A fekete csoki egészségesebb, mint a fehér
Egy svájci kutatócsoport a karácsonyi ünnepekre időzítve bejelentette, hogy a fekete csokoládé javítja a dohányosok vérkeringését, míg a fehérről ez nem mondható el.
A Hearth című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány nem vitatja, hogy a csokoládé növelheti a dohányosoknál a vérkeringési zavarok kockázatát cukor- és zsírtartalma, vagyis hizlaló volta miatt, ám megállapítja, hogy – csakis a fekete csokoládé – antioxidáns jellege folytán kedvező hatással is lehet a vérkeringésre.
A vizsgálatban húsz önkéntesen jelentkező dohányos vett részt, akiktől 24 órán át megvonták az antioxidáns hatást kifejtő egyéb táplálékokat, így a teát, hagymát, almát, káposztát, bort. Tíz résztvevő ezután 40 gramm fekete csokoládét fogyasztott, tíz másik pedig ugyanennyi fehéret. Az előbbinek 73 százalék, az utóbbinak 4 százalék a kakaótartalma.
A továbbiakban ultrahangos vizsgálattal kimutatták, hogy a fekete csokoládét fogyasztó személyek vérkeringése két órával később jelentősen javult és nőtt az antioxidáns anyagok aránya a vérben – ez a hatás nyolc órán át volt kimutatható. A fehér csokoládé semmiféle hatást nem gyakorolt a vérkeringésre, az érfali sejtekre, a vérrögök formálódására vezető lemezekre és az antioxidánsokra.
A svájci kutatók szerint a vérkeringés szempontjából a fekete csokoládé fogyasztása ajánlható a dohányosoknak.