Ida, Márton, Hermina2024. április 13., szombat
Tudomány

Képalkotó diagnosztika: új esély a rákgyógyításban

2005.07.25.Admin
National Geographic Magyarország

A képalkotó diagnosztika legújabb eszköze, a PET/CT-technológia az elmúlt öt évben forradalmi újdonságokat hozott főleg az onkológiai, a kardiológiai és neurológiai diagnosztikában is, s ma már elérhető Magyarországon is. A legújabb és egyben legkorszerűbb berendezést a közelmúltban adták át Budapesten, Újbudán, a Pozitron Diagnosztika Centrumban.

Az orvosi diagnosztika az egyik olyan tudományág, amely gyökeresen megváltoztathat gyógyító eljárásokat, kezeléseket, hiszen hozzásegít a betegségek mind korábbi felismeréséhez és egyúttal a korszerűbb és eredményesebb gyógyításához. Különösen igaz ez a rákdiagnosztikára: e kór leküzdésében a korai felismerés, a kifejlődés megelőzése döntő lehet. Ezért is táplálnak nagy reményeket a képalkotó diagnosztika legújabb eszköze, a PET/CT-technológia iránt, amely az elmúlt öt évben forradalmi újdonságokat hozott az onkológia számára, pótolhatatlan információkat ad egyes szív-érrendszeri és neurológiai megbetegedésekben, s ma már elérhető Magyarországon is. A legújabb és egyben legkorszerűbb berendezést a közelmúltban adták át Budapesten, Újbudán, a Pozitron Diagnosztika PET/CT Központban.

A PET betűszó a pozitronemissziós tomográfia rövidítése. Ez jelenleg az egyik legmodernebb orvosi funkcionális képalkotó eljárás. Ám a CT-vel (computer tomográf) kombinált PET-berendezések jelentik igazán ma az orvosi képalkotó diagnosztika csúcsát. A hagyományos, rutin képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, CT, MRI) elsősorban a szervek, szervrendszerek morfológiáját, az anatómiai viszonyokat ábrázolják, a fejlődés révén egyre jobb térbeli felbontással. Hátrányuk, hogy a kóros folyamat rossz- vagy jóindulatú voltát csak akkor lehet velük meghatározni, ha az már az érintett szerv szerkezetében, méretében, formájában is elváltozást okozott.

A funkcionális képalkotó eljárások sajátossága, hogy nem az anatómiai viszonyokat, hanem a szervek, szövetek különböző működési jellemzőjét (pl. véráramlás, anyagcsere) jelenítik meg egy adott pillanatban. Hiszen egy betegség kialakulása először a szervek, szövetek funkcionális jellemzőiben okoz elváltozást és ezt általában másodlagosan kíséri az anatómia módosulása. Így érthető, hogy a funkcionális képalkotó eljárások jóval hamarabb, még az anatómiai elváltozások kialakulása előtt képesek jelezni a betegséget.

A funkcionális képalkotás lényege

A pozitronemissziós tomográfia a pozitron sugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével képes a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. Az izotópos nyomjelzési technika kidolgozása Hevesy György Nobel-díjas (1943) magyar tudós nevéhez fűződik. A módszer lényege az, hogy különböző biológiai anyagokat (pl. glükózt, aminosavakat, receptorligandokat, stb.) bomlásuk során pozitront kibocsátó izotópokkal (11C, 18F, 13N, 15O) jelölnek meg, majd a jelölt anyagot (radiofarmakon) a betegbe bejuttatják, és az eloszlását leképezik.

Az izotópokat részecske- gyorsítóban (ciklotronban) állítják elő. (A Pozitron Diagnosztikai Központnak saját ciklotronja van.) A PET-izotópok jellemzője, hogy fizikai felezési idejük nagyon rövid (2-110 perc), így alkalmazásuk a beteg számára kisebb sugárterheléssel jár. Elméletileg az élő szervezet anyagcseréjében résztvevő bármelyik szerves molekula jelölhető PET-izotóppal, és a módszer segítségével szinte mindegyik biokémiai, élettani folyamat leképezhető, illetve aktivitása mérhető.

A vizsgálat során nyert adatokból számítógép segítségével rekonstruálják a képeket. A vizsgálattal elsődlegesen a test hossztengelyére merőleges szeletek nyerhetők (a CT-hez hasonlóan), akár az egész testről. Később ezekből a szeletekből tetszőleges irányú, akár háromdimenziós képek állíthatók elő. A bejuttatott radiofarmakon szöveti eloszlása a különböző (fiziológiás, illetve kóros) funkcionális állapotokban egymástól jelentős mértékben eltér, így ennek alapján a kóros folyamatok felismerhetők és lokalizálhatók.

Két-három milliméteres elváltozások is felismerhetők

Az újbudai klinikán felállított SIEMENS Biograph 16 PET/CT berendezés egy Somatom Emotion 16 ultragyors kerámia (UFC) detektoros CT-ből, és egy ECAT Accel LSO kristályos Hi-Rez PET egységből áll. Miközben a páciens áthalad a CT látóterén, a vizsgált tartományról az emberi test anatómiáját hűen megjelenítő, nagyfelbontású képek sorozata jön létre. A teljes testre kiterjedő CT-képalkotás kevesebb, mint fél percet vesz igénybe. A készülékbe épített speciális algoritmus a vizsgálat közben folyamatosan változtatja a sugárforrás intenzitását, annak érdekében, hogy a kívánt minőségű képek a lehető legalacsonyabb dózisterhelés mellett legyenek elérhetőek.

Ezt követően a PET-kamera képezi le a vizsgálni kívánt tartományt. Az egész test PET-leképezése átlagos testalkatú betegnél csak 15 percet vesz igénybe, és akár 2-3 mm-es nagyságú elváltozások is felismerhetők, s így kezelhetővé tehetők, ami megmentheti, vagy jelentős mértékben meghosszabbíthatja a beteg életét.

A PET/CT diagnosztikai alkalmazása elsősorban az onkológiai (a vizsgálatok kb. 85-90 százaléka), kisebb részben a neuro-pszichiátriai (kb. 5-10 százalék) és a kardiológiai (kb. 5 százalék) betegellátásban játszik szerepet.

Magyarországon évente mintegy 25.000 PET/CT vizsgálatra lenne szükség. Ebből az új Diagnosztikai Központ évente több mint tízezer vizsgálat megvalósítására is képes, mivel az intézmény a most átadott épületben rendelkezik saját ciklotronnal (részecskegyorsítóval) valamint radiokémiai laboratóriummal, azaz képes izotóp előállítására. Így a Központ alkalmas mind onkológiai, idegsebészeti, mind kardiológiai vizsgálatok gyors elvégzésére, kiváltva (és megtakarítva az OEP vagy a beteg számára) az MR, UH, SPECT eljárásokat, esetleg a szívkatéterezés, a tükrözés, és a biopszia költségeit is.

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Mezőgazdasági kártevő levélbolhák ellene indulhatnak harcba a katicák, ha betanítják őket.

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

A tengerbe jutó PFAS-vegyületek gyorsan visszakerülnek a partokra a hullámzás segítségével.

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Annak tudható be mindez, hogy a várható élettartam jelentősen nő, a halálozás viszont inkább csak a szegényebb országokban emelkedik.

A klímaváltozás a terrorizmusra is hatással van

A klímaváltozás a terrorizmusra is hatással van

Az átalakuló időjárás azt is befolyásolja, hogy hol válnak aktívvá a terroristák.

Digitalizálják a természettudományi gyűjteményeket

Digitalizálják a természettudományi gyűjteményeket

Világszerte számos természettudományi múzeum és kutatóintézet rendelkezik hatalmas értéket jelentő gyűjteményekkel, amelyek létezése óriási segítséget jelent mind a kutatásokban, mind a természetvédelemben.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket