A zöldségek és a fogszuvasodás
A zöldségfélék megfelelő elkészítésével lényegesen lehetne csökkenteni a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.
A Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry című szakfolyóirat legfrissebb számában közölt cikk szerint a zöldségek egy részét helyesebb párolni vagy dinsztelni, mintsem megsütni. Utóbbi esetben ugyanis megnő az ételben a fogzománcot károsító savtartalom.
Nem ajánlott például a padlizsánt, spárgatököt vagy a zöldpaprikát sütőbe tenni, hiszen az így elkészített étel legalább annyira kártékony a fogzománcra nézve, mint az oly sokat kárhoztatott szénsavas üdítők.
Ugyanakkor a paradicsom vagy a hagyma esetében teljesen közömbös az elkészítés módja, hiszen e két zöldségféle savtartalma egyaránt felszaporodott, akár sütötték, akár dinsztelték őket. A vizsgálatot irányító dr. Graham Chadwick, a University of Dundee kutatója szerint e tanulmány révén a gyakorló fogorvosok hatásos étrendi tanácsokkal láthatják el a fogszuvasodásban szenvedő pácienseket.