Natália, Valéria, Filótea2023. december 09., szombat
Tudomány

Majomsziget

2008.07.30.Admin
National Geographic Magyarország

Különös jószágot tettek közszemlére 1551-ben a németországi Augsburgban.
A furcsa hím állat mellső és hátsó mancsán az emberéhez hasonlatos
ujjak sorakoztak. Mint írták róla, „kedélyes természetű” volt, de időnként
a hátát mutatta a látogatóknak. A fennmaradt illusztrációk alapján a biológusok úgy
vélik, a páviánok atyafi ságába tartozó főemlős, a drill (Mandrillus leucophaeus) befogott
példánya lehetett ez a különös szerzet. Még ma, több mint négyszázötven esztendő
múltán is kevesen tanulmányozzák ezt a majmot természetes környezetében.

írta Virginia Morell
fényképezte Tim Laman, Ian Nichols, Joel Sartore és Christian Ziegler

Olyannyira, hogy amikor a közelmúltban biológusok kis csoportja megpillantott egy csapatnyi drillt az Egyenlítői-Guineához tartozó Bioko szigetén, a szó szoros értelmében földbe gyökerezett a lábuk – azután szabályosan levetették magukat az esőerdő talajára, nehogy elriasszák a sziget legnagyobb testű főemlősét.

A drillek éppen egy fügefán lakmároztak Bioko 2000 méter magas vulkáni kúpja, a Gran Caldera belső medencéjében. Aznap reggel a kutatók már láttak népes, öt-harminc tagból álló majomcsapatokat: vörösfülű cerkófokkal, fekete kolobuszokkal és vöröskolobuszokkal találkoztak
– ez utóbbiak a földkerekség összes főemlőse közül a leginkább veszélyeztetettek.

A biológusok nem véletlenül tanulmányozzák előszeretettel Bioko élővilágát. A Guineai-öbölben, a nyugat-afrikai partoktól 30 kilométerre fekvő sziget élő laboratóriumként szemlélteti, miként fejlődnek a növény- és állatfajok teljes elszigeteltségben. Tudnivaló, hogy Bioko egy négytagú szigetcsoporthoz tartozik. A másik három – São Tomé, Príncipe és Annobón – több tízmillió évvel ezelőtt keletkezett vulkáni szigetét a kontinensről odasodródott állatok és növények népesítették be. Bioko a földtörténet során több ízben (az egymást követő jégkorszakok során, legutóbb mintegy 12 ezer évvel ezelőtt) összekapcsolódott Afrikával.

Akár egy különös, földből-zöldből épült Noé bárkája, Bioko szigete sok olyan alfajnak nyújt menedéket, amelyek a kontinensen élő társaiktól elszakadva elszigetelt környezetben fejlődtek. A drillekkel együtt hét majomfaj él itt, meg négy fülesmaki (galágó), két kistermetű antilopféle (duiker), egy tarajos sül, egy fakúszó-szirtiborz, egy hörcsögpatkány és három pikkelyesmókus. Akad macskaszerű pojána is, viszont hiányoznak az oroszlánok és a leopárdok. Egykor erdei bivaly is előfordult a szigeten, de már egy évszázada lelőtték az utolsó példányát.

Az orchideák, a csigák, az édesvízi halak, a kétéltűek, a pókok és a rovarok között is akad Biokón őshonos faj, s ezek mind a fejlődés külön útját járják – másként alakultak az idők során, mint a kontinensen élő rokonaik. Azóta, hogy az első portugál felfedezők a 15. században partra szálltak, a sziget belsejében megbúvó esőerdők és füves puszták nem sokat változtak: ma is harsogóan
zöldek és érintetlenek.

Pedig itt is él ember, mondja Gail Hearn, a Gran Calderában működő kutatócsoport egyik vezetője, aki immár tizenharmadik alkalommal látogat el a sűrű lombokkal átszőtt medencébe. A pennsylvaniai Drexel Egyetem főemlőskutatójaként először 1990-ben járt itt, hogy közelebbről tanulmányozza az őshonos drilleket.

„Beleszerettem ebbe a szigetbe. A Földet már jórészt tönkretettük, de ez a sziget még háborítatlan és gyönyörű. Itt úgy érzi az ember, hogy egymaga is tehet valamit egy jobb világért.” Hearn szervezte meg a Biokói Biodiverzitás-védő Programot (bbpp). Kutatók, valamint amerikai és egyenlítői-guineai diákok részvételével minden év januárjában átfogó terepszemle indul a sziget változatos élővilágának tanulmányozására. Idén a National Geographic magazin, a Conservation
International természetvédő szervezet és a természetvédő fotósok nemzetközi ligája (ilcp) anyagi támogatásával egy kis csapat tizenkét napra a kutatónő mellé szegődött.

A szemrevételezéssel működő felmérés során a résztvevők próbálnak minél többet lajstromba venni a sziget majmaiból és többi állatából. Jó okkal igyekeznek annyira – Bioko gazdag élővilágát ugyanis vadul tizedelik a vadászok.

Bioko növény- és állatvilága annyira lenyűgözte a 15. században elsőként érkező európai felfedezőt, Fernão do Pót, hogy lelkesedésében elnevezte a szigetet Formosának, azaz Gyönyörűnek. Az őt követő európaiak itt igyekeztek megalapítani az első afrikai gyarmatot.

Az afrikai szárazföldről idevándorolt bubi nép nem látta szívesen a fehér bőrű jövevényeket, egészen 1827-ig sikerrel dacolt az európai betolakodókkal. Abban az évben azonban a briteknek sikerült megvetniük a lábukat Malabóban (ma Egyenlítői-Guinea fővárosa). Azért jöttek, hogy véget vessenek a nyugat-afrikai rabszolgakereskedelemnek. A szomszédos szárazföldet, a Río Muni vidékét gyarmatosító spanyolok később megkaparintották a brit telepeket. A két területből létrejött Spanyol Guinea 1968-ban elszakadt az anyaországtól, és Egyenlítői-guineai Köztársaság néven önálló állammá lett. Amióta távoz tak a spanyolok és a szárazföldről ideszármazott fang telepesek kerültek hatalomra, a bubi szeparatisták gyakran kerülnek összetűzésbe a kormányerőkkel.

Ami a sziget biológiai sokszínűségét illeti, sem a fangok, sem az ősidők óta vadásznépként élő bubik nem osztják a tudósok lelkesedését és aggodalmait. A természetvédők igyekvését ráadásul nehezíti a mind jobban fellendülő olajkitermelés. A 20. század utolsó évtizedeiben bőséges olaj- és földgázkészleteket fedeztek fel a partközelben, s ma az amerikai olajvállalatok már naponta mintegy 400 ezer hordónyi nyersolajat hoznak a felszínre. Az olajipar jólétet hozott a szigetnek, így aztán, ha történetesen arra támad gusztusuk, ma már sokan meg tudják fi zetni a valódi ínyencfalatnak tartott drága majomhúst.

A teljes cikket a National Geographic magazin 2008. augusztusi számában olvashatja el.

Egy kis trükk segítheti a jobb kávé készítését

Egy kis trükk segítheti a jobb kávé készítését

Egy eljárás, amitől még finomabbá válik a presszókávé, és ezt most tudományos módszerekkel is igazolták.

Hipergravitációs kísérlet sáskákkal

Hipergravitációs kísérlet sáskákkal

A földinél nagyobb gravitációnak kitéve neveltek fel sáskákat, egy érdekes kísérlet során.

Új kutatás eredményei a hatékonyabb gyógyszerekért

Új kutatás eredményei a hatékonyabb gyógyszerekért

Jelentősen javítani lehetne egyes gyógyszerek hatékonyságát annak az új módszernek a segítségével, amit a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgoztak ki. A megoldásnak köszönhetően lehetőség nyílhat a betegek gyorsabb gyógyulását elősegítő terápiák kialakítására. A kutatók eredményeit összefoglaló cikket az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Így élhették túl a sugárzást az első sejtek

Így élhették túl a sugárzást az első sejtek

Bolygónkon az élet kialakulása idején még eléggé extrém körülmények uralkodtak, erős sugárzás roncsolta a molekulákat.

Egyre jobbak a sebészeti lézerek

Egyre jobbak a sebészeti lézerek

A sebészeti lézerek számos szempontból jobbak a hagyományos szikénél, azonban még elég ritkán alkalmazzák őket.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket