Kristóf, Jakab2024. július 25., csütörtök
Tudomány

Elvetett gyógyítók

2008.12.09.Admin
National Geographic Magyarország

Bolygónk lakóinak négyötöde hagyományos terápiákkal kúrálja magát – tudhatjuk meg a National Geographic Magazin decemberi számából. A nyugati ember azonban csak elvétve alkalmazza a gyógynövényeket. Vajon jó ez? S ha igen, kinek?

Írta: HORVÁTH ÁRPÁD
Fényképezte: RADISICS MILÁN

Jólöltözött harmincas nő beszélget a patikussal egy budai gyógyszertárban. Újházi Éva pénzügyes, álló nap a számítógép előtt görnyed, a dereka fáj. Gyors megoldást keres a bajára. A gyógyszerésznő már kérdez is vissza: Enni vagy kenni szeretné? Azaz: tablettára vagy kenőcsre gondolt? S pakolná is elé a különféle készítményeket, Éva azonban határozott: tabletta kell, semmi más, abból is a legerősebb. Néhány perccel később a patikust faggatom, mennyire jellemző az ilyesfajta távolságtartás – mi több, idegenkedés – a természetes gyógyszerekkel szemben.

Kajdócsy Ildikó farmakognózia és fitoterápia szakgyógyszerész elsőként nyitott fitotékát a fővárosban, még a nyolcvanas évek elején. Akkoriban a gyógyszertárakban még jókora, 5-10 kilós edényekben sorakoztak a növényi drogok, az orvosok rendszeresen írtak föl belőlük a pácienseknek. „A patikai gyakorlatból ugyan kiszorultak a gyógynövények, de az ipar rengeteg standardizált hatóanyagú gyógyterméket gyárt. Ezeket egyszerűbb is alkalmazni, mint mondjuk egy hagyományos teát vagy pakolást” – magyarázza Kajdócsy Ildikó. Magánpatikájában beszélgetünk, s amíg hallgatom, fél szemmel a vevőket figyelem. Sokan érdeklődnek gyógytermékek iránt, de végül majd mindenki marad a megszokott, azaz a „modern” megoldásnál.

Füveskönyvtől a mikroszkópig
Évezredeken át ível a herbáriumok története. Hajdan a gyógynövényeket mindennap használták, ma a hiányuk sem tűnik fel. A média másról sem beszél, csak a természetes életmód fontosságáról, a holisztikus szemlélet, a természetgyógyászat, a fitoterápia forradalmáról. Szeretjük azt hinni, hogy őrült módon felgyorsult 21. századi világunkban mégiscsak közelebb kerültünk a teremtő Természethez, egészségesebbé, teljesebbé tesszük az életünket – a valóság azonban nem ilyen rózsás. Mintha a „vissza a természethez” mozgalom mindig más országokban zajlana. Mintha menet közben elfelejtettük volna, hol is a helye életünkben a gyógynövénykultúrának. Vagy csak az új világban nem lelünk helyet neki? A Kárpát-medencében és környékén mintegy háromezer magasabb rendű növényfaj honos. Közülük 426-ról tudjuk biztosan, hogy a történelem során alkalmazták gyógynövényként; nagyjából hatvanfélét termesztettek is, a többi faj esetében vadon termő példányokról gyűjtötték be a hatóanyagot tartalmazó részeket (az úgynevezett „drog”-ot).

A Kolozsvárott 1578-ban kiadott első magyar füveskönyv, Melius Péter Herbarium című műve 1236 növénynevet ír le. Dicső a fitoterápia múltja, de az lesz-e a jövője is? A biológusok becslése szerint Földünkön ma mintegy 300-500 ezer növényfaj létezik. A növényi gyógyszerek, a természetes gyógymódok történetével foglalkozó kutatások eredményei arra utalnak, hogy a környezetünkben élő növényeknek nagyjából az ötödét használtuk-használjuk gyógyításra, betegségek megelőzésére. Ha számításba vesszük, hogy a modern kor kutatói eddig csak alig ötvenezer növényfajt vizsgáltak meg ebből a szempontból, kiviláglik: bőven vannak még tartalékok. S hogy milyen hihetetlen tempóban fejlődik a gyógyszertudomány eme ága, arra álljon itt egyetlen példa: az úgynevezett terpénszerű molekulákból – egyebek között a kamilla hatóanyagát is ilyen molekulák alkotják – ma úgy tizenkétezerfélét ismernek a kémikusok. Nagyjából húszszor- harmincszor annyit tehát, mint amennyit az 1960-as években tartottak számon.

 Virágzik a nagy ökörfarkkóró a Bakony lábánál.

Virágzik a nagy ökörfarkkóró a Bakony lábánál.

Nem érünk rá
Drága és lassan hat – röviden ez a baj a gyógynövénnyel: a ma embere nem ér rá betegnek lenni (sem). Azonnali hatást vár, nincs ideje és türelme naponta ötször teát forrázni és lassan elszürcsölni. Nem akarja egy hétig kenegetni a térdét, amíg enyhül a fájdalom – inkább bekap egy tablettát, és megy a dolgára. „Régen az idősebb generáció tanította a következőt a gyógynövények hasznára. Ma egyszerűbb a patikában kérni valamit, ami azonnal hat. A termesztés is drága, ezért a gyógynövényekből inkább ellenőrzött hatóanyag-tartalmú tablettát, kapszulát gyártanak, nem például teát” – fejtegeti Kajdócsy Ildikó. Mint mondja, csak kevesek fordítanak időt, energiát és figyelmet a természet megismerésére. Márpedig sok kárt okoz a tudatlanság: kellő ismeretek hiányában vagy túl sokat várunk a gyógynövényektől, vagy nem is tudjuk, mennyi mindent adhatnak nekünk. A kereskedelemben kapható készítmények minőségével kapcsolatos botrányok is elbizonytalanítják a vásárlók egy részét.

„Sok tekintetben valóban elszomorító a helyzet, de én nem vagyok pesszimista” – bizonykodik dr. Kéry Ágnes professzor, a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke, akivel a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészet-tudományi Karának Farmakognózia Intézetében beszélgetünk. A professzor szerint az orvostársadalom lassacskán elfogadja: nem hagyhatja ki a terápiából a gyógynövényeket. „Az ésszerű fitoterápiának megvan a maga helye a gyógyszeres terápiában. Csak annyi a különbség, hogy itt növényi eredetűek a hatóanyagok. Ha a betegnek kamillateára van szüksége tünetei enyhítésére, akkor azt kapja mint gyógyszert. A lényeg, hogy az orvos illessze be az adott terápiába, még akkor is, ha ez az öngyógyítás része.” Dr. Kéry Ágnes hangsúlyozza: tévhit úgy vélni, hogy gyógynövény nem árthat, merthogy természetes: „Ami hat, az árthat is, amiben hatóanyag van, annak mellékhatása is lehet” – figyelmeztet.

Vizsgaidőszak van, a professzor szobája előtt a folyosón öltönyös fiatalemberek és kosztümös lányok ülnek a padon, vizsgára készülődnek. Meglepve hallom tőlük, hogy egyetlen medikus sincs köztük – ők egytől egyig gyógyszerészhallgatók. „Az orvosok alapképzéséből kikerült a farmakognózia, ez ma csak a gyógyszerészek részére kötelező tantárgy” – panaszolja dr. Kéry Ágnes. Márpedig az orvosok nem merészkednek olyan területekre, amelyekről nem rendelkeznek elegendő ismerettel. Amint a professzortól megtudjuk, fitoterápiát ma a gyógyszerészeknek csak mintegy fele tanul választható tárgyként, de rendszeres továbbképzéseken ez a stúdium mindig szerepel. „Szinte nem telik el nap anélkül, hogy orvos kollégák ne keresnének minket idevágó kérdésekkel.”

Minderről a National Geographic Magazin decemberi számában olvashat.

Hozzászólások

Csökkent a britek cukorfogyasztása az extraadó bevezetése óta

Csökkent a britek cukorfogyasztása az extraadó bevezetése óta

A kedvező változást mind a gyerekek, mind a felnőttek korosztályában észlelni lehet, azt követően, hogy bevezették a cukoradót.

Elektronikai hulladékból lehet ritkaföldfémeket bányászni

Elektronikai hulladékból lehet ritkaföldfémeket bányászni

A ritkaföldfémek nem véletlenül kapták nevüket, valóban ritkán lehet bányászni őket, azonban az elektronikai iparnak szüksége van rájuk.

45 millió dollárt fizettek egy dinócsontvázért

45 millió dollárt fizettek egy dinócsontvázért

Az Apex nevű példány egy rendkívül ép csontvázú sztegoszaurusz.

Száz éve nem találtak ennyire teljes dinókövületet Nagy-Britanniában

Száz éve nem találtak ennyire teljes dinókövületet Nagy-Britanniában

A 120 millió éve élt állat csontjaira a Wight-szigeten, a Compton-öböl területén bukkantak rá.

Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz

Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz

A kréta időszak közepén élt állat élete egy részét földbe vájt üregeiben töltötte el.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket