Melinda, Vivien, Aranka2023. december 02., szombat
Tudomány

A cukorbetegség növeli az érelmeszesedés kockázatát

2008.11.11.Admin
National Geographic Magyarország

A cukorbetegségeket alapvetően 4 nagy csoportra osztjuk. A diabétesz szövődményeként jelentkező érelváltozások is különbözően alakulnak.

Írta: DR. ANTAL SZILVIA érsebész

A cukorbetegségeket alapvetően 4 nagy csoportra osztjuk, mégpedig az I. típusú, azaz inzulin-függő cukorbetegség, a II. típusú, azaz nem inzulinfüggő cukorbetegség, a terhességi cukorbetegség és egyéb speciális cukorbetegségek csoportjára. Ezek közül a leggyakoribb az I. és II. típus. A diabétesz szövődményeként jelentkező érelváltozások is különbözően alakulnak e két esetben.

„Kirakat-betegségtől” a súlyos szövődményekig
A végtagok tartalmaznak nagy ereket, közepes méretű és kis ereket, amik azután kapilláris erekre oszlanak. A nagy erek és kis erek egyaránt károsodnak cukorbetegségben. A nagy erek károsodásának oka a magasabb inzulinszint, e szerint ez főleg a II. típusú cukorbetegségben alakul ki, míg a kis erek károsodását inkább maga a magas vércukorszint okozza. A cukorbetegség mellett fennálló magas vérnyomás és elhízás fokozza az érelmeszesedés kockázatát. Érelmeszesedés alakul ki a végtagi erekben, a vese ereiben, a szív koszorús ereiben, a szemben, stb.
Az alsó végtagi érszűkület, érelzáródás leggyakoribb tünete a „kirakat-betegségnek” nevezett tünet, aminek lényege, hogy néhány méter megtétele után a betegnek erős fájdalma jelentkezik a lábszárában, vagy csípőjében és ez a fájdalom megállásra készteti. Kis pihenés után a fájdalom oldódik, tovább tud menni, de hasonló távolságra ismét jelentkezik a görcsös fájdalom. Előrehaladottabb állapotban a lábujjakon, talpon sípcsont felett bőrelhalási folyamat, elfeketedés, vagy fekély alakul ki váladékozással, akár csontvelőgyulladással. Sokáig ezeket a tüneteket a beteg titkolja, sokszor a család előtt is, mivel a cukorbetegséghez társuló gyakori végtagi idegkárosodás miatt a fájdalmat nem érzi jelentősnek, sőt lehet, hogy teljesen érzéketlen a beteg testrész. Ez azért is veszélyes, mert az érzéketlenség miatt ismételt kis traumák, sérülések érhetik a végtagot, azt még tovább károsítva. Ilyen tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul érsebészhez kell fordulni, mert ha ő úgy látja, hogy fizikális vizsgálattal (fizikai, eszközös) érelzáródás, érszűkület merül fel, akkor ér festést és ha ennek eredménye szerint lehet, érműtétet javasol. Azért fontos, hogy ez a kivizsgálás idejében megtörténjen, mert elmaradása esetén súlyos érelzáródásban végtagi elhalás, gyulladás, súlyos szeptikus szövődmény léphet fel és ilyen esetben a végtag megmentése legtöbbször már nem lehetséges, ezért amputációra kényszerülünk (comb vagy lábszár amputáció).
Ma a korszerű technikának köszönhetően lehetőségünk van a beszűkült, néha a már teljesen elzáródott érbe is öntáguló fémhálót, azaz sztentet betenni katéter technikával röntgensugár alatt. Ezek a fémhálók kinyitják, feltágítják az ereket, amikben ismételten véráramlás indulhat meg, biztosítva a végtag keringését. A cukorbetegség szövődményeinek felismerése, megelőzése ezért tehát nagyon fontos.

Fontos a rendszeres orvosi kontroll
A gondos házi orvosnak figyelemmel kell lennie a beteg panaszaira, bőr tüneteire, fontos a beteg lábának időnként való megtekintése, a végtagi nagy erek megtapintása és a vibráció vagy tapintás érzet vizsgálata.

A lábszáron kezdődő fekély (általában a sípcsont felett, mert ott a vékony bőrnek egyébként is rossz a vérellátása).
Óvni kell a végtagokat a különböző károsodást kiváltó hatásoktól: mechanikai (pl. szögbe lépés, szűk cipő, stb.), kémiai (pl. tyúkszemtapaszban lévő szalicyl), termikus-hő (pl. fagyás, forró víz, égés stb.) A cukorbetegség kezelése szempontjából fontos a rizikófaktorok csökkentése, azaz a vérzsír csökkentése, dohányzás elhagyása, szoros cipő cseréje, lehetőleg gyógycipő viselése, nem annyira súlyos végtagkeringési zavarnál értágító infúziók adása, szimpatektomia, azaz a gerinc melletti deréktáji szimpatikus idegdúcok elroncsolása, hogy ezáltal a végtagi kiserek kitáguljanak, ugyanis ezen idegdúcok normális esetben ezeket az ereket úgy kormányozzák, hogy szűkítik. Ha a korábban említett katéter technikával nem tágítható ki a beszűkült ér, akkor azt meg kell foltozni, illetve az elzáródott érszakaszt pedig át kell hidalni saját vénával (felületes visszér a végtagból kivéve), vagy műérrel.

 Áthidaló érműtétek

Áthidaló érműtétek

A szövődmények megelőzése tehát nagyon fontos, mert jelentős mértékben javítja a cukorbetegek életminőségét és csökkenti az anyagi ráfordítási költségeket is. Fontos a megfelelő vércukorszint-beállítás (10 mmol/l alatti vércukorszint), a cukorbetegek lábainak rendszeres vizsgálata, ellenőrzése, mind a diabetológiai, mind a házi orvosi praxisban, a láb bőrének (szárazság, fokozott elszarusodás, tyúkszem, repedések, gombásodás, stb.) és alakjának (bütyök, kalapácsujj, boltozatsüllyedések-lúdtalp, stb.), valamint a körmöknek (körömápolás, vágás minősége, gombásodás, színelváltozás, stb.) gondos megtekintése. Fontos a helyes lábápolás: gondos, kímélő, rendszeres, langyos vízben történő lábmosás, a naponkénti (akár más személy, vagy tükör segítségével történő) láb és talp vizsgálata, nedvességtartalmat visszaadó lábkrém rendszeres használata, gyakorlattal nem rendelkező személy által végzett pedikűr mellőzése (még csak véletlenül se sérülhessen meg a láb). A bőrkeményedés eltávolításához kizárólag habkövet használjon a beteg, a láb körmök helyes (egyenes) vágása lényeges és a körömsarkokat sem szabad kivágni. Kerülni kell a mezítláb járást (strandon, tó- és tengerparton is) és puha zoknit kell hordani a láb kímélésére, védelmére. A legkisebb probléma esetén is orvoshoz (házi orvos, diabetológus, angiológus, érsebész) kell fordulni!

Forrás: Prima Medica Érközpont
a Prima Medica Egészségközpontok tagja

Újabb felmérés készül az egyetemisták mentális állapotáról

Újabb felmérés készül az egyetemisták mentális állapotáról

A két évvel korábbi kutatást szeretnék megismételni, hogy fény derüljön a változásokra.

Piercing és a baktériumok

Piercing és a baktériumok

A piercingek, fülbevalók különleges környezetet, kedvező élőhelyet teremtenek a baktériumok számára.

Az őshonos növényfajok kiemelt szerepe

Az őshonos növényfajok kiemelt szerepe

Hazai kutatók vetőmagalapú ökológiai restaurációs kísérleteket végeztek.

A kutya vagy a macska figyel jobban az emberi jelzésekre?

A kutya vagy a macska figyel jobban az emberi jelzésekre?

A kutya- és macskatartók számára bizonyára egyaránt ismerős az örök kérdés: melyik az okosabb a két faj közül? Erre a kérdésre azonban lehetetlen választ adni, például azért is, mert nehéz őket megfelelően összehasonlítani.

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, minden ötödik gyermeket is érint.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket