Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Tudomány

A kutyának való: Magyar kutatók sikere

2009.08.31.Admin
National Geographic Magyarország

Az ELTE Etológia Tanszéke Családi Kutya Programjának célja tudományos módszerekkel vizsgálva megismerni és megérteni, hogyan viselkednek és gondolkodnak a kutyák, ami által többet megtudhatunk az emberi evolúcióról is. A nemzetközi tudományos világ egyik legrangosabb folyóirata, a Science méltónak találta a kutatásokat arra, hogy egy hosszabb riportban foglalkozzon a témával.

Rengeteg kutya él körülöttünk, viselkedésük tudományos kutatása mégis sokáig háttértbe szorult. 1994-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológiai Tanszékén, Csányi Vilmos vezetésével kezdődtek el azok a kutatások, amelyek nyomán ma a világ számos országában etológusok és más viselkedéskutatók vizsgálják a kutyaelme képességeit. Ez az izgalmas tudományterület annyira kinőtte magát, hogy tavaly Budapesten tartották az első, e témával foglalkozó nemzetközi konferenciát több mint 250 kutató részvételével.

A kutya kiváló alanya az elme evolúciójára irányuló kutatásoknak, különösen, ha a szociális képességekről van szó. Érdekességét éppen az adja, hogy az emberrel való több tízezer éves története során a kutya feltehetően olyan viselkedésbeli képességekre tett szert, amelyek segítik az emberi környezetben való túlélését. A kutyaviselkedés és -elme kutatásának valójában két érdekes kérdése van:

•Milyen evolúciós változások voltak ahhoz szükségesek, hogy a farkasősből fokozatosan kialakulhasson a kutya?

•Mennyiben sikerült a kutyának a háziasítás során olyan viselkedésformákat kialakítani, amelyek céljukat és eredményességüket tekintve összehasonlíthatók az emberével?

Míg az első kérdésre intenzíven szocializált, kézből nevelt farkasok és kutyák összehasonlításával kaphatunk választ, addig a probléma másik oldalát kutyák és 1–3 éves gyermekek vizsgálatával lehet megvilágítani.

A magyar kutatók igazi „találmánya”, hogy a viselkedéskutatók számára „hozzáférhetővé tették” a kutyát. Sokan eddig a kutyára csak mint egy „mesterséges” fajra tekintettek, és előnyben részesítették a természetes környezetükben, a vadonban élőket. Valójában a kutya is megtalálta a maga természetes élőhelyét, ami nem más, mint az emberi közösség. Éppen ez az érdekessége a kutatásoknak, hiszen a kutyát úgy lehet a „vadonban” vizsgálni, hogy a kutató nem utazik sehova, sőt akár egy laboratóriumi látogatásra hívja meg a kutyát és gazdáját.

Lényegében hasonló módszerekkel vizsgálják a viselkedéskutatók az embert is. Ez az egyszerű megoldás nemcsak feleslegessé teszi, hogy a kutatás miatt kutyákat fogságban kelljen tartani, hanem épp ellenkezőleg, a hasonló életkörülmények olyan kérdések megválaszolását is lehetővé teszik, amelyekre az ember esetében nincs mód.

A kutyák viselkedésének kutatását lényeges mértékben lendítette előre, hogy 2007-ben elkészült a faj teljes genetikai térképe. Ezzel a kutya a genetikai kutatások egyik fontos alanyává lépett elő. Már korábban is ismert volt, hogy egyes kutyafajták sok olyan betegséggel rendelkeznek, amely az emberben is gyakori. Az újabb eredmények azzal kecsegtetnek, hogy a kutyák genetikai vizsgálata közelebb vihet az emberi betegségek okainak megismeréséhez, s az esetleges gyógyítási lehetőségek feltárásához. Fontos ismeretekhez juthatunk a viselkedési evolúció alapját képező genetikai változások feltárásához is, így végső soron a kutya és farkas genetikai illetve viselkedésbeli különbségeinek párhuzamos feltárása részben segíthet megérteni az emberi evolúció egyes lépéseit is.

A Miklósi Ádám vezetésével dolgozó magyar kutatók kezdeményezésére egymás után kerülnek a tudományos érdeklődés középpontjába jól ismert, de alig kutatott kutyaképességek. Így hazai kutatók vizsgálták először, hogy milyen képességeire alapoz a kutya, amikor az emberrel vizuális vagy akusztikus jelek segítségével kommunikál. A kutya megfigyelő képességeire is csak nem rég óta van tudományos bizonyíték, és némi tréninggel a kutya rávehető arra is, hogy egyes egyszerű emberi viselkedésformákat utánozzon. Míg a kutatók egy része lelkesen igyekszik feltárni a kutya elmebeli képességeinek mélységét és határait, addig mások egyszerűen legyintenek. Szerintük az egész csak látszat, és a kutya különleges képességei mögött egyszerű, alapvető tanulási mechanizmusok állnak. Azt persze senki sem vitatja, hogy a tanulás, más állatokhoz hasonlóan a kutya esetében is lényeges szerepet játszik a viselkedés kialakításában. Az etológusokat és más viselkedéskutatókat éppen az érdekel, hogy a kutyák miért éppen ezt vagy azt tartják fontosnak, amikor a környezetükről tanulnak, és hogyan érik el, hogy az egyedi és fajtakülönbségeket nem számítva, viszonylag könnyedén illeszkednek be az ember által nyújtott környezetbe, szemben – az esetlegesen mégoly szelídnek tűnő – ősükkel, a farkassal.

Virginia Morell cikke nyomán
(A cikk megjelent a Science 2009. augusztus 28-i számában.)

A Science-ben megjelent riport apropóját többek között az adta, hogy a magyar etológusok sok éven át tartó, farkasok és kutyák emberrel kapcsolatos viselkedését összehasonlító kutatásai legfrissebb eredményeként tisztázták, mi állhat a kutya egyes kivételes kommunikációs képességének hátterében. A Gácsi Márta és munkatársai által jegyzett publikáció, amely a Science cikkel egyidőben jelent meg a rangos PlosOne tudományos folyóiratban, felfedi azokat a tulajdonságokat, amelyek a kutya speciális domesztikációja során lehetővé teszik számukra az emberrel való együttműködést. Az eredmények szerint elsősorban nem a kognitív képességek, hanem a szociális viselkedés áll a két faj közti különbségek hátterében, azaz a kutyák sokkal inkább (és már egészen fiatal korukban) szívesen figyelnek az emberre, képesek kontrollálni agressziójukat, így sikeresebben tudják viselkedésüket az ember kommunikációs jeleihez igazítani.

Képek forrása: ELTE Etológia Tanszék, Kutyaetológia

Kapcsolódó cikkek:

 • Miért a kutya az ember legjobb barátja?
 • Személyiségteszt kutyáknak
 • Megfejtették a kutya DNS-szekvenciáját

 • Termeszvár ihlette menedék

  Termeszvár ihlette menedék

  A Holdra visszatérő űrhajósok számára épülhet olyan menedék, amelynek ihletője a termeszvár.

  Erdősítés ész nélkül?

  Erdősítés ész nélkül?

  Az erdőtelepítést sok esetben indokolatlanul használják, és sokkal többet árthatnak vele, mint amennyi előnyt ideális esetben nyújtana.

  A madarak már a dinók korában is sokfélék lehettek

  A madarak már a dinók korában is sokfélék lehettek

  A közvélekedés szerint a madarak mai sokféleségét a dinók 66 millió évvel ezelőtti kihalásának köszönhetjük, egy új kutatás azonban cáfolta ezt.

  Globális felmérés a klímaváltozás elleni tettekről

  Globális felmérés a klímaváltozás elleni tettekről

  Egy világszintű, reprezentatív felmérésből az derült ki, a széles közvélemény támogatja a klímaváltozás elleni fellépést, ám a helyzet mégsem egészen rózsás.

  Hamisítvány a rejtélyes ősgyík

  Hamisítvány a rejtélyes ősgyík

  Egy 280 millió éves, rejtélyes ősgyík fosszíliájáról egy friss kutatás kiderítette, hogy csúnya hamisítvány.

  National Geographic 2024. februári címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket