Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Tudomány

Sötét lepel mögött

2009.10.15.Admin
National Geographic Magyarország

Terror vagy béke? Szélsőségesek és mérsékeltek másként hisznek, mást akarnak a világ legnépesebb muszlim országában. Mi áll a háttérben, és hogyan tovább Indonézia? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a National Geographic Magazin az októberi lapszámban.

Írta Michael Finkel
Fényképezte James Nachtwey

Részlet a Magazin októberi lapszámából

Saját maga szól a kaputelefonba. Nem őrzik fegyveresek, nem akar rejtőzni. Abu Bakar Bashir szerény földszintes házban él a legnagyobb indonéziai sziget, Jáva belső fennsíkján, a csöndes Ngruki faluban, annak a diákotthonnak a kertjében, amelynek létrehozásában ő maga is oly tevékeny szerepet játszott.

Bashir 71 esztendős, sovány és inas, galambősz kecskeszakállú férfi. Élénk pillantású sötét szeme még nagyobbnak látszik az aranykeretes szemüveg mögött. Azt beszélik, ő a Jemaah Islamiya szellemi vezetője. Az elmúlt tíz esztendőben legalább féltucatnyi indonéziai terrorakcióhoz – köztük a Bali szigetén 2002-ben elkövetett, több száz áldozatot követelő merényletekhez, sőt a jakartai luxusszállodákban idén nyáron végrehajtott öngyilkos robbantásokhoz is – köze lehetett ennek a szélsőséges iszlám szervezetnek.

Bashir váltig tagadja, hogy részese lett volna bármi terrorcselekménynek. A merényletekkel kapcsolatban semmit nem sikerült rábizonyítani; ugyan kétszer is elítélték, de csupán kisebb súlyú, a robbantásoktól független vádpontokban sikerült bizonyítani a bűnösségét – négy évet sem töltött rács mögött. Ezzel együtt bizonyosnak tűnik, hogy a Bashir alapította diákotthonból irányították a délkelet-ázsiai iszlám államért küzdő dzsihádista hálózatot. Nyilván nem véletlen, hogy Ngrukiban végzett diákok is akadtak az elítélt merénylők között. A jelek szerint Bashir tanításai ihlettek sok száz, vagy akár sok ezer gyilkosságot, és megannyi támadást az iszlám főáramától elváló muszlim csoportok ellen.

Bashir nyit ajtót. „Tessék, fáradjon beljebb! Megkínálhatom egy kis frissítővel?” – köszönt bahasza indonéz szavakkal, az ország hivatalos nyelvén. Hosszú, bő ing és fehér fejfedő van rajta, csuklóján jókora karóra. A fehérre festett, csupasz falú nappaliban sehol egy szék, csupán egy cserép virág meg egy asztalka, azon műanyag tálkában szezámmagos sütemény. Bashir mezítláb üldögél a szőnyegen. Felnőtt fia, Abdul Rahim dinnyeléből készült üdítővel érkezik. „Az iszlámtól idegen az erőszak – jelenti ki az öreg mély, rekedtes hangján, bal kezét közben egyfolytában lengeti, akár a zenekarát dirigáló karmester. – De ha ellenségeink meg akarják akadályozni, hogy úgy éljünk, ahogy akarunk, jogunk van erőszakkal válaszolni. Ezt nevezzük dzsihádnak, szent háborúnak. Nincs is nemesebb életcél, mint mártírhalált halni a dzsihádért!” Bashir ezután lelkesült hangon ecseteli a szeptember 11-i merényletsorozat és a bali robbantások elkövetőinek érdemeit. Állítja, hogy egyik eset sem volt terrorakció, csupán „válasz mindarra, amit az iszlám ellenségei elkövettek”.

 Mohamed a minta Celebesz déli részén; az An-Nadzir közösség férfitagjai számára. Elutasítják az erőszakot és a modern életet. Úgy kötik a turbánjukat; úgy festik a hajukat; ahogy a próféta tehette annak idején.

Mohamed a minta Celebesz déli részén; az An-Nadzir közösség férfitagjai számára. Elutasítják az erőszakot és a modern életet. Úgy kötik a turbánjukat; úgy festik a hajukat; ahogy a próféta tehette annak idején.

Sok ezer szigetével Indonézia a világ alsó fertályán, kevéssel Ausztrália fölött nyúlik el a tengerben. A békéjét megtépázó terrorcselekmények mégis világpolitikai jelentőségűek, hiszen a Föld legnépesebb iszlám országáról van szó. Az indonéz szigetvilágot nem kevesebb mint 207 millió muszlim lakja – kétharmadannyi, mint az összes közel-keleti országot együttvéve, 36 milliónyival több, mint a sorban második Pakisztánt. Az indo sok ezer szigetével Indonézia a világ alsó fertályán, kevéssel Ausztrália fölött nyúlik el a tengerben.

A békéjét megtépázó terrorcselekmények mégis világpolitikai jelentőségűek, hiszen a Föld legnépesebb iszlám országáról van szó. Az indonéz szigetvilágot nem kevesebb mint 207 millió muszlim lakja – kétharmadannyi, mint az összes közel-keleti országot együttvéve, 36 milliónyival több, mint a sorban második Pakisztánt. Az indonéziai muszlimok ráadásul buzgón gyakorolják a hitüket: a Pew Research Center közvéleménykutatásának eredménye szerint övék a földkerekség egyik legvallásosabb országa.

Az utolsó félévben húzott csadort Romaeni binti Hasan Basri (balról a második), a jakartai Képzőművészeti Intézet hallgatója. „Mi a gond, csak nem nő a bajszod?” – ugratták a barátnői. „A hit valójában folyamat. Én mostanában élem végig ezt a folyamatot, akár viselek csadort, akár nem” – jelenti ki Romaeni.

Az is igaz, hogy India és az Egyesült Államok után Indonézia a világ harmadik legnagyobb demokratikus állama. Csakhogy ez a demokrácia még gyerekcipőben jár, hisz alig több mint tíz éve bukott meg a diktátorként kormányzó Suharto. Távoztával nemcsak a szólásszabadság támadt fel Indonéziában, de az iszlám radikálisok is erőre kaptak. Bashirt mint ellenzékit még Suharto idejében letartóztatták, de aztán sikerült Malajziába menekülnie. Száműzetése alatt jutott el az iszlámmal kapcsolatos szélsőséges eszméihez.

Szűk esztendővel a 2002-es bali terrorakciók után pokolgép robbant a jakartai Marriott Hotel előtt. 2004-ben ugyanott az ausztrál nagykövetség volt a célpont, 2005-ben pedig három öngyilkos merénylet dúlta fel Bali szigetét. Ezután hosszú csend következett, úgy tűnt, talán enyhül a terrorveszély. Ám egy idő után megint pokolgépek robbantak: ezúttal a Ritz-Carlton szállóban és ismét a Marriottban.

Szórványos esetek, mondhatnánk, Indonézia pedig hatalmas ország. Ám amint az ottani közmondás tartja: „Egyetlen csepp méreg tönkreteszi az egész tejet.” Indonézia 17 és fél ezer szigetének lakossága olykor úgy lódul ide-oda, mint maroknyi üveggolyó egy ingatag asztalon. Ha az asztal kicsit is megbillen, máris minden golyó elindul egyazon irányba. 2005-ben nagyon úgy látszott, hogy az iszlám radikális irányzata felé lódulnak a golyók, Indonézia végül a terrorizmus fészke lesz.

Pirkad már, a hajnalfény felé fordulnak az An-Nadzir közösség asszonyai. Eljött az iszlám áldozatünnep, hálát adnak Allahnak, hogy megkímélte Iszmail próféta életét. Imájuk egybeolvad a többi száz- meg százmillió indonéz muszlim, fundamentalista és mérsékelt hívő kórusával: Allah akbar! – Allah a legnagyobb! Nagyít>>

Az elmúlt évtizedekben az indonéz társadalmat mindinkább átitatta az iszlám. Egyre többen jártak mecsetbe, divatba jött a muszlim hagyományok diktálta öltözet. Az 1990-es években több tartományi körzetben is bevezették az iszlám jogon, a saríán alapuló előírásokat. Rohamosan nőtt az iszlám politikai pártok népszerűsége, a szélsőségesek pedig fennen hirdették, hogy az országot – ha kell, akár fegyveres harc árán – iszlám állammá kell alakítani.

Mi áll a háttérben, és hogyan tovább Indonézia? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magazin az októberi lapszámban.

Közelebb az általános ellenméreghez

Közelebb az általános ellenméreghez

Évente mintegy 100 ezer ember hal meg kígyómarás következtében, és további százezrek szenvednek visszafordíthatatlan károsodást Afrika, Ázsia és Ausztrália területén.

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

A jégkor végén az ember életmódja jelentősen átalakult, és úgy tűnik, ezt a környezetünkben élő madarak is lekövették.

Élj gyorsan, halj meg fiatalon!

Élj gyorsan, halj meg fiatalon!

A mezőgazdaság gyökeresen átalakítja az ökoszisztémákat, az életközösségek egésze igyekszik alkalmazkodni ehhez.

Termeszvár ihlette menedék

Termeszvár ihlette menedék

A Holdra visszatérő űrhajósok számára épülhet olyan menedék, amelynek ihletője a termeszvár.

Erdősítés ész nélkül?

Erdősítés ész nélkül?

Az erdőtelepítést sok esetben indokolatlanul használják, és sokkal többet árthatnak vele, mint amennyi előnyt ideális esetben nyújtana.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket