Az input csokoládé, az output energia

Baktériumokkal termeltet elektromos energiát csokoládégyári hulladékból egy brit mikrobiológus.
Lynne Mackaskie és kollégái a Birmingham Egyetemről nugát- és karamelloldattal táplálta a „cukorkedvelő” Escherichia coli baktériumot. Kutatásunk során arra voltak kíváncsiak, hogy amennyiben az input csokoládé (illetve a csokoládégyártás során visszamaradó anyagok), a végtermék lehet-e elektromos áram.
A kísérlet során a baktériumok az édességből elegendő hidrogént termeltek: egy üzemanyagcella segítségével képesek voltak még egy kisebb ventilátort is üzembe hozni.
E kutatás révén az édességgyárak a jövőben a hulladékból energiát nyerhetnek, ezzel is csökkentve a termelési költségeket. Ráadásul a baktériumok sem végezték be a kísérlet során, később más jellegű kutatásokhoz alkalmazták őket a New Scientist beszámolója szerint.