A sok tejtermék növeli az ikerszülés esélyét

A tejtermékekben gazdag étrend növeli az esélyét az ikerterhesség kialakulásának - állapították meg amerikai kutatók.
A tehéntejet rendszeresen fogyasztó nőknek ötször akkora esélyük van arra, hogy ikreket szüljenek, mint azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket – írja a Journal of Reproductive Medicine című szakfolyóirat legfrissebb száma az ikerszülések és a nők étrendje közötti összefüggést kutató vizsgálat nyomán.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ikerterhességek kialakulását az állatok májában található, inzulinhoz hasonló növekedési faktor (IGF) ösztönzi, amely legtöményebben a tehéntejben található meg.
Az IGF érzékenyebbé, fogékonyabbá teszi a nők petefészkeit, és fokozza a petesejtek érését. Minél nagyobb mennyiségben van jelen az IGF egy nő szervezetében, annál jobbak az épphogy kialakult embriók életesélyei fejlődésük korai szakaszában. Ez a hatás még erőteljesebb azokban az országokban, ahol a törvény nem tiltja növekedési hormonok adagolását a szarvasmarháknak.
Az elmúlt ötven évben az ikerszülések száma jelentősen – egyes országokban 50 százalékkal is – megnövekedett. A tudósok ennek okát egyrészt a termékenységi kezelések elterjedésében, másrészt pedig a gyermekvállalás későbbre halasztásában látják.