Stefánia, Jakab2023. november 28., kedd
Tudomány

Világjárványokról

2009.05.08.Admin
National Geographic Magyarország

Számos más vírusos betegséghez hasonlóan a Nipah-vírusos agyvelőgyulladásnak sincs igazán hatásos gyógyszere.

A Nipah-vírus arról a malajziai településről kapta a nevét. A névadáson mit sem változtat, hogy az első fertőzéseket nem Nipahban, hanem fél évvel korábban Ipohban észlelték. Huszonhatan betegedtek meg agyvelőgyulladásban, az akkori, téves feltételezések szerint e betegség japán válfajában (orvosi nevén japán encefalitiszben), s ennek megfelelően védőoltásban részesítették a helybeli veszélyeztetetteket. E betegségnek örökítőanyagul ribonukleinsavat tartalmazó vírusa ellen ugyanis hatásos vakcina van forgalomban. Ez azonban nem parancsolt álljt a kórokozónak, s ennek alapján arra következtettek a kutatók, hogy vagy e vírusnak a vakcinával meg nem fékezhető új változatával, vagy új vírussal van dolguk. Utólag bebizonyosodott, hogy egy teljesen új vírus (ez a Nipah-vírus nevet kapta) okozta a fertőzéseket, s ellene a forgalomban levő vakcina hatástalan.

Közben a Nipah-vírus (igaz, akkor még úgy vélték, hogy a japán agyvelőgyulladás kórokozója) számos sertést is megfertőzött, hiszen ebben az állatban jól szaporodik. Emiatt Ipohban zárlatot (karantént) rendelt el a hatóság, ám ezt a veszteséget elkerülni igyekvő sertéstenyésztők kijátszották. Az éj leple alatt kicsempészett sertéseket a malajziai sertéstenyésztés egyik központi vidékére, Negri Sembilanba szállították eladás céljából, s ott a fertőzött állatok sertéstelepekre és vágóhidakra kerültek. A gazdák aligha gondolták, hogy ezzel valóságos láncreakciót indítanak el. Nemcsak a Negri Sembilan-i sertéseket fertőzték meg, s ezzel milliónyi állat megsemmisítését tették szükségessé, hanem emberek százait is, akik közül jó néhányan áldozatul estek a vírus támadásának. Érdekes módon az életerős férfiak voltak a legnagyobb veszélyben. Ez meglepő volt, mert a japán agyvelőgyulladás vírusa elsősorban a gyermekeket és az öregeket betegítette meg. Akadt olyan család, amelynek mind a négy férfi tagja megbetegedett, míg az egyetlen nő és a kisgyermekek egészségesek maradtak.

Járványriadó a National Geographic Channelen
1. A Földön akár már holnap egy új influenzavírus által terjesztett járvány söpörhet végig, ami tízmilliók halálát okozhatja. Korábban volt már erre példa, és ismét megtörténhet. Felkészültünk-e erre a lehetőségre? Vajon hányan éljük túl e parányi gyilkosok újabb támadását?

2. 1999-ben egy ismeretlen vírus üti fel a fejét Malajziában. Bár az orvosok egybehangzó véleménye szerint csak a Japanese Encephalitis-ről – egy szúnyogok által terjesztett, és Malajziában megszokottnak mondható betegségről – lehet szó, a jól bevált medicinák ezúttal hatástalanok maradnak, és a kórokozó minden második áldozatát megölve tovább pusztít. Nem sokkal később azután mégis fény derül a rejtélyre: amerikai kutatók kiderítik, hogy a Nipahról, egy addig ismeretlen vírusról van szó, mely minden bizonnyal a házisertésekről terjedt át az emberre…

3. 2003 márciusában a hongkongi Metropole Hotel 911-es szobája egy halálos folyamat kiindulópontjává válik. A lakója által behurcolt betegség viharos sebességű terjedésnek indul, és mire az orvosok ráébrednek, hogy ezúttal nem egy atípusos tüdőgyulladással, hanem egy eddig ismeretlen vírussal állnak szemben, a gyilkos kórokozó már világszerte szedi áldozatait. Mivel a betegség nem csak a nyálban, de a vízben és a levegőben is terjed, gyakorlatilag megfékezhetetlennek tűnik, és a szakemberek már-már globális járványtól tartanak…

Mikor látható?
Május 12. kedd, 20:00: Járványriadó – Halál a 911-es szobában;
május 13. szerda, 20:00: Járványriadó – Gyilkos sertések;
május 14. csütörtök, 20:00: Veszedelmes influenza.

Vérből és agygerincfolyadékból azonosították
A baj láttán a malajziai kormány nemcsak a Kuala Lumpur-i egyetem orvosi mikrobiológiai tanszékén dolgozókat mozgósította, hanem a katonaságot is bevetette a sertéstelepeken észlelt fertőzés megfékezése végett. Gázmaszkos katonák vettek részt a sertések leölésében és elégetésében, s az akciójuk szó szerint megtizedelte az ország sertésállományát. Az új vírus azonosítása azzal kezdődött, hogy a betegektől levett vért és agygerincfolyadékot, valamint az egyik áldozat agyszövetét vizsgálatnak vetették alá. Nemcsak az említett mikrobiológiai intézetben, hanem az e téren a világ vezető intézményének számító egyesült államokbeli Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központban is. Az előbbi helyen sertés- és majomvese tenyészetét fertőzték meg a betegek testváladékaival, de szúnyoglárvákba is fecskendeztek belőlük egy keveset.

Az eredmény meglepően gyorsan mutatkozott. A vesesejtek már a harmadik napon pusztulni kezdtek, s az ötödik napon is életben levő sejteknek jellegzetesen károsodott a szerkezetük. A szúnyoglárvák ugyanakkor egészségesek maradtak. Az elektronmikroszkópos vizsgálat feltárta, hogy a szóban forgó vírus elég nagy méretű, s az ismert vírusok ellen termelődő ellenanyagok hatástalanok rá. Ennél tovább azonban Kuala Lumpurban nem jutottak. Amerikai kollégáik állapították meg azt, hogy az örökítőanyagul ribonukleinsavat tartalmazó Nipah-vírus a paramixovírusok közé tartozik, s nagyon emlékeztet arra a denevérek által terjesztett Hendra-vírusra, amely 1994-ben tizennégy versenylovat pusztított el Ausztráliában.

Bizonytalan gyógyulás
Minthogy a Nipah-vírus örökítőanyagát zsírszerű (lipid-) burok veszi körül, ez a kórokozó a hőre és a zsíroldó szerekre egyaránt érzékeny. A vizsgálatok feltárták, hogy ha a fertőzött sertés húsát megfőzik, az nem terjeszti ezt a vírust, ennek ellenére a kínai nemzetiségű lakosok nem mertek ilyen húst enni. Malajziában ugyanis ez a nemzetiség a fő sertéshúsfogyasztó, s noha a járvány tetőfokán naponta hárman is meghaltak a Nipah-vírus okozta agyvelőgyulladásban, az ország hindu és mohamedán népessége nem fordult a kínaiak ellen.

Számos más vírusos betegséghez hasonlóan a Nipah-vírusos agyvelőgyulladásnak sincs igazán hatásos gyógyszere. Egyedül a ribavirin segít valamelyest a betegeken, de csoda nem várható tőle. Ezért nagy súly helyeződik a fertőzés megelőzésére (nem véletlenül sorolták ezt a vírust a legveszedelmesebb kórokozók – a Marburg-, az Ebola- és a Lassa-vírus – társaságába), jóllehet a kutatások még nem tisztázták pontosan, hogy miképp terjed az emberek körében. A fertőzött sertések valószínűleg légúti váladékukkal adják tovább a vírust, ugyanis a beteg állat annyira köhög, hogy az másfél kilométerről is hallható.

Különleges a Nipah-vírusos agyvelőgyulladás lefolyása is. A megfertőződő és megbetegedő ember igen elesetté válik, s még eszméletvesztéses állapotban is remegések és görcsök kínozzák. Ha nem hal meg, már egy-két hét múltán lábra állhat, de egy ideig még bizonytalanok az izommozgásai. Ám ha teljesen felépül is, senki sem tudja megmondani, hogy végleges-e a gyógyulása. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy hosszabb-rövidebb idő múltán újabb tünetei támadhatnak, s azok igen súlyosak lehetnek. Egy harmincegy éves férfinak például hirtelen megpattant az egyik agyi ere, s az a halálát okozta. Nem véletlenül, hiszen ez a kórokozó nemcsak az idegsejteket támadja meg, hanem az érfal sejtjeit is. A Nipah-vírus e tekintetben is hasonlít a Hendra-vírushoz, amelynek szintén vannak késői kártételei. Például egy ausztrál férfi a betegség lezajlása után tizenhárom hónapig tünetmentes volt, majd újra agyvelőgyulladást kapott, s abba néhány nap alatt belehalt. Mindezeknek alapján a malajziai orvosok úgy vélik, hogy a Nipah-vírusos fertőzésen túl levő valamennyi ember veszélyben van, ezért évekig nyomon kell követni őket.

Jelenleg még nincs olyan ellenanyagteszt forgalomban, amellyel a Nipah-vírus kimutatható volna a vérből, s nem készült vakcina sem ellene. A kutatók azt remélik: habár szórványos fertőzések jelenleg is vannak, a következő járványig még jó néhány év hátra van, s ez elegendő lesz ahhoz, hogy e vírus ellen is hatékony védőoltást fejlesszenek ki.
(forrás Sulinet, a Scientific American nyomán

Kapcsolódó cikkeink:
Korunk pestise az influenza?
Mi az a pandémia?

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Egyre több fiatalnál alakul ki gyulladásos bélbetegség

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak számon, és a kór egyre fiatalabb korban alakul ki, minden ötödik gyermeket is érint.

Részecskefizikai együttműködés globális kérdések nyomában

Részecskefizikai együttműködés globális kérdések nyomában

Centiméteres pontosságú navigáció egy beomlott bányában, ahol nincs GPS jel? Egy még ismeretlen barlangi üreg, vagy egy rejtett kamra feltárása egy piramisban kozmikus részecskékkel? Izgalmas összefoglaló cikk jelent meg a Nature Reviews Methods Primers folyóiratban a világban aktuálisan zajló müográfiai kutatásokról, a különböző csoportok erősségeiről, köztük magyar kutatók eredményeiről.

Szimbiózis segíthette a túlélést

Szimbiózis segíthette a túlélést

A cikászok egykor elképesztő bőségben nőttek bolygónkon, ám a legtöbbjük a dinoszauruszokkal együtt kihalt.

Miként lehet a legtöbbet kihozni a lehullott levelekből?

Miként lehet a legtöbbet kihozni a lehullott levelekből?

Az erdőkben teljesen jól működik a természetes körforgás, azonban a kertekben, parkokban, utcákon egész más a helyzetet.

Nem képes csodákra az agyunk

Nem képes csodákra az agyunk

A közhiedelem és a tudományos közvélemény is úgy tartja, agyunk bizonyos sérülések után képes újrahuzalozni magát – egy új kutatás azonban megcáfolta ezt.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket