bécsi kardinális megnyilvánulásának hátterében. Más nézetek szerint viszont amerikai hatás érződik az osztrák főpap levelén, amely az elhunyt II. János Pál elleni állásfoglalásként is értelmezhető.

Mit akarhat Bécs érseke? Miért foglalt állást a „neodarwinizmus” ellen? – teszi fel a kérdéseket a német Spiegel Online. Christoph Schönborn bécsi érsekről a cikkből megtudhatjuk, hogy ő is szóba került II. János Pál pápa esetleges utódjaként, és az esélyesek között ő volt az egyik legfiatalabb, a maga hatvan évével.

Levél a New York Times-nak

Ám a pápaválasztás megtörtént, és német lett az új egyházfő, Joseph Ratzinger – illetve most már XVI. Benedek – személyében, amire évszázadok óta nem volt példa. Éppen ezért a bécsi érsek is más témákkal kezdett foglalkozni, így július 7-én levele jelent meg az amerikai New York Times-ban. Schönborn írásában a hitet és a tudományt próbálta összeegyeztetni. Ennek kapcsán kellett szólnia a Darwinról, illetve az ő elméletéről is, amely – mint tudjuk – akár Isten létezése nélkül is megmagyarázta a fajok eredetét, változatosságát, vagyis a darwinista teóriához nem szükségeltetik a Teremtő.

Éppen ezért érezhette Schönborn úgy, hogy fel kell lépnie az általa „neodarwinista dogmák védelmezőinek” nevezett teoretikusokkal szemben. Az érsek írásában leszögezte például, hogy a neodarwinisták nézeteit az egyház nem ismeri el, sőt nem is tűri azt. Szerinte a katolikus egyház nem tartja összeegyeztethetőnek a hittel a természetes kiválogatódás elméletét.

Nincs véletlen

Schönborn szerint az evolúció több mint a véletlen és a (természetes) kiválogatódás játéka. Az szerinte Isten akaratának megnyilvánulása. A bécsi kardinális odáig ment, hogy leírta: „szeretett János Pálunk” 1996-ban „homályos és lényegtelen” megállapításokat tett ezzel kapcsolatban. Schönborn ezzel az elhunyt lengyel pápának az övénél differenciáltabb megközelítésére utalt.

Schönborn „helyreigazítása”, az hogy az előző pápát is „korrigálja”, időközben egyre nagyobb visszhangot váltott ki. A Pápai Tudományos Akadémia tagja, Sir Richard Edmund Southwood zoológus máris kijelentette: az evolúciós elmélet és a katolikus hit egyáltalán nincs ellentétben egymással. A Kasselben dolgozó evolúcióbiológus, Ulrich Kutscherapedig egyszerűen „hatásköri túllépésről” beszél a bécsi kardinális levele kapcsán. Amerikai tudósok időközben a pápa állásfoglalására várnak az ügyben.

II. János Pált is semmibe veszi?

Amúgy a Schönborn által említett „homályos és lényegtelen levél”, amelyet II. János Pál fogalmazott meg, a lengyel pápa üzenete volt, amely a Pápai Tudományos Akadémia tagjaihoz is szólt. Ebben az előző egyházfő leszögezte, hogy az evolúciós elmélet „több, mint egy hipotézis”.

A bécsi érsek mostani állásfoglalását sokan azért is tartják figyelemreméltónak, mert a Spiegel Online szerint ő Joseph Ratzinger „koronahercege”, s a német lap felteszi a kérdést: Schönborn nem éppen XVI. Benedek megbízásából írta-e meg levelét?

A katolikus egyházban egyébként nem II. János Pál volt az első, aki tudomásul vette az evolúciós elméletet. Már XII. Pius 1950-ben kijelentette „Humani generis” enciklikájában, hogy lehetséges a hit és az evolúciós teória koegzisztenciája (együttélése). Az egyház eszerint nem mond ítéletet az elmélet tudományos értékéről. Megfordítva pedig: katolikus szempontból pedig a tudomány nem tagadhatja a végső ok, az okok okának (causa causae) a létét. Tavaly egyébként egy nemzetközi teológiai bizottság elnökeként (alighanem a Hittani Kongregációról van szó) Joseph Ratzinger megerősítette ezt az álláspontot.

Amerikai hatások

Éppen ezért más feltételezések szerint nem biztos, hogy a jelenlegi pápa, azaz Joseph Ratzinger áll Schönborn megnyilvánulásainak hátterében, hanem a katolikus tradicionalisták, akik az evolúciós tanokra mint az ördög művére néztek mindig is. Ennek az irányzatnak a legfőbb képviselői közé tartozik az amerikai Mark Ryland, aki a Házasság- és Családkutató Teológiai Intézet vezetője, továbbá a Discovery Intézet alelnöke. Ryland és Schönborn a hírek szerint jól ismerik egymást. Mindkét Ryland által irányított, befolyásolt amerikai szervezet a hagyományos értékekre helyezi a hangsúlyt, ezen belül a seattle-i Discovery Intézet legfőbb célja a „neodarwinizmus” elleni küzdelem. (Mint ismeretes, az USA-ban viszonylagos sikereket ért el a kreacionista mozgalom: számos államban a tankönyvek revíziója van napirenden, s ennek során átírják a darwinizmusra vonatkozó részeket, és a teremtéselmélettel (is) magyaráznak biológiai jelenségeket.

A Discovery Intézet egyik legismertebb jelszava az „intelligens tervezés”, ez magyarázná szerintük a fajok keletkezését. Így az evolúció nem véletlenszerű, hanem céltudatos folyamat volna, amelyben Isten egyfajta „programozó”, aki az egész rendszert kézben tartja.

Mégiscsak Ratzinger embere Schönborn?

Egyesek arra hívják fel a figyelmet, hogy jóllehet az amerikai mozgalom komoly hatással bírhat egyes katolikus vezetőkre, az intelligens tervezés elmélete nem elsősorban a római katolikusok körében született meg. E vélemények szerint a most zavart keltő bécsi kardinális szavai mégiscsak az új pápa azon kijelentésével csengenek egybe, amely XVI. Benedek beiktatásakor hangzott el. Joseph Ratzinger ekkor így szólt: „Nem vagyunk az evolúció véletlenszerű és értelmetlen termékei. Mindenki közülünk Isten elgondolásának gyümölcse.” Így talán Schönborn sem véletlenül nyilatkozott a New York Times-nak…

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

A 19. század óta Európa nyugati és középső részein számos hasonló, ám vitatott identitású csonttöredék került elő.

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptomiak csillagászati, például a Napra és Holdra vonatkozó ismereteit vallásos áhítat is kísérte, azt azonban mindeddig nem értettük, miféle szerepe volt náluk a Tejútnak.

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Mezőgazdasági kártevő levélbolhák ellene indulhatnak harcba a katicák, ha betanítják őket.

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

A tengerbe jutó PFAS-vegyületek gyorsan visszakerülnek a partokra a hullámzás segítségével.

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Annak tudható be mindez, hogy a várható élettartam jelentősen nő, a halálozás viszont inkább csak a szegényebb országokban emelkedik.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket