Konrád, Zelmira, Anzelm2024. április 21., vasárnap
Tudomány

A Leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés

2009.03.09.Admin
National Geographic Magyarország

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mellyel a szexuálisan aktív felnőttek 80 százaléka találkozik élete során.

Írta: Dr. Benczik Márta
Genoid Molekuláris Diagnosztikai Laboratórium vezetője

Hogyan fertőz a HPV?
A HPV legtöbbször hüvelyi vagy végbélben végzett közösülés révén terjed. Mivel a HPV sokszor nem okoz tüneteket, a legtöbb férfi és nő úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi. Több mint 40 HPV-típus adódhat át szexuális érintkezés révén, melyek nők esetében a szeméremtest, hüvely, méhszáj, a gát és a végbélnyílás környékét fertőzhetik meg, férfiak esetén a nemi szervek és a végbélnyílás környékének bőrét. Az óvszerrel való védekezés jelentősen csökkentheti a fertőzés esélyét, azonban nem nyújt teljes védelmet, hiszen a HPV bőrérintkezés útján is átadható.

Milyen HPV-vizsgálat létezik?
Magyarországon létezik olyan laboratóriumi vizsgálat, amely nőkben és férfiakban is ki tudja mutatni a HPV jelenlétét. A GenoID HPV-teszt eredménye azt is megállapítja, hogy pontosan melyik típus található meg a szervezetben. A méhnyakrákszűrés alkalmával nem történik automatikusan HPV-teszt, az orvosnak külön kell kérnie. A vizsgálat országszerte számos nőgyógyásztól, bőrgyógyásztól és urológustól kérhető.

A leleten szereplő „HPV-gyanú” a citológus megállapítása. Ennek egyértelmű igazolására és a kockázat szerinti típuskimutatáshoz HPV-tesztet kell végeztetni!

Mikor finanszírozza a társadalombiztosítás a HPV-vizsgálatokat?
Társadalombiztosítás által finanszírozottan a jelenleg érvényben levő rendelet alapján HPV-tesztet
•a (3-6 hónapon belül) megismételt citológai vizsgálat után lehet végezni bizonytalan (pl: ASCUS, P3) és LSIL esetekben a további terápiás lépések eldöntésére, valamint
•szövettani mintavételt követően annak eldöntésére, hogy fennáll-e még a műtétet követően HPV-fertőzés.

A HPV-tesztet bármikor lehet kérni, ilyen esetben térítésköteles.

Miért javasolt a HPV-teszt?
1. Bizonytalan citológiai leletek (pl, ASCUS, P3), LSIL és HPV-gyanú esetén a további terápiás teendők eldöntéséhez nyújt segítséget – HPV nélkül nincs méhnyakrák!
2. A legújabb ajánlások szerint a szűrés legbiztosabb módszere a citológiai és a HPV-vizsgálat együtt.
3. Kockázat és típus szerinti HPV-kimutatás, HPV-státusz követése: a tartós, azonos típusú magas kockázatú HPV-vel való fertőzés számít kockázati tényezőnek. Ha nincs HPV-fertőzés, és a citológiai eredmény normális, akkor 3-5 év időtartamon belül minimális a kockázata a méhnyakráknak.
4. További kockázati tényezőnek számít a több HPV-típussal való egyidejű fertőzés.
5. A HPV elleni vakcina beadását megelezően fontos HPV-tesztet végeztetni. Az oltás beadásakor fennálló fertőzés ellen az oltás nem nyújt védelmet!
6. Terápiás műtét után a HPV-státusz követése különösen fontos!

Gyógyítható-e a HPV-fertőzés?
A HPV-fertőzés nem gyógyítható, azonban a HPV-fertőzés okozta problémák kezelhetőek.
A méhnyak kóros sejtelváltozásai helyi kezeléssel gyógyíthatóak (fagyasztás, kúp kimetszés, más néven konizáció, lézeres eltávolítás). Méhnyakrák esetén radikálisabb beavatkozásokra van szükség (pl.: műtét, sugárkezelés, kemoterápia).
A szemölcsök kezelhetőek ecseteléssel, fagyasztással, égetéssel, lézerrel, helyi immunválaszt módosító szerrel, műtéttel.
A kezelések gyógyszeres immunerősítő kezeléssel egészíthetőek ki.

Mikor segít a HPV elleni oltás?
A méhnyakrákot okozó 14 különböző HPV-típus közül a vakcinák a két leggyakoribb, a 16-os és 18-as típusok ellen nyújtanak védelmet. E két vírustípus a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések körülbelül 70 százalékért felelős.

Az egyik forgalomban lévő HPV elleni oltás alkalmas a HPV 6-os és 11-es típusai által okozott külső genitális szemölcsök (condyloma acuminatum) megelőzésére is.
Az oltás beadása előtt nem fontos HPV-tesztet végeztetni azok számára, akik még nem kezdték meg szexuális életüket. Az oltást követően is kifejezetten javasolt citológiai, illetve HPV-szűrésre járni, mert további 12 HPV-típus okozhat rákos elváltozást.
A már szexuális életet élő nők és férfiak esetében fontos a HPV-teszt elvégzése vakcináció

Mit tegyek hogy csökkentsem a méhnyakrák kialakulásának esélyét?
Mindenképpen járjon évente méhnyakszűrésre és kérje orvosától a HPV-vizsgálatot!
Ne dohányozzon és éljen egészségesen!
Használjanak óvszert mindig és megfelelően!

A férfiak és a HPV
A HPV-fertőzött férfiak többsége tünet- és panaszmentes. Bizonyos HPV-típusok azonban nemi szervi szemölcsöket okozhatnak. Más típusok hímvessző, illetve végbélrákot okozhatnak. Azok a típusok, melyek nemi szervi szemölcsöket okoznak, nem azonosak a hímvessző- illetve a végbélrákot előidéző típusokkal. A szexuálisan aktív férfiak 1 százaléka szenved nemi szervi szemölcsökben. A hímvessző rákja ritka betegség. Európában 100000 lakosra 0, 1-0, 9 eset jut. A végbélrák sem gyakori betegség, különösen egészséges immunrendszerű férfiakban ritka.
Vigyázzon partnerére, hiszen a HPV-fertőzés női partnernek való átadása növelheti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát.
A férfiak HPV-tesztet bőrgyógyászoktól, urológusoktól kérhetnek.

Ha a nő HPV-fertőzött, milyen hatással lehet ez partnerére?
Ez esetben partnere is fertőzött lehet, főleg, ha hosszabb ideje együtt vannak. A szexuálisan aktív felnőttek többsége élete során HPV-fertőzötté válik. Az egészséges immunrendszerű férfiakban ritkán alakul ki betegség HPV-fertőzés következtében. Ha új partnere van, az óvszerrel csökkentheti a megfertőződés lehetőségét, illetve a HPV okozta betegségek kialakulásának esélyét, de nem jelent teljes védelmet!

Ha a férfi HPV-fertőzött, milyen hatással lehet ez partnerére?
Habár a férfiak számára a vírus nem jelent nagy kockázatot, azonban női partnerüknek a méhnyakrák kialakulásáért felelős kórokozót átadhatják, ezért mindenféleképpen az óvszerrel való védekezés nyújthat, ha nem is teljes körű védelmet. Nők esetében a HPV a méhnyakrák kialakulásának szempontjából kockázatot jelent, attól függően, hogy alacsony vagy magas kockázatú vírussal fertőződtek-e meg.

Mit jelent mindkettőnknek?
Partnere már évek óta hordozhatja a HPV-t. Nem lehet megmondani, hogy Ön adta át neki, vagy ő adta át Önnek. A HPV fertőzés nem annak a jele, hogy bármelyikük „félrelépett”.

Bővebb információkért keresse fel a hpvteszt.hu és a genoid.hu oldalakat, vagy hívja a (06-1) 465-0124-as telefonszámot.

JOBB TUDNI, MINT MEGIJEDNI!
A sorozat első része: A méhnyakrák hátterében a HPV áll

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

A keserű íz számos olyan anyagot kísér, amely az élőlények számára mérgező, így felismerése előnyt jelent a túlélésben.

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

A NASA újraértékelte a lehetőségeket a marsi kőzetminták hazaszállítása kapcsán, és arra jutott, hogy az eddigi elképzelés nem megvalósítható.

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

A speciális, daganatos betegek számára kidolgozott eljárás hazánkban csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen.

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Az LSST kamera nevű műszer 3,2 gigapixeles, és egy chilei csillagászati obszervatóriumban szolgálja majd a világegyetem titkainak vizsgálatát.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket