Kék kukoricával az infarktus ellen?
A milánói egyetem kutatói újra felfedezték az inkák kék kukoricáját, amely antioxidánsokban gazdag, természetes szívmentő.
A inkák kukoricája eredetileg vörös és kék színű volt. Ez a fajta termett meg a hideg éghajlatú vidékeken. Táplálék mellett textilfajtáik színezőanyagául is használták.
Az Európai Unió által finanszírozott ’Flora-program’ keretében kutató szakemberek azonban rájöttek, hogy a vörös és kék kukorica színét adó anyagok, amelyeket tartalmaznak olyan gyümölcsök is, mint a feketeáfonya, a feketeszőlő és a nagyon sötét fajtájú vérnarancs, flavonoidokban, antioxidánsokban szintén igen gazdagok és eredményesen alkalmazhatók a szívinfarktus okozta károsodások ellen.
Az egereken végzett kísérletek eredményei biztatóak. Két egércsoport vett részt bennük: az egyik csoportot hagyományos sárga kukoricával etették, a másikat a kékkel. Azok, amelyek a kéket kapták, jobban ellenálltak a mesterségesen előidézett infarktusnak, szívizomzatuk 30 százalékkal kisebb mértékben károsodott. A kék kukoricát a közeljövőben kipróbálják embereken is.
A nem génmanipulált kék kukorica további előnye, hogy jobban ellenáll az élősködőknek. Ezenkívül termesztése sokkal gazdaságosabb is, mint például a feketeáfonyáé. Nincs messze az idő, amikor a mozikban is az egészségvédő kék pattogatott kukoricát ropogtatják a fiatalok a közönséges sárga helyett?