Miért rúgunk be könnyebben nyáron?

Régi megfigyelés, hogy az ember nyáron, melegben könnyebben becsíp vagy berúg annyi alkoholtól, ami télen, hideg környezetben meg sem kottyan. Genetikusok most részeges ecetmuslicák segítségével feltárták ennek okát.
Az ember és a muslica sejtjei hasonlóképpen reagálnak az ivásra: a felszívódott alkohol fokozza a sejtmembrán folyékonyságát, és ez átmenetileg károsítja a sejtek funkcióját. Az idegsejtek esetében ez a nagymértékű folyékonyság idézi elő a részegséggel kapcsolatos megváltozott érzékelést és mozgást.
Melegben a sejtek membránja eleve folyékonyabb állapotban van, így kevesebb alkohol is elegendő olyan mértékű folyékonyság kialakításához, ami már részegségnek felel meg.
Hidegben azonban rigidebbé, merevebbé válik a sejthártya. Ennek kompenzálására a sejt fokozza a membránba épülő zsírsavak termelését, hogy az valamivel folyékonyabbá váljon.
A Brown Egyetem evolúciós genetikusai Kristi Montooth vezetésével két ecetmuslica-csoportot vizsgáltak. Az egyik csoport Észak-Ausztráliából származott, ahol a hőmérséklet átlagosan 26°C, a másik az 15°C-os átlaghőmérsékletű Tasmániából.
Halálos klímaváltozás
Amikor a tasmán muslicákat 26°C-os környezetbe helyezték, azok alkoholtoleranciája – az az etanolkoncentráció, ami 48 órán belül elpusztítja az állatok felét – jelentősen lecsökkent: 13, 2 százalékról 8, 8 százalékra. Ezzel szemben amikor a magasabb hőmérséklethez szokott ausztrál muslicákat helyezték 15°C-os közegbe, az állatok alkoholtoleranciája 12, 3-ról 15, 2 százalékra nőtt.
E jelenség magyarázata, hogy hideg környezetben a muslicák sejtjeiben megduplázódik a zsírsavtermeléshez szükséges gének átírása, és ezek termékeinek keletkezése. Az egyik ilyen géntermék az acetil-koenzim-A szintetáz, ami a zsírsavszintézis szabályozása mellett részt vesz az etanol detoxikálásában (mérgező hatásának csökkentése) is. A másik ilyen fehérje a foszfolipáz-D enzim, amely segít eltávolítani az etanolt a sejtmembránból.
Tehát nem csupán a sejthártya aktuális folyékonysági állapotával van összefüggésben az, hogy hidegben mi is és a muslicák is jobban bírjuk az alkoholt, hanem ugyanazok a gének végzik a hideghez való alkalmazkodást, mint az alkoholtolerancia növelését.