Inkább üresen, ne tejjel igyuk a teát!

Német kutatók kimutatták, hogy a fekete teába kevert tej és tejszín meggátolja a tea kedvező hatásainak kialakulását.
Számos kutatás igazolta a tea jótékony hatásait a szív-érrendszeri és daganatos betegségek megelőzése terén. Kimutatták azt is, hogy e hatások létrehozásában az egyik legfontosabb szerepet a katekin nevű fehérjecsoport játssza.
A berlini Charité Hospital munkatársai egészséges önkénteseken valamint patkányokon vizsgálták a tejes és üres tea hatásait. Először tizenhat idősebb (menopausa után lévő) nőt vizsgáltak oly módon, hogy három különböző időpontban fekete teát, fekete tejes teát illetve forralt vizet itattak velük. A félliternyi folyadék elfogyasztása előtt és után ultrahanggal mérték a felkar egyik artériájának véráramlását és keresztmetszetét.
Azt tapasztalták, hogy üres tea fogyasztása esetén az artéria átmérője tágult, víz és tejes tea bevitelekor azonban ez a hatás elmaradt.
Ezt követően patkányok aortagyűrűjének tágulását vizsgálták laboratóriumi körülmények között először üres fekete tea hatására, majd a teához egyenként hozzáadták a tej különböző fehérjéit, és figyelték, melyik az, amelyik az értágító hatást megakadályozza. Kiderült, hogy a kazein nevű tejfehérje a vétkes, amely feltehetően komplexet képez a katekinekkel, és így gátolja meg, hogy hatásukat kifejtsék.
Dr. Verena Stangl, a kutatás vezetője az eredmények alapján azt javasolja, hogy a teát inkább üresen vagy citrommal igyuk, mint tejjel. Hozzátette azonban, hogy a tej csupán megszünteti a jótékony hatást, ártani viszont nem árt, így teljesen nem kell lemondani a tejes tea élvezetéről.
A vizsgálat újszerűsége abban rejlik, hogy míg a korábbiakban az egyes élelmiszerek, hatóanyagok szervezetre gyakorolt hatása volt a kutatás tárgya, most két – külön-külön igen egészséges – ital kombinációjának alkalmazása került terítékre.