Napi két kocka étcsokoládé csökkenti a vérnyomást

Napi két kocka étcsokoládé csökkenti a vérnyomást, anélkül, hogy hizlalna - állapították meg német tudósok.
Korábban már kimutatták, hogy a kakaóban gazdag ételek, például az étcsokoládé kedvezően hatnak a szívre, de a tudósok attól tartottak, hogy a többi összetevő – cukor, zsiradék és a kalóriák – miatt elvész a jótékony hatás. Az Egyesült Államokban a héten közzétett tanulmány szerint viszont egy 30 kalóriás, 6, 8 grammos étcsokoládé-szelet csökkentheti a vérnyomást anélkül, hogy káros mellékhatása lenne.
“Kis mennyiségű étcsokoládé rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében” – mondta el Dick Taubert, a kölni klinika orvosa, akinek a tanulmánya a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban jelent meg.
A kísérletben magas vérnyomástól szenvedő, illetve veszélyes vérnyomási értékeket megközelítő alanyok – 24 nő és 20 férfi – vettek részt. A résztvevőket két csoportra osztották: az első csoport 18 héten át napi 6, 3 grammnyi, természetes enzimeket tartalmazó étcsokoládét, a másik pedig ugyannyi, enzimek nélküli tejcsokoládét fogyasztott. Tizennyolc hét alatt az első csoport vérnyomásának felső értéke 3 százalékkal, az alsó érték pedig 2 százalékkal csökkent, miközben a testsúly, a koleszterin- és vércukorszint nem nőtt.
“Első pillantásra ez a csökkenés igen csekély, de ha mindenkinek ennyivel csökkenne a vérnyomása, a szív- és keringési betegségek okozta halálesetek száma öt százalékkal esne vissza” – mondta Taubert egy telefoninterjúban.
A kutató azt is elmondta, hogy a “gyógymód” egyáltalán nem költséges: a kísérlethez a szupermarketban kapható legolcsóbb csokoládét használták fel. A csokoládéban 50 százaléknyi kakaó volt, de 40-60 százalékos kakaótartalmú csokoládé egyaránt megfelelő. Jelenleg minden harmadik amerikainak magas a vérnyomása, harminc százaléké pedig megközelíti a kóros értéket.