Tibor2024. április 14., vasárnap
Tudomány

Sting és a gondolkodó zene 2. rész

2009.06.22.Admin
National Geographic Magyarország

Egy agykutató azon igyekezett, hogy megfejtse a muzikalitás agyi hátterét, azonban kísérleteihez mindig hiányzott az a lehetőség, hogy egy zenei tehetség agyát tanulmányozhassa. Mostanáig...

Már jóval azelőtt hallunk, hogy képesek lennénk látni. A magzatok már 18 hetesen reagálnak az anya világából beszűrődő zajokra. A kutatók ma már úgy vélik, hogy a méhen belüli zenehallgatás serkenti a hosszú távú memória kialakulását. Ha a magzatoknak lejátszottak bizonyos zenedarabokat, majd születésük után egy évvel újra meghallgatták azokat, a tesztelt számok tartósabb és élénkebb érdeklődést váltottak ki a kisdedekből.

A kisbabák szeretnek zenét hallgatni. A dallam, a ritmus és a hangmagasság rejtélyeinek megfejtése szórakoztató feladat a parányi agyak számára, ugyanis a zeneelemzés veleszületett képességünk. Minden kisded igazi zenei tehetség. Meg tudják jósolni a bonyolult dallamokat és felismerik az ismerős melódiákat.

A felnőttekhez hasonlóan nem csak az önálló hangokat fogják fel, de azt is megértik, ahogy a hangok dallammá szerveződnek. Ez pedig igen fontos a zene szempontjából, és nyilvánvalóan fontos a nyelv szempontjából.

A hangszeren való tanulás sokkal több agyi területet aktivál, mint bármilyen más lehetőség. A kottaolvasás fejleszti a vizuális térlátást, azaz a fali- és a tarkólebenyeket; a motoros működés pedig a kisagyra, a motoros – és a premotoros kéregre hat. Nyomon kell követni, hogy hol tartunk a zenében, és előre kell tudni, hogy mi következik, ami döntően érinti a hippokampuszt és a prefrontális kérgi területet. Egymástól távoli pályák működését kell összehangolni. Ez az agyi tevékenység együttesen magasabb intelligenciát szül. A kutatók azt állítják, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen hangszeren tanulnak, akár hét ponttal is növelhetik az IQ értéküket. Így azok a gyerekek, akik zeneórákra járnak, gyorsabb ütemben fejlesztik a figyelem agyi központjait. Ez pedig a hangszertől függetlenül újabb idegkapcsolatokat eredményez.

A Channel ajánlata: Gondolkodó zene
Vajon miként dolgozza fel az agyunk a hozzá érkező zenei jeleket? És a kulturális környezetünk, hátterünk mennyiben befolyásolja zenei ízlésünket? Van köze hétköznapi félelmeinknek, vágyainknak, motivációinknak, emlékeinknek a zenéhez fűződő viszonyunkhoz? A Gondolkodó zene efféle kérdéseket feszeget, méghozzá nem kisebb személyiség, mint Sting segítségével, aki a filmben a zenészén és művészén kívül a kísérleti nyúl szerepét is magára veszi, hagyva, hogy neurológusok és agykutatók vegyék birtokba a testét zenélés közben.

A második kísérletben rögzítették Sting számos különböző, egyszerű és bonyolult dallamra adott reakcióját. A zenésznek ebben a vizsgálatban csak annyi volt a dolga, hogy feküdjön és élvezze a zenét. Amikor a kísérletről elkészültek a szkenner eredményei, Sting felfedezte, hogy agyi aktivitása hűen tükrözi zenei ízlését. Idegrendszeri szinten nem tett különbséget a műfajok között. Más szavakkal, nem volt olyan agyi terület, amelyet a jazz, a rock, a tangó vagy a klasszikus zene speciálisan aktivált volna.

 „Beatles-rajongó lettem

„Beatles-rajongó lettem” (Sting)

„Ez cseppet sem lep meg. A műfajokat nem szoktam külön értékelni. A minőségi zene mindig is minőségi zene marad. A silány háttérzenét viszont el akarom kerülni” – mondta el az énekes.

Sting érdeklődése a minőségi zene iránt akkor kezdődött, amikor 11 éves korában a Beatles-mánia betört a zenei világba. „Abban az időben a popzene nagyon érzelgős volt, sok vonóssal, szinte émelyítő volt, és nagyon tömény. Emlékszem, mennyire felvillanyozott, amikor berobbant ez az új stílus, és egyből Beatles rajongó lett belőlem” – elevenítette föl emlékeit Sting.

Az agy egy óriási előrejelző berendezés. Mindig megpróbálja kitalálni, mi fog következni. A zenészek épp ezt a tulajdonságát aknázzák ki, akár ismerik az agyműködés titkait, akár nem.

„Amikor zenét hallgatok, azt hiszem, az újdonságot keresem benne. Valami olyasmit, amit korábban még nem hallottam; valamit, ami meglep; valamit, amit én is szívesen elsajátítanék” – mondta el Sting.

Muzikális agyunk azonban nem tűr meg túl sok ismeretlen tényezőt.

„Az indiai zene ritmusa hihetetlenül bonyolult, és matematikailag nagyon hosszú, húszperces szekvenciákból áll. Húsz percig is várni kell, ami számomra felfoghatatlan. Az indiai zene együttes hatása viszont nagyon közel áll a szívemhez, és érzelmileg azonosulni tudok vele. Az elméletét még nem bírtam feldolgozni, de tudom, hogy jócskán tartogat felfedeznivalót” – vélekedett Sting.

 „Az indiai zene nagyon közel áll a szívemhez (Sting)

„Az indiai zene nagyon közel áll a szívemhez (Sting)

Bár képesek vagyunk arra, hogy megkedveljünk egy olyan zenét, ami eredetileg nem tetszett, a kutatók még ma sem tudják, hogy biológiai szinten mi határozza meg zenei ízlésünket. Őseink arra használták a zenét, hogy mások kedvében járjanak, és társadalmi kapcsolatokat építsenek ki. Ma már tudjuk, hogy a közös éneklés például oxitocint szabadít fel. Ez a hormon megerősíti a hűség és az összetartozás érzését.

Az emberek az egyedüli lények, akik képesek zenére összehangolni a mozdulataikat. A csimpánzok és az elefántok is képesek dobolni, de egy újabb csimpánz vagy elefánt már nem képes felvenni velük a ritmust. Nem tudnak ráhangolódni az ütésekre. Erre csak mi emberek vagyunk képesek, illetve, mint ahogyan erről a National Geographic Online is beszámolt, néhány madár. Mi ezt természetes módon, csecsemőkorunktól műveljük. Valószínűleg ebben rejlik a zene evolúciós funkciója, amennyiben a nagyobb csoportokban megerősítette a társadalmi kapcsolatokat.

A cikk előző része:Sting és a gondolkodó zene 1. rész

Folytatjuk…

Kapcsolódó cikk:
Miért szép a zene?

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

A 19. század óta Európa nyugati és középső részein számos hasonló, ám vitatott identitású csonttöredék került elő.

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptomiak csillagászati, például a Napra és Holdra vonatkozó ismereteit vallásos áhítat is kísérte, azt azonban mindeddig nem értettük, miféle szerepe volt náluk a Tejútnak.

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Mezőgazdasági kártevő levélbolhák ellene indulhatnak harcba a katicák, ha betanítják őket.

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

A tengerbe jutó PFAS-vegyületek gyorsan visszakerülnek a partokra a hullámzás segítségével.

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Annak tudható be mindez, hogy a várható élettartam jelentősen nő, a halálozás viszont inkább csak a szegényebb országokban emelkedik.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket