Nem okoz gondot a túlzott kávéfogyasztás?

A kávé még nagy mennyiségben fogyasztva sem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - vélik spanyol és amerikai kutatók.
Az Universidad Autonoma de Madrid és a Harvard School of Public Health kutatói húsz éven át követték figyelemmel 128 000 férfi és nő sorsát. A kutatók munkájuk során két felmérés adataira támaszkodtak: az 1976-ban kezdődött vizsgálat az ápolónők egészségi állapotát volt hívatott feltérképezni, az 1986-ban startolt kutatás pedig az egészségügyi személyzet férfitagjainak egészségét vette górcső alá. A vizsgálatok során a résztvevők részletes kérdőívet töltöttek ki, melyben életmódjukra, étrendjükre, káros szokásaikra vonatkozó adatokat is közöltek.
A kutatók a kérdőíveket elemezve figyeltek fel arra, hogy a mértéktelen kávéfogyasztók között magasabb volt a dohányosok és alkoholizálók aránya, mint azok között, akik kevesebb kávét ittak. A napi hat, vagy annál több csésze kávéra “beállított” nők fele és a férfiak 30 százaléka a felmérés többi résztvevőjénél gyakrabban dohányzott és fogyasztott alkoholt. Mindezt tetőzendő, a koffein szenvedélyes hívei a testmozgást is szívesen elhanyagolták. Mindeme tényezők figyelembevételével a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szívinfarktus kockázatának szempontjából nincs szignifikáns különbség a kávét mértékkel, vagy mértéktelenül fogyasztók között.
A tudósok meggyőződése szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából a dohányzás és az alkohol, nem pedig a koffein számít kockázati tényezőnek. Ennek ellenére senkinek sem ajánlják, hogy túlzásba vigye a kávéfogyasztást, mert elképzelhető, hogy egyes konkrét emberek esetében mégis szív -és érrendszeri károsodást okozhat a túlzott koffeinbevitel.