Taksony, Ilma, Filoména2022. november 29., kedd
Tudomány

Computergyilkos villámok

2008.07.09.Admin
National Geographic Magyarország

Viharos az idei nyár. Szinte mindennaposak a zivatarok, és közel sem ritka dolog, hogy százezres, vagy milliós kárt okoz a ménkű. Felmérések szerint minden hatodik hazai háztartásban okozott már problémát a villámcsapás. Az alábbiakban összefoglaljuk miben áll a villámcsapás veszélye, és mit jelent a korszerű védekezés.

A villám nagyon veszélyes dolog – mondjuk sokan, de azért ezt mi sem gondoljuk komolyan. Tévedünk, mert tényleg szomorú kuriózumnak számít, ha valakit „biagyoncsap a villám”. A villámcsapás okozta túlfeszültség miatt a biztosítók évente összesen kétmilliárd forintnyi összeget fizetnek károsultaknak. De ennél is jóval több a kár, mert sokaknak nincs biztosításuk, mások pedig nem tudják bizonyítani az igazukat.

Az anyagi kár lehet külső vagy belső

A külső kár főképp a tetőt fenyegeti, mert azok tele vannak pakolva civilizációs csodákkal. Klímaberendezések, szellőzőcsatornák, szolárberendezések, fémkémények ágaskodnak, amelyeket nagy kár volna az időjárásnak feláldozni. Mindezeket csak a villámhárító védett terében szabad elhelyezni.

A belső veszély sem kisebb! A hálózatokon keresztül még a kikapcsolt készülékek is károsodhatnak.

A villámvédelem felértékelődése a 2000-es évek elején meghatározott új, közel ötszáz oldalas szabványrendszerben is megmutatkozik (MSZ EN 62305). A lényeg, hogy míg fél évszázada elég volt az épület legmagasabb pontján felszerelni egy felfogót (értsd: villámhárítót), és azt földelni, ma már komplex külső és belső villámvédelemi rendszer kiépítésével kell számolni. A „számolni” kifejezés szó szerint értendő, mert a szabványok szerint egy költség-kockázat elemzés nyomán kell meghatározni a védelmi rendszert. Ezek alapján beszélhetünk külső, és belső villámvédelemről.

A külső villámvédelem

A külső villámvédelem a közvetlen villámcsapást fogja fel. Véd a villám tűzgyújtó, olvasztó, dinamikus és romboló hatásától, de csak attól. Ha jó szakember végzi a biztosítást, akkor figyelembe veszi a védendő épület magasságát, a tetőszerkezetet, az épület külső falának anyagát, de még a környező levegő korróziós hatását is. Csak szabványos és korrózióvédett szerelvényeket használ, a helyszínen barkácsolt rozsdás betonvasakhoz nem nyúl.

 • A felfogó biztonságos talppontot képez a villámnak.
 • A levezető összeköti a felfogót a földelővel. Ehhez megfelelő keresztmetszet szükséges. A levezetők páros számú és szimmetrikus elrendezésével a Faraday-kalicka hatás növelhető.
 • A földelő egy a fémből készült vezetőtest, amely közvetlenül vagy betonba ágyazott vezetőkkel érintkezik a talajjal, és a villámáramot levezeti a földbe. A földelő ellenállásának rendszeres ellenőrző mérése céljából külön mérő-csatlakozó helyeket kell kialakítani.

  A belső villámvédelem

  A fent felsoroltak nélkülözhetetlenül fontosak, de mindez önmagában még kevés. A már említett, villamos működtetésű tetőfelépítmények mindegyike egy-egy bejárat a villám hozta 1000 V számára, hogy odalent értékes berendezések (és a komputerben még értékesebb információk) semmisülnek meg.

  A helyzet ennél is aggasztóbb, ugyanis a lakás hálózatokhoz kapcsolódik, és villanyvezeték telefon- és más kábelek lakásunkba hozzák a túlfeszültséget akkor is, ha a villám történetesen a szomszéd házába csapott (akár 1 km-es körzetben is). De az utcai villamoshálózatba is beköszönhet az égi áldás, aminek eredményeként “lökőhullám” szalad végig a vezetéken, pusztítva az útjába kerülő berendezéseket.

  Túlfeszültséget nem csak villámcsapás, de kapcsolások, zárlatok is kelthetnek. Ez utóbbi túlfeszültségimpulzusok csak hullámformájukban különböznek a villámhatásoktól, de sokkal gyakoribbak.

  Hangsúlyozni kell a védelem teljes körű kialakításának fontosságát is, ami alatt azt értjük, hogy ha egy berendezést védeni akarunk, akkor valamennyi olyan vezeték csatlakozását levezetővel kell ellátni, amelyen túlfeszültségimpulzus megjelenhet. Például egy TV esetében ez azt jelenti, hogy nemcsak az erősáramú hálózati csatlakozás, de az antennavezeték irányából is védeni kell a készüléket. Azok a berendezések, amelyek több kiterjedt hálózathoz csatlakoznak, túlfeszültség szempontjából egyszersmind veszélyeztetettebbnek is tekinthetők. (Kiterjedt hálózat alatt az erősáramú hálózaton túl elsősorban a telefon- és a kábelTV-hálózatot értjük – családi házak esetén más hálózattípus nem szokott előfordulni.)

  Költség és kockázat

  A belső villámvédelemnél a költség-kockázat arány a meghatározó. A hivatalos szabvány öt csoportba sorolja az épületeket a veszélyeztetettség mértéke alapján.

  1. Másodlagos hatásokkal szemben érzéketlen épület (belső terében a túlfeszültség nem okoz károsodást, mert ott semmilyen villamos berendezés nincs).
  2. Belső kisülés miatt helyileg keletkező veszély (kisebb sérülés történhet, de annak tovaterjedésével nem kell számolni).
  3. Mérsékelt veszély (a gazdasági kár értéke nem érheti el az elhárításához szükséges védelem költségeit).
  4. Fokozott veszély (az egész épületre kiterjedő károk meghaladják a védelem költségeit, személyek kerülhetnek veszélybe).
  5. Környezetre is kiterjedő veszély (fontos szolgáltatások, pl. biztonsági rendszerek, számítógép-hálózatok, távközlési, üzemirányító-távérzékelő rendszerek; ide tartoznak, a tűz- és robbanásveszélyes épületek).

  A hálózatba bekötött, 10-15 ezer forintba kerülő védőberendezések segítségével lehet kiküszöbölni az elektromos berendezések villámkárait. Ezeket a védelmi zónák határán (csatlakozási pont, főelosztó) kell elhelyezni.

  Költséges beruházás

  Visszatartó erő, hogy a korszerű villámvédelem többe kerül, mint a hagyományos. Mégsem nehéz belátnunk, hogy ha értékesebb dolgokat kell védeni, akkor a védekezés is drágább. Ez elvi kérdés, nincs másképp az ajtózárak, a tűzvédelmi berendezések, de a biztosítás használatakor sem.

  Szakemberek javasolják, hogy ha áramellátás-védelmi eszközöket vásárolunk (és azt nem a bolhapiacon tesszük vagy egy autentikus kínai szakboltban), akkor olyan terméket keressünk, amely UL, cUL, CSA tanúsítvánnyal rendelkezik. Ezeket a minősítéseket hiteles tesztlaboratórium adja ki.

 • Hozzászólások

  A Mars egykori óceánja

  A Mars egykori óceánja

  Ma már számos vizsgálati eredményből tudjuk, hogy a Mars régen vízben jóval gazdagabb hely volt, egy új kutatásból részletek is kiderültek.

  Eredményesen előre tudják jelezni a jövőbeli járványokat

  Eredményesen előre tudják jelezni a jövőbeli járványokat

  A Szegedi Tudományegyetem vezetésével alakította meg tizenhat hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot.

  A tűzijáték káros hatása a madarakra

  A tűzijáték káros hatása a madarakra

  Az év végi őrült durrogtatás közeledtével felélednek az egymásnak ütköző vélemények arról, hogy ártalmas-e vagy sem ez a kizárólag kereskedelmi haszonnal járó szokás.

  A vitorlázó madarak új drónokhoz adnak ötletet

  A vitorlázó madarak új drónokhoz adnak ötletet

  A jelenlegi drónjaink az erősen szeles időben nem igazán tudnak repülni, azonban a viharban is kiválóan vitorlázó madaraktól tanulhatnak a mérnökök is.

  Bemutatta az Európai Űrhivatal az új űrhajóstanulóit

  Bemutatta az Európai Űrhivatal az új űrhajóstanulóit

  Az ESA 2021-ben tett közzé felhívást a tagországok lakossága számára az új űrhajósjelöltek felvételéről.

  National Geographic 2022. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  13 200 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket