Irén, Írisz, Lúcia2023. március 25., szombat
Tudomány

Akkor jó, ha kicsit fáj?

2009.12.01.Admin
National Geographic Magyarország

Bár a fájdalmat negatívumként értékeljük, van pozitív oldala is. Figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Lehet fizikai sérülésre, vagy lelki trauma, például nagyfokú idegfeszültségre adott válasz.

Ahhoz , hogy megfelelően csillapíthassuk a fájdalmat, a szakembernek meg kell találnia a kiváltó okot. Az aneszteziológus éppen ebben segíthet, és alakíthat ki akár egy sokkal jobb életminőséget – mondja dr. Matusovits Andrea, az Oxygen Medical aneszteziológusa.

A fájdalom érzékelése
A fájdalomérzet tulajdonképpen az agy válasza a test valamely részében végbemenő elektromos és kémiai változások kombinációjára. Az az információ, hogy valamilyen negatív dolog történt, kódolt elektromos impulzusok formájában a perifériás idegekből a gerincvelőbe jut. A központi idegrendszerben lévő idegsejtek felveszik az üzenetet és az agyba továbbítják. Nagyfokú fizikai stressz esetén a központi idegrendszer akár meg is szüntetheti az agyba jutó fájdalomérzetet, védekezésképpen. De hogy mi történik pontosan, amikor az agy fogadja a fájdalom üzenetét, még ma sem tudjuk pontosan, bár az biztos, hogy nincs egyetlen „fájdalomközpont”, hanem az agy különböző területei érintettek a fájdalom jellegének megállapításában és a válaszreakciókban.

Mire való a fájdalom?
A fájdalomtól ösztönösen igyekszünk megszabadulni, ez a reflex késztet minket arra, hogy például elkapjuk a kezünket a forró sütőtől. Ez a test önvédelmi mechanizmusa. A fájdalom ezen kívül megtanít arra, hogy kerüljük az olyan helyzeteket, tárgyakat, amelyek sérülést okozhatnak. Ugyanilyen fontos védelmi feladata ennek az érzetnek, hogy kikényszeríti a sérült testrész pihentetését, hogy a szervezet regenerálhassa önmagát. Vagyis ez a kellemetlen érzés valójában a test beépített riasztórendszere, amely jelzi, hogy olyan probléma adódott, amelyet helyre kell hozni. Az ujjunk elvágását magunk is kezelni tudjuk, de a hosszan tartó, nagyon erős, szokatlan fájdalmak esetében feltétlenül orvosi diagnózisra és ellátásra is szükség van, mielőtt esetleg még rosszabbra fordul az állapotunk.

Az aneszteziológus nem csak altat
Az aneszteziológus feladata egyrészt valóban a műtétek alatti altatás és fájdalomcsökkentés, de ugyanígy képes sérülésekhez, betegségekhez társuló hirtelen jelentkező, elhúzódó, sőt krónikussá váló fájdalmak csökkentésére, megszüntetésére is. A szakember első lépésben a fájdalom eredetét deríti ki, a valószínűsíthető okokat térképezi fel, és ezek kiiktatására törekszik.
Majd elemzi a fájdalom tartalmának dimenzióját, hiszen a fájdalom jellege, ereje, elviselhetősége, mélysége, helye, jelentkezésének gyakorisága, huzamossága és befolyásolhatósága fontos szempontok a kezelés elindulásához. Jelentős tényező még a beteg viszonyulása a fájdalomhoz, ami a háttérben húzódó betegség jellegétől függ, és persze a beteg pszichés állapotától is. Egy krónikus fájdalomtól szenvedő betegnek például egészen biztosan nem csak a fizikai, de a lelki érintettségét is kezelni szükséges.
Invazív és noninvazív terápiák

Egy fájdalommal küzdő beteg nem juthat első körben aneszteziológushoz, oda általában egy szakorvos irányítja. Így valószínűsíthető, hogy az ok már ismert, sőt, esetleg kezelik is, és az aneszteziológus együtt dolgozik a szakorvossal a fájdalom csökkentésén. Hiszen a betegséget, a sérülést tüzetesen ismerni kell a legjobb terápiás módszer kiválasztásának érdekében. Az információk birtokában a megelőző terápiák sikere és sikertelensége alapján össze kell állítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges.

A kezelés invazív, vagy noninvazív fájdalomcsillapító terápia lehet.
A gyógyszeres kezelések is erre a két kategóriára oszthatók, hiszen a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító anyagokat be lehet juttatni a szervezetbe noninvazív úton, vagyis szájon vagy bőrön át, de invazív módszerrel, amikor tűvel vagy egyéb eszközzel be kell hatolni a szervezetbe. Ezeket a gyógyszereket szigorú szabályok szerint juttatják el az érintett ízületbe vagy ideg köré, esetleg centrálisan a gerinc közelébe. A „gerincközeli” gyógyszerelés mindig jó hatásfokú, azonnali eredményhez vezet. Tartós eredményeket viszont a TENS illetve a TENB módszerrel is el lehet érni.

TENS – blokkolt idegrostok
A TENS készülék az érintett idegrostok ingerlésével, egyénre szabott erősséggel, frekvenciával, időtartammal és módban ingerelve ér el kitűnő hatást a fájdalmas, beteg területeken. Két angol tudós 1965-ben publikálta az úgynevezett „kapuelméletet”, melynek lényege, hogy a fájdalomérzetet vezető idegrostok gerincvelői szinten gátolhatók. Eredményes és tartós fájdalomcsillapítást érhető el vele különböző gerinc eredetű betegségekben, főként nyaki és háti szakaszon. Ugyanilyen jó hatású végtagfájdalmakban, ízületi és csont eredetű fájdalmakban, ideggyöki és ganglionok okozta gyulladások, sérülések miatti problémáknál.
A módszer használható még különböző anyagcsere betegségek következtében kialakult betegségeknél (például köszvény, cukorbaj), csonkfájdalmak, fantomfájdalmak kezelésében, valamint központi idegrendszer betegségei, sérülései miatt kialakult fájdalmak kezelésében. Még az igen kellemetlen és megfoghatatlan herpes zoster (övsömör) okozta fájdalmaknál is hatásos. Kiváló segítség a fogászati és szájsebészeti betegségekhez társuló fájdalmak csökkentésében, valamint daganatos betegségekben is nagy segítséget jelent a beteg életminőségének javításában.
A TENB módszerrel elérhető a perifériás idegblokád is, amellyel gátolható a fájdalomvezető idegrostok működése, a blokkolás átmeneti ideje alatt pedig az elviselhetetlen fájdalmak is enyhülnek.

Forrás: Orvost keresek.hu, a Prima Medica Egészségközpontok tagja

oxygenmedical.hu.

Inváziós poloskák gyérítése hőcsapdával

Inváziós poloskák gyérítése hőcsapdával

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói egy új, mesterséges hőforrást alkalmazó poloskacsapdát fejlesztettek ki.

Tájsebek kijavítása gyeprekonstrukcióval

Tájsebek kijavítása gyeprekonstrukcióval

Az Ökológiai Kutatóközpont kutatói kimutatták a gyeprekonstrukció alkalmasságát az emberi tevékenység nyomán létrejött tájsebek kijavítására

Hasonlóság a kutyák és az emberek agyműködése között

Hasonlóság a kutyák és az emberek agyműködése között

Az ELTE etológusainak legújabb kutatása szerint a két faj evolúciós távolsága ellenére a kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait.

Részecskegyorsítási és nanooptikai kísérletek

Részecskegyorsítási és nanooptikai kísérletek

Egy most lezárult 4 éves együttműködés keretében új nanooptikai áramköröket, részecskegyorsítási módszereket és optikai diagnosztikát fejlesztett az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont és a szegedi ELI Lézerközpont mintegy 25 kutatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával.

Egy 40 fényévre lévő bolygó légköre

Egy 40 fényévre lévő bolygó légköre

A James Webb-űrteleszkóp alig néhány órás megfigyelés során képes volt észlelni az exobolygó légkörének dinamikus változásait.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket