Mitől szívbarát a fokhagyma?
Brit kutatók úgy vélik, megfejtették a szívbarát fokhagyma titkát.
A szakemberek szerint a titok nyitja az allicin, az az aminosav, amely a fokhagyma jellegzetes ízét és szagát előidézi. Az allicin ugyanis kénes vegyületekre bomlik, s ezek reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel, és ezáltal hidrogén-szulfidok képződnek, amelyek ellazítják a véredényeket. Így a vér könnyebben áramolhat, a vérnyomás pedig csökken.
A hidrogén-szulfidok kis koncentrációban a sejtek közötti kommunikációt is segítik.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a fokhagyma rendszeres és ésszerű fogyasztása rendkívül egészséges, ezzel szemben arra figyelmeztetnek, hogy a fokhagymapótló szereknek lehetnek mellékhatásaik.
„Azokban a térségekben, ahol magas a fokhagymafogyasztás, így például a Földközi-tenger vidékén és a Távol-Keleten, kétségkívül ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések” – mutatnak rá a szakemberek.