Helga, Évald2022. október 03., hétfő
Tudomány

A hatalom és építészet mestere – Heródes

2008.12.05.Admin
National Geographic Magyarország

Megjelent a National Geographic Magazin decemberi száma! Benne Nagy Heródesről is olvashat. Büszke palotaerődjének romjai Jeruzsálemtől 13 kilométerre délre, magasodnak. Szabályos rendjével, oszlopcsarnokaival és vizeivel a béke és nyugalom szigete lehetett ez a hely. Furcsa, hogy mindez a szépség olyasvalakitől származott, aki megölette a feleségét és a fiait, kínpadra vonatta híveit.

Heródion valósággal uralja az aszott vidéket. Júdea királya legelőször földet hordatott a természet adta dombra, azután fehér márványból monumentális erődöt építtetett a tetejére, annak tövében pedig csodás medencékkel és pazar függőkertekkel övezett fényűző palotákat emeltetett. Heródes okos és nagyvonalú uralkodó volt, kiváló hadvezér, s mindezek tetejébe az ókori építészet egyik legtehetségesebb, legmerészebb tervezője. Ám hiába virágoztatta fel és tette hatalmassá királyságát, az utókor leginkább Máté evangéliumából ismeri mint véreskezű zsarnokot, aki minden két év alatti elsőszülött fiúgyermeket legyilkoltatott Betlehemben, hogy elpusztítsa a gyermek Jézust, a zsidók majdani, megjövendölt királyát.

A középkorban egyenesen antikrisztusi figurának bélyegzett Heródes a gótikus vízköpők ábrázolásain, a kézzel írottfestett kódexek díszítésein őrjöngve tépdesi szakállát, fenyegetően rázza kardját a szerencsétlen gyermekek felé, s közben hallgatja az ördögöt, aki egyre a fülébe sugdos.

Valójában Heródes aligha követte el mindezt a szörnyűséget – Máté beszámolóján kívül nem is tudunk feljegyzésről, amely a király rémtetteiről tanúskodna. Gyermekvér mégis tapadt az uralkodó kezéhez. Fiúsarjai közül hármat is meggyilkoltatott, feleségét, anyósát és udvartartása sok tagját megölette. Ihletett eszméiből, terveiből erő és harmónia sugárzik, magánélete viszont tele volt szörnyű mozzanatokkal.

Ehud Necer izraeli régész immár fél évszázada igyekszik kideríteni, ki is volt Heródes igazából. Nem a régi írásokban lefestett uralkodót keresi, hanem azt, akiről az ódon kövek mesélnek. Ásatott Heródes szentföldi építkezéseinek színhelyén, feltárta a király palotáit, kedves tájait és az általa bevett erődítményeket. Heródes lenyűgöző alkotásai közül egyedül Heródion viseli megálmodója nevét. Fordulatos, vérzivataros életpályája végén a királyt itt helyezték végső nyugalomra. A sírról két évezreden át senki emberfia nem tudott, míg végül 2007 áprilisában Necer és munkatársai, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói meg nem találták Heródion északkeleti lejtőjén. Felfedezésük új megvilágításba helyezte az ókor egyik legrejtelmesebb alakját, egyben heves politikai vitákat is kavart: a palesztinok maguknak akarták a leleteket, a zsidó telepesek számára viszont a sír azt bizonyította, hogy joggal követelhetik maguknak Ciszjordániát.

Heródes i.e. 73-ban született, ifj onti éveiben az ókori Palesztina belsejében, Júdeában nevelkedett. Abban az időben polgárháború dúlta fel a térséget – a Júdeát akkor már hetven esztendeje uraló Hasmoneus-dinasztiát megosztotta a két trónörökös testvér, II. Hürkanosz és II. Arisztobulosz viszálya. Külső ellenség is fenyegetett: északról és nyugatról római légiók, keletről pedig Róma ősi ellenségei, a párthusok szorongatták az országot. A döntő pillanatban Heródes atyja, Antipater (Hürkanosz főtanácsosa és rátermett hadvezére) a rómaiakat választotta. A segítségképpen küldött légiók elűzték Arisztobuloszt, és Hürkanoszt ültették a trónra. Heródes már ifjan haszonélvezője volt a Rómával kötött egyezségnek (a koronát is a rómaiak tették a fejébe), ám emiatt árulónak számított a zsidó nép szemében.

 Nagy Heródes fellegvára három teraszon ereszkedik alá Maszada északi sziklafalán.

Nagy Heródes fellegvára három teraszon ereszkedik alá Maszada északi sziklafalán.

Uralkodása alatt mindvégig azon kellett igyekeznie, hogy megfeleljen nagy hatalmú pártfogójának, ugyanakkor ne sértse a politikai és vallási függetlenségéhez ragaszkodó zsidó nép érzelmeit. Az ingatag egyensúly fenntartását Heródes származása is nehezítette. Anyja arab, apja pedig edomita volt, így – hiába kapott zsidó nevelést – társadalmi státuszát tekintve elmaradt a nagy múltú és befolyásos jeruzsálemi családok sarjai mögött. Számos alattvalója nem tartotta többre jöttment kívülállónál, korai életrajzírója, a zsidó Josephus Flavius (teljes, felvett római nevén Titus Flavius Josephus) is leginkább csak úgy emlegette: „a félzsidó”. Heródes atyját a Hasmoneusok sugalmazására i.e. 43-ban megmérgezték. Három esztendővel később, amikor a párthusok hirtelen betörtek Júdeába, a Hasmoneus-pártiak egyik csoportosulása a hódítók mellé állt. Hürkanoszt kegyetlenül megcsonkították, azután pedig Heródes ellen fordultak.

 Zseniális építész volt. Merész tervei túlmutatnak a rómaiak szakismeretein.

Zseniális építész volt. Merész tervei túlmutatnak a rómaiak szakismeretein.

Heródes az éj leple alatt családostul elmenekült Jeruzsálemből. Rómához fordult segítségért, és véres ütközetben sikerült is legyőznie a párthusokkal szövetkező zsidókat – később a csata helyszínén építtette fel Heródiont. Ezután Rómába utazott, ahol rendíthetetlen hűsége elismeréseként a szenátus Júdea királyává nevezte ki. Róma két legfőbb előkelőségével hagyta el a szenátus ülését: egyik oldalán a szónok és hadvezér, a birodalom keleti részét vezénylő Marcus Antonius, a másikon a nyugati térség ura, az ifj ú patrícius, Octavianus lépdelt. Rangos kísérőivel az újsütetű király, Júdea ura a Capitolium dombjára, Jupiter templomához vonult, hogy a város legfőbb szentélyében áldozatot mutasson be Róma pogány isteneinek. (Később is tett efféle „kétkulacsos” gesztusokat, csak hogy megőrizze hatalmát.)

Heródes elnyerte hát a trónt – ám meg is kellett küzdenie a birodalmáért …

Minderről, továbbá építészeti bravúrjáról és Heródion nagyszerű feltárásáról a National Geographic Magazin héten megjelent decemberi számában olvashat.

Hozzászólások

A klímaingadozásokhoz köthető evolúciónk számos lépése

A klímaingadozásokhoz köthető evolúciónk számos lépése

Egy etióp mélyfúrási programban sikerült az emberi evolúció elmúlt 2,5 millió évére vonatkozó klímaadatokat kinyerni.

Új felfedezés a rák terjedéséről

Új felfedezés a rák terjedéséről

A fontos felfedezés jobb gyógymódok kifejlesztését segíti elő, és nem csak a rákgyógyításra lehet hatása.

Meglepően aktív a Merkúr felszíne

Meglepően aktív a Merkúr felszíne

A legbelső bolygót évekkel ezelőtt vizsgálta a MESSENGER szonda, a felvételeinek új módszerű elemzése során érdekes változásokat találtak a felszínén.

Minden modern emlős őse

Minden modern emlős őse

Bár erről az emlős-ősről nem sokat tudunk, ám a genomja

Úszó nanorobotok gyógyítják az egerek tüdőgyulladását

Úszó nanorobotok gyógyítják az egerek tüdőgyulladását

A Kaliforniai Egyetem (San Diego) nanotechnológiai

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket