Tibor2024. április 14., vasárnap
Tudomány

Új ásványt fedeztek fel Magyarországon

2007.10.08.Admin
National Geographic Magyarország

Magyar mineralógusok új ásványt fedeztek fel és írtak le tudományos módszerekkel. Az ásványt Koch Sándorról, a Szegedi Egyetem egykori nemzetközi hírű ásványtan professzoráról "kochsándorit"-nak nevezték el.

Az ásvány megtalálója Kövecses-Varga Lajos, a siófoki “Kárpát- medence ásványai” múzeum és kiállítóhely vezetője, leírói Sajó István, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa, illetve dr. Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének vezetője, egyetemi docens.

Az ásvány a mányi szénbánya meddőhányóján került elő 2004-ben. A tudományos feldolgozás után – amikor kiderült, hogy “tudományos szempontból új ásványról van szó”- 2005-ben nyújtották be elfogadásra a Nemzetközi Ásványtani Szövetség (IMA) Új Ásványok és Ásványnevek Bizottságához. Az ásvány hivatalos elfogadása után az eredményeket a kanadai “The Canadian Mineralogist” című vezető szaklapban publikálták 2007 nyarán.

A kochsándorit

Az új ásvány egy víztartalmú kalcium-alumínium-karbonát. Hófehér, 0, 5-1, 5 mm-t elérő, tűs kristályokból felépülő, selyemfényű, gömbös halmazokként fordult elő a mányi széntelepben (Tatabányai-szénmedence). A szénbánya meddőhányóján 2007 tavaszáig volt lehetőség gyűjtésére. A meddőhányó rekultiválása után sajnos nincs esély több példány megszerzésére. Azért így is előkerült legalább 1000 kis példány. Ez az ásvány a széntelep létrejötte után keletkezett, legalább néhány millió éves.

Rendszertanilag a dresserit nevű ásványhoz áll közel. A rokon ásványokat Kanadából vagy Ausztráliából írták le, a dresserit nevűt épp Kanadából. Ahhoz, hogy egy leletről kiderüljön új ásvány-e, és nincs még egy ilyen (ismert) anyag a természetben, mintegy tízféle kémiai és fizikai vizsgálatot végeznek el rajta. Ez közel kétéves munkát igényelt a szerzők részéről.

Jelenleg kb. 4200 ásványt ismerünk, és évente kb. 40 újat találnak a kutatók. A történelmi Magyarországon (tekintettel arra, hogy szinte az egész Kárpátok ide tartozott), legalább 30 új ásványt leírtak, amelyeket több esetben is magyar tudósról neveztek el: például Krenner József ásványtan tudósról, vagy pl. Klebelsberg Kunóról is.

Egy új ásvány felfedezésére az alkalmas, aki sok ezer mintát megvizsgált már (megszállottság kell hozzá), és bizony szükségesek a kristályszerkezeti és kémiai vizsgálatok elvégzéséhez komoly, nagy műszerek is, ezek nélkül ugyanis nem lehet új ásványt leírni.

Tavaly osztrák kutatók is leírtak egy új ásványt Nagybörzsönyből, igaz, egyúttal más lelőhelyen is megtalálták ugyanezt az ásványt. Egy új ásványnak tudományos értéke van, piaci értéke általában nem sok. Az ásványoknak nagyon sokféle hasznosítása létezik, pl. fémek előállítása, környezetvédelem, ékszerek készítése, optikai ipar, vegyipar stb. Az utóbbi időkben jelentősen megnőtt irántuk az érdeklődés.

Az ásványt Kövecses-Varga Lajos találta meg, aki 35 éve gyűjt ásványokat. Múzeumát Siófokon 1986 júliusában nyitotta meg a Kálmán Imre sétány 10 szám alatt. A gyűjteménye jelenlegi példányszáma mintegy 12.000 db. A tudományos leírást Sajó István és Szakáll Sándor kutatók végezték. Sajó István az MTA Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa. Szakáll Sándor a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének vezetője, egyetemi docens.

A névadó tudós

A névadó, Koch Sándor erdélyi születésű fiatalember iskoláit már Budapesten végezte. Édesapja maga is az ásványtan tanára volt, tőle kapta első ásványát is, amely megalapozta későbbi, hatalmasra növelt ásványgyűjteményét. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett diplomát, majd a Nemzeti Múzeum Ásványtárához került, amelyet többedmagával világszínvonalra emelt. Eközben ledoktorált, és folyamatosan tartott ásványtani előadásokat. Két évig, miniszteri ösztöndíjjal a bécsi Természettudományi Múzeumban dolgozott 1931-től.

Személyi ellentétek miatt hamarosan az ún. Elnöki Hivatal vezetését választotta, amely hivatal akkoriban a kulturális intézményeket fogta össze. A szegedi egyetem 1940-es megalakulása után az ásvány-kőzettani tanszék vezetésével bízták meg. A tanszék szegényes gyűjteményét a saját gyűjteményével egészítette ki.

Fő kutatási területe a hazai bányák és ásványlelőhelyek ásványvilága volt. Gyakran szervezett gyűjtőutakat munkatársainak és hallgatóinak, emellett az egyetem különféle csoportjainak életében is aktívan részt vett. Sikerült elérnie, hogy a környező országokba is elmehessenek kutatni. Csodálatos gyűjteményéből színpompás kiállításokat is rendezett. Többször volt a természettudományi kar dékánja.

Tolla alól fontos könyvek kerültek ki, így a Magyar ásványtan története, Magyarország ásványai, Ásványhatározó. Szakfolyóiratot indított, amely ma is létezik. Magas hazai és külföldi kitüntetések jelzik elismertségét. 50 év aktív munka után, 73 évesen vonult nyugállományba. Nevét viseli a szegedi egyetem általa megalapozott ásványgyűjteménye, egy fiatal kutatókat segítő alapítvány, s az utóbbi társaság által alapított emlékérem. A sajtótájékoztatón részt vett fia, ifj. Koch Sándor elismert virológus, akinek nevéhez a polio szérum előállítása és gyártása fűződik többek között.

540 ásvány ismert hazánkban

Weiszburg Tamás, az ELTE TTK Természettudományi Múzeumának igazgatója, és a Koch Sándor Ásványtani Alapítvány vezetője elmondta, egy új, kristályos vegyületről van szó. A kutató szerint nem kizárt, hogy gyakoribb vegyület lesz, mint gondolták, ha több helyütt is újravizsgálják a kőzeteket.

A szakember kihangsúlyozta, hogy Magyarországon számos fontos vegyület van, így az ország nem számít ásványtanilag szegénynek, ahogyan azt korábban tanították. Magyarország a 19. századig ásványtani nagyhatalom volt. 2010-ben nálunk tartják majd az Ásványtani Világkongresszust, így Magyarország is visszakerül ezen a tudományterületen a térképre – hangsúlyozta a szakember.

Szakáll Sándor elmondta, az új ásvány csak a jéghegy csúcsát jelenti, hiszen mögötte rengeteg munka és vizsgálat áll. Magyarországon jelenleg közel 540 ásványt ismerünk, amely húsz év alatt duplája lett a korábban ismerteknek. A névadásban a kutatók között teljes egyetértés uralkodott. Koch Sándor az ásványok kitűnő ismerője volt, számos könyvet írt, melyekből ma is tanulnak a diákok – mondta a kutató.

Forrás: MTV Hiradó

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Mezőgazdasági kártevő levélbolhák ellene indulhatnak harcba a katicák, ha betanítják őket.

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

A tengerbe jutó PFAS-vegyületek gyorsan visszakerülnek a partokra a hullámzás segítségével.

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Annak tudható be mindez, hogy a várható élettartam jelentősen nő, a halálozás viszont inkább csak a szegényebb országokban emelkedik.

A klímaváltozás a terrorizmusra is hatással van

A klímaváltozás a terrorizmusra is hatással van

Az átalakuló időjárás azt is befolyásolja, hogy hol válnak aktívvá a terroristák.

Digitalizálják a természettudományi gyűjteményeket

Digitalizálják a természettudományi gyűjteményeket

Világszerte számos természettudományi múzeum és kutatóintézet rendelkezik hatalmas értéket jelentő gyűjteményekkel, amelyek létezése óriási segítséget jelent mind a kutatásokban, mind a természetvédelemben.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket