Zsuzsanna, Tiborc, Klára2022. augusztus 11., csütörtök
Tudomány

Mindennapi tudomány: A szexuális vonzerő 1. rész

2009.09.21.Admin
National Geographic Magyarország

Cikksorozatunkban megtudjuk, hogy a szerelem miben hasonlít a kokainos bódulathoz, hogy orrunk segítségével hogyan választhatjuk ki leendő társunkat, hogy hogyan és miért szemeljük ki a számunkra tökéletes partnert, s hogy a nők a memóriájukat dolgoztatják párválasztáskor.

A természetes szelekció során a harc a legkiválóbb egyedek fennmaradásáért folyik. Az állatok egymással versengve szerzik meg táplálékukat és menekülnek el a ragadozók elől. A túlélők jutalma, hogy átörökíthetik génjeiket a következő nemzedékekre; ugyanakkor egy másik folyamat, a szexuális szelekció is érvényre jut. Valamennyi fejlettebb faj esetében igaz az a mondás, hogy „kettőn áll a vásár”. Csak a párjuk számára szexuálisan kívánatos egyedek képesek átörökíteni génjeiket az utódokra.

Az evolúció során kialakult szexuális vágy társkeresésre késztet bennünket. A romantikus szerelemnek az lehet a funkciója, hogy az ember pillanatnyilag egy partnerre koncentrálja az energiáit. A ragaszkodás pedig azért fejlődhetett ki, hogy a kiválasztott személlyel legalább annyi ideig együtt éljünk, míg a gyermekeink felcseperednek.

Mind tudjuk, a férfiak szexuális téren előnyben részesítik a vizuális ingereket; hiszen például a sztriptíztánc az egyik legősibb foglalkozás, s népszerűsége töretlen volt mindmáig. A látvány-közvetítette ingerek létfontosságúak a férfiak számára; és erősebben hatnak rájuk, mint a nőkre. Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, a férfiak egy csinos nő láttán roppant irracionálisan képesek viselkedni. De vajon melyek az evolúciós tényezők, és pontosan mi is érdekli a férfiakat? Egy klasszikus kísérletben férfiakat kérdeznek zen meg arról, hogy a négy látszólag egyforma nőt ábrázoló ábra közül melyiket találják a legvonzóbbnak. A derék- és a csípőméret egymáshoz viszonyított értéke mindegyiken képen kicsit más. A szexkutatók ezt derék-csípő aránynak nevezik. A válaszok nyomán a hetven százalék körüli derék-csípő aránnyal rendelkező nőkről azt feltételezik, hogy könnyebben szülnek gyermeket, könnyebben esnek teherbe, fiatalabb korban válnak fogamzóképessé, és ritkábban vetélnek el.

Ezeket a tulajdonságokat (valamint a formás ajkak, gömbölyű orcák és a feltűnő keblek kifejlődését) a nemi hormonok határozzák meg; ezért ezeket hormonális markereknek is nevezik.

Nemi hormonok nyomai arcunkon
A nőknél a mell alakjáért, a zsírszövettől duzzadó ajkak és arc formájáért gyakorlatilag a szervezet nemi hormonja, az ösztrogén a felelős. Az ösztrogént elsősorban a petefészkek termelik. Nemcsak a menstruációs ciklust befolyásolja, hanem pubertáskorban az olyan másodlagos nemi jellegek kialakulását is, melyek az arcvonásokat és a nőies idomokat érintik. Az ösztrogén a nők nemi kvalitásait is meghatározza, a gyermekszülés sikere is erősen ösztrogénfüggő tulajdonság.

A Channel ajánlata
A tudósok bebizonyítják, hogy a nemi vágy, a szerelem, de még a szerelmen túli tartós szeretet is „csak” biokémia? A National Geographic Channel dokumetumfilmje a szexuális vonzerő tudományos titkairól szól.
Mikor látható?
Szeptember 22-én (kedden) 11 órakor.

Feltételezik, hogy a férfiakat sokkal erősebben vonzzák azok a nők, akiknek a külseje normális hormonszinteket tükröz. Ez ugyanis azzal kecsegtet, hogy könnyebben nemzhetnek velük egészséges utódokat.

Becsapni a partnert
Az Egyesült Államokban 2004-ben közel 13 milliárd dollárt költöttek kozmetikai műtétekre, amelyek 90 százalékát nőkön végezték el. 2004-ben csupán az Egyesült Államokban a plasztikai sebészek közel 340 ezer mellműtétet, és körülbelül 250 ezer arc- és homlokfelvarrást végeztek. De nem csak a nők akarják kijátszani a természetet a párkeresés játszmáiban. Ugyanebben az évben 1, 2 millió férfi esett át plasztikai műtéten, köztük 719-en mellizom-nagyobbító implantátumot kaptak. A férfiak olyasmiket kérnek, amitől sokkal férfiasabb lesz a külsejük, pl. áll-implantátumot, amelytől erőteljesebbnek tűnik az állkapcsuk.

A nők választása bonyolultabb
A nőket a férfiakkal szemben más tulajdonságok is érdeklik. Számukra az ideális társ nem csupán a termékeny spermiumok forrása. A nők olyan belső értékekhez vonzódnak, mint a megbízhatóság, a hűség, a kedvesség; amelyek jó férjet és jó apát sejtetnek gyermekeik számára.

Helen Fisher diáklányok agyáról készült MR-vizsgálati eredmények elemzése során bukkant arra a döntő nyomra, ami alapján a nők jövendőbelijüket értékelhetik. A szerelmes nőknél a hippocampusnak nevezett agyterületen fokozottabb a véráramlás, ami az emlékek feldolgozásával áll kapcsolatban. Mi köze a memóriának a szexuális vonzerőhöz, és a nők szerelmi életéhez? Helen Fisher úgy véli, hogy a nőket kifejezetten érdekli a férfiak jelleme. Viselkedésük emlékképeit összegezve ítélik meg, hogy megfelelő pár és apa válhat-e belőlük. „Egy nőnek emlékeznie kell arra, hogy hogyan viselkedett a társa Valentin-napon; mit ígért karácsonykor; miről feledkezett meg tavaly nyáron, hogy mindezek alapján eldöntse, jó férj és apa válhat-e belőle” – mondja Helen Fisher. „Tény, hogy a nők egyfolytában ezzel foglalkoznak, csüngünk a telefonon, és folyamatosan azt vitatjuk meg a barátnőinkkel, hogy a társunk mit művelt és mit nem. Ez egyfajta fogódzó a memóriánkban, hogy alkalmas-e az illető, hogy átörökítsük vele a DNS-ünket” – teszi hozzá.

Gazdag legyen és egészséges!
A státusz is jelentős szerephez jut a párválasztás során, hiszen a jómódú, befolyásos férfiakra úgy tekintenek, mint akik képesek gondtalan életet biztosítani potenciális utódjaik számára. Ők pedig a helyzetüket márkás autóikkal és divatos öltözékükkel fitogtatják. A státusz azonban csak az érem egyik oldala.

Fajunk fennmaradásához egészséges utódokra van szükségünk, akik megfelelő génekkel és ép immunrendszerrel rendelkeznek, melyek megóvják őket a betegségektől. De honnan lehet tudni, hogy egy vonzónak tűnő férfi vagy nő egészséges immunrendszert hoz-e nászajándékba?

Erre keressük a választ a cikksorozat második részében, amelyet itt olvashat.

Hozzászólások

A csomagszállító drónok előnye

A csomagszállító drónok előnye

A csomagszállítás energiahatékonyságának vizsgálatában feltárták, milyen szállítási mód mekkora üvegházgáz-kibocsátást eredményez.

Mamutagyar CT-vizsgálata

Mamutagyar CT-vizsgálata

Egy új technológia segítségével egyben sikerült egy egész mamutagyart CT-vizsgálatnak alávetni.

Mit adtak nekünk a rómaiak? Vízvezetéket – és vízkövet!

Mit adtak nekünk a rómaiak? Vízvezetéket – és vízkövet!

Ha az ókori Róma építészetére gondolunk, az első közt jutnak eszünkbe a mesterien megépített vízvezetékek, amelyekben azonban vízkő is kirakódott.

Béla elveszett lábujja

Béla elveszett lábujja

Az ajkait nevű borostyán rejtette az első magyarországi ős-darazsakat, amelyek a kréta időszakban repkedtek a mai Ajka közelében ekkor élő trópusi erdőségben.

A pókok is alszanak, és lehet, hogy álmodnak is

A pókok is alszanak, és lehet, hogy álmodnak is

Egy újonnan közzé tett kutatási eredmény alapján úgy tűnik, a pókok se vetnek meg egy kis szundikálást, amely közben a REM-fázisú alváshoz hasonló testi jeleket mutatnak.

National Geographic 2022. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket