Ágota, Ingrid, Etelka, Léda2023. február 05., vasárnap
Tudomány

Tömeggyilkos erdőtüzek

2009.02.10.Admin
National Geographic Magyarország

Kegyetlen erdőtűz tombol Ausztráliában. Utóbbi években egyre komolyabb pusztítást végeznek a lángok. Idézzük most fel az amerikai tapasztalatokat Magazinunk egy korábbi száma nyomán!

ÍRTA: NEIL SHEA
FÉNYKÉPEZTE: MARK THIESSEN

A fiúk tűzoltók, és rettentően élvezik a dolgot.
„Megint elintéztél egy fát, haver?”
„El én!” – feleli széles vigyorral a másik.
„Imádom ezt a hangot!”

Ezen a júliusi vasárnapon délelőtt 11 felé jár az idő, s Idaho lángokban áll. Több nagy erdőtűz pusztít most erre, mint bárhol másutt az Egyesült Államokban. Füstoszlopok törnek az égnek, a hatóság pedig elrendeli a kitelepítést. Az állam fővárosától, Boise-tól északra alig pár órányi autóútra található a hasonnevű nemzeti park. A Lucky névre keresztelt tűzvész éppen itt tombol. Villámcsapásból született, akárcsak az Egyesült Államok nyugati államaiban keletkező erdőtüzek többsége. Mintegy 550 hektárt perzselt föl két hét alatt.

A tűzoltók órákig gyújtogatnak, fröcskölik a lángot benzinfáklyáikkal, messzire hajigálják a sörösdoboznyi tűzgyújtó rudakat. Elméletben ugyanis az ellentűz megfékezi a szertefutó lángokat: nem hagy tápot a szikrának. Csakhogy a tűz igencsak alattomos ellenfél, nehéz gátat vetni a terjedésének. A tűzgyújtás pedig eléggé kockázatos. Számtalan történet kering mindent elemésztő ellentüzekről, amelyekért utólag a tűzoltókat tették felelőssé.

Délután a fiúk megállnak egy szusszanásra. Íme a művük: elszenesedett facsonkok sok-sok hektáron. Hirtelen megfordul a szél, s halk susogás hallatszik észak felől. A tűzoltók körülkémlelnek. Az izzó zsarátnokot megannyi apró gyújtóbomba gyanánt sodorja a fuvallat a fejük fölött, tova az érintetlen erdőbe.
„A nemjóját!” – kiáltja valaki.

Becsörtetnek a bozótba, szikrák nyomai után kutatva. Csak reménykedhetnek, hogy a nevüket nem azokéval emlegetik majd együtt, akik kockáztattak – és veszítettek. Rövidesen visszaszállingóznak a fiúk. Nem találtak új tűzfészkeket. Ezúttal megúszták.

Hát valahogy így küzdünk itt Amerikában az erdőtüzekkel. Mindennap újabb kockázatot vállalunk, tűzzel irtjuk a tüzet, s megakadályozzuk, hogy tarra égjen a vidék.

Sebesen terjed az erdőtűz, a hőségben kiszáradó növényzet gyújtósként táplálja. Az áthevült szerves anyagok szénből, hidrogénből és egyéb éghető elemekből álló vegyületeket bocsátanak ki, melyek a levegő oxigénjével reakcióba lépve még több energiát termelnek, majd láncreakciót indítanak el. A tűz környezetében a meleg levegő fölszáll, s lángokat szító légmozgást gerjeszthet. A heves erdőtüzek képesek megváltoztatni a helyi időjárási viszonyokat, önmagukat táplálják és irányítják. Olyan iramban terjednek, hogy még a leggyorsabb futó sem képes velük fölvenni a versenyt. A hirtelen irányt változtató szeszélyes szél több ízben terelte már a lángokat a tűzoltókra, akik botor módon biztonságban hitték magukat.

Az Egyesült Államok nyugati részén az erdőtüzek idénye általában késő tavasszal kezdődik, s még ősszel is tart. 2006-ban 4 millió hektárt perzseltek föl Amerikában az erdőtüzek, s ez a rekord 2007-ben kis híján megdőlt. A leégett területek kétharmada a nyugati országrészben található. Kézenfekvő a jelenséget az évtizedes aszállyal és az átlaghőmérséklet emelkedésével magyarázni. A magas hegyekben a hótakaró korábban olvad el, a téli viharok pedig később érkeznek, néhol ezért hetekkel is meghosszabbodik a tűzveszélyes időszak. A nagy szárazság az erdei növényzetet védtelenné teszi a kártevők és a betegségek ellen, s emiatt gyújtóssá száradnak el a fák. Válaszképpen megerősítettük a tűzoltóhadat, több fecskendővel, fejszével és tűzoltókocsival láttuk el őket. A hosszú ideje tartó aszályos időszak kezdetén, 1998-ban még egymilliárd dollár volt a tűz oltására szánt éves szövetségi költségkeret – tavaly már több mint hárommilliárd, s a jövőben tovább növelik. De a szárazság csupán az egyik tényező…

Régen az volt a stratégiánk, hogy megpróbáltunk minden erdőtüzet nyomban elfojtani, függetlenül attól, hogy hol és mikor keletkezett. Ez a módszer sokak szerint 1910-ből ered – abban az évben a nyugati területeken dühöngő tűzvész több millió hektárt hamvasztott el, és sok tűzoltó lelte benne halálát.

A tűzoltás így hősies küzdelemmé vált. Egyre hatékonyabban oltottuk a tüzeket, főleg a kisebbeket, s mind jobb felszereléssel láttuk el a tűzoltókat. Igen ám, de nem ismertük fel, hogy tűzre éppolyan szükség van, mint esőre. Korlátozzuk a fairtást, még több területet vonunk természetvédelem alá – nem is csoda, hogy az erdők jószerével tűzifatelepekké váltak.

Egy 2005-ös tanulmány szerint ez a változás az USA egész nyugati területén megfigyelhető. Az Észak-Arizonai Egyetem kutatói egyes helyi erdőségek felmérése alapján megállapították, hogy ahol a 19. század végén mintegy ötven fa jutott egy hektárra, ott alig száz, erdőtűz nélkül eltelt évvel később ma már 1700 fa is állhat ez a katasztrófa.

A kisebb tüzek elfojtásával, valamint azzal, hogy dőre mód hagytuk fölhalmozódni erdeinkben a gyúlékony anyagot, azt értük el, hogy a korábbiaknál sokkal kiterjedtebb, hevesebb és pusztítóbb tüzek keletkeznek. Méghozzá mind gyakrabban. A legtöbb időjárási előrejelzés valószínűnek tartja, hogy a jelenlegi aszály nem pusztán átmeneti jelenség, hanem hosszú távú folyamat, amelyet csak súlyosbít a globális fölmelegedés. Eljön az idő, amikor a világ minden pénze és hősiessége sem lesz már elegendő a tűz kordában tartásához.

A teljes cikket a National Geographic magazin 2008. augusztusi számában olvashatja el.

Milyen anyagokat használtak a balzsamozáshoz az egyiptomiak?

Milyen anyagokat használtak a balzsamozáshoz az egyiptomiak?

Egy 2500 éves egyiptomi balzsamozóban talált kerámiaedények vizsgálatából kiderült, hogy számos, igen nagy távolságból származó anyagot használtak a múmiák tartósításában.

Leszármazási vonalak vizsgálata Székelyudvarhely környékén

Leszármazási vonalak vizsgálata Székelyudvarhely környékén

A BTK kutatóinak vezetésével folytatott vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az erdélyi Székelyudvarhely térségének populációja túlnyomórészt kelet-közép- és délkelet-európaikból áll.

Ez a legrégebbről fennmaradt agy kövülete

Ez a legrégebbről fennmaradt agy kövülete

Egy 319 millió évvel ezelőtt élt sugarasúszójú hal fejében megkövült agy különös bepillantást enged az idegrendszer és a halak evolúciójába is.

Újabb ismeretek a skizofrénia hátteréről

Újabb ismeretek a skizofrénia hátteréről

Egy eddig kevésbé kutatott sejtpopuláció, az agykéreg felső rétegében elhelyezkedő speciális gátló- és serkentő neuronok sérülése állhat a skizofrénia egyes tüneteinek hátterében - állapította meg az a kutatás, amelyet Adorján István, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének kutatóorvosa vezet a Harvard Egyetemmel, a Zágrábi Egyetemmel és a Koppenhágai Egyetemmel együttműködésben. A kutatók eredménye áttörést hozhat a betegség hátterének megismerésében - olvasható az MTI által közzétett közleményben.

Kutyák rákos megbetegedései

Kutyák rákos megbetegedései

A kutyák közt, ugyanúgy, mint az embernél, igen gyakoriak a daganatok, egy új kutatásban azt mérték fel, hány éves korban diagnosztizálják a kutyáknál a daganatos megbetegedéseket.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket