A rosszkedv íze
Brit kutatók felismerték, hogy depressziós, szorongásos állapotokban az ízérzékelés megváltozása megbízhatóan jelzi, melyik agyi ingerületátvivő anyag mennyisége csökkent.
A Bristol Egyetem kutatói Dr. Lucy Donaldson vezetésével egészséges önkénteseken vizsgálták, milyen hatása van az egyes depresszióban alkalmazott gyógyszereknek az ízérzékelésre.
Először megnézték, hogy az alanyok milyen koncentrációban érzik meg az egyes íztípusok (édes, sós, keserű, savanyú) jelenlétét. Ezek után három csoportba sorolták az önkénteseket. Két csoportban olyan gyógyszert adtak, amely a szerotonin (SSRI) illetve a noradrenalin (NARI) nevű agyi ingerületátvivő anyag mennyiségét növeli. A harmadik csoport hatástalan placebót kapott.
Két órával később újra meghatározták az érzékelhetőséghez szükséges ízkoncentrációt. Azt tapasztalták, hogy a szerotoninszintet növelő szert kapó alanyok sokkal erősebben, már kisebb koncentrációban érezték az édes és keserű ízeket, míg a noradrenalinszint emelése a keserű és savanyú ízek érzékelését fokozta. A sós íz érzékelésére nem hatott egyik gyógyszer sem.
A vizsgálat során felmérték továbbá a résztvevők szorongásának mértékét is. Azt tapasztalták, hogy minél erősebben szorong valaki, annál kevésbé érzékeny a sós és keserű ízekre.
A kutatók abban bíznak, hogy eredményeik alapján kifejleszthető egy olyan ízteszt, amelynek segítségével megállapítható, hogy az adott depressziós, szorongó betegnél mely agyi ingerületátvivő anyag mennyisége csökkent. Így a gyógyszeres terápia megválasztása könnyebbé válhat, és hamarabb várható a krízishelyzetben lévő betegek állapotának javulása.