Az aszpartám mégsem okoz rákot

Az utóbbi években szakmai vita dúlt arról, hogy van-e rákkeltő hatása az aszpartám tartalmú élelmiszereknek. Az Egyesült Államokban nemrégiben végzett kutatás azt bizonyítja, hogy nincs.
Az elmúlt években számos kutatócsoport, többek között a francia élelmiszerbiztonsági intézet is amellett tette le a voksot, hogy az élelmiszerekben található aszpartám rákkeltő hatású. Ugyanakkor szintén szakmai körökben sokan vitatták ezt, és további kutatásokat kezdeményeztek.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének sajtóközleménye szerint az Egyesült Államokban egy öt éven át folyt vizsgálat során, melybe összesen több mint 500 ezer főt vontak be, azt vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartám tartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképző rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között. A vizsgálatban a szénsavas üdítőitalokat, gyümölcsleveket, jeges teát, valamint aszpartámmal édesített kávét és teát vették gorcső alá. Külön szempont volt, hogy milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömeg indexe, a dohányzás, és cukorbetegség előfordulása.
Az ötéves felmérés során a kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a daganatok kialakulási gyakorisága és az aszpartám tartalmú italok fogyasztása között.
Mi az az aszpartám?
Az aszpartám egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban a következő összetevőkre bomlik: aszparaginsavra, fenilalaninre, aminosavakra, valamint metanolra. Ezt követően a szervezet ezeket az összetevőket ugyanazon anyagcsere-folyamatok során szívja fel és hasznosítja, mint amikor azok a mindennapi élelmiszerekből származnak. A megszokott élelmiszerek (tojás, tej, hús, hal, sajt, gyümölcs és zöldség) fogyasztása során ugyanezen összetevőkből sokkal nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe. A mindennapi élelmiszer-összetevők anyagcsere-folyamatainak ismeretében az aszpartám biztonságos, és nem rendelkezik az egészségre káros hatásokkal – állítja a sajtóközlemény.