Megváltozik az élelmiszerek íze a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás miatt igen sok élelmiszer élvezhetetlen lesz? A hohenheimi egyetem kutatói speciális klímakamrákban vizsgálták a felmelegedés hatását különböző ételekre.
A sült krumpli mérgező lett, a kenyér sületlen maradt, a sör pedig nem, vagy alig habzott. Az üvegházhatás ugyanis nem csak a klímát változtatja meg, hanem az élelmiszerek összetételét is.
A klímakamrákban mediterrán időjárást szimuláltak, részben pedig megnövelték a széndioxid koncentrációt, arra szintre, ami 50 év múlva várható a Földön. A kísérletek riasztó eredményt hoztak. A minőségromlás és a tápértékcsökkenés oka az, hogy megváltozik a fehérjekoncentráció a növényekben.
A nagyobb széndioxid mennyiség miatt ugyanis a legtöbb növénynek kevesebb fehérjére van szüksége, így kevesebb nitrogén lesz a levelekben. Az érés során így kevesebb nitrogén jut a termésbe, vagyis a következő 50-100 év alatt a mai fajták nem lesznek képesek azt a minőséget szállítani, amire szükségünk van, – mondta Fangmeier. A jövőben tehát új, vagy nemesített növényekre lesz szükség.